Ce mică e Oradea Mare! Unirea localităţilor Oradea şi Sînmartin a căzut proba consultării publice.
Prezenţa la vot surprinzător de mică din Oradea a făcut ca referendumul organizat duminică pentru fuziunea municipiului reşedinţă de judeţ cu comuna limitrofă să nu îndeplinească condiţia pragului minim prevăzut de lege, de 30% din alegătorii cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
Absenteism masiv
Deşi o prezenţă scăzută la vot era de aşteptat, în condiţiile în care nici la alegerile locale aceasta nu trece cu mult de 50%, absenteismul masiv a întrecut orice aşteptări. La ora 21, cu 2 ore înainte de închiderea urnelor, nici 19% dintre orădeni nu îşi exprimaseră opţiunea, fapt ce l-a determinat pe primarul Ilie Bolojan şi pe apropiaţii săi să iasă cu apeluri disperate către populaţie.
Degeaba, însă, handicapul nu a putut fi recuperat, potrivit datelor neoficiale, disponibile la ora publicării acestei ştiri. La ora 23.30, primarul Ilie Bolojan a confirmat că prezenţa la referendum este de 20-25%, astfel că în Oradea consultarea populară a rămas fără efect. Legat de cauzele acestui eşec, edilul a apreciat că „nu este foarte uşor ca între campanii electorale să mobilizezi categorii importante de locuitori la vot”, mai ales că „nu au fost mize, nu au fost dispute, ci au fost termeni economici pe care poate nu i-am explicat cu trebuia”.
Vot românesc
Bolojan a mai spus că, din analiza votului pe secţii, reiese că acolo unde populaţia maghiară este majoritară, prezenţa la urne a fost foarte scăzută, „astfel încât putem trage concluzia că doar electorii de etnie română au participat la acest vot”.
Primarul a ţinut să mulţumească celor care s-au prezentat la referendum şi a lăsat deschisă pentru viitor posiiblitatea repetării lui. „Vreau să le mulţumesc celor care s-au prezentat la urne, indiferent cum au votat. Am un regret că nu am reuşit în această perioadă de 30 de zile să le explic orădenilor care sunt mizele acestui referendum. În cazul în care votul la Sânmartin va fi favorabil unificării şi dacă şi pe municipiu, chiar dacă votul nu e valid, va fi tot pentru, putem lua în calcul organizarea unui nou referendum”, a spus Bolojan.
Exemplul Sînmartin
În ceea ce îl priveşte pe Lucian Popuş, primarul de Sînmartin se consolează cu faptul că măcar şi-a atins ţinta de prezenţă. „Cert este că nu Sînmartinul afectează Oradea. La ora 21 la noi în comună prezenţa la vot era de 46%. Rămâne de văzut câţi au votat cu „da” şi câţi cu „nu”, dar condiţia de prezenţă a fost îndeplinită”, a declarat Popuş.
Primarul din Sînmartin a refuzat să se pronunţe cu privire la absenteismul orădenilor. „Nu mă întrebaţi. Nu ştiu ce să vă spun”, a ocolit Popuş.
Speranţe deşarte
Refuzul orădenilor de a ieşi la urne este cu atât mai şocant cu cât, potrivit sondajelor, ideea unificării celor două localităţi a fost bine primită în municipiu. „Între un prag de 80-90% de acceptare a ideii de fuziune de către populaţie şi o prezenţă la urne de numai 15% la ora 19 este o diferenţă foarte mare”, a spus deputatul liberal Ioan Cupşa.
Dacă până în jurul prânzului iniţiatorii referendumului mai credeau încă în reuşita acţiunii, bazându-se pe ideea că orădenii vor trece pe la secţiile de votare înainte să se întoarcă acasă de la ştrand sau picnic, spre seară prea puţini mai credeau în atingerea pragului minim de 30%. „Am liste întregi în care nu este nicio semnătură pentru că nu a votat nimeni”, a spus unul dintre membrii unei secţii de votare din cartierul Nufărul.
Neîndeplinirea condiţiei privind prezenţa minimă la vot face ca unirea municipiului cu comunele limitrofe să se amâne pe termen nedefinit. Eşecul înregistrat cu Sînmartinul va cântări greu înainte de organizarea oricărui alt scrutin similar, aşa cum e cel cu comuna Oşorhei, preconizat pentru primăvara anului viitor. Asta, cu atât mai mult cu cât unirea a căzut la vot din dorinţa orădenilor!
Vot degeaba?
În ceea ce priveşte consultarea publică de duminică, deocamdată nu se ştie ce se va întâmpla cu voturile valabil exprimate în favoarea uniunii de către locuitorii din Sînmartin. Este foarte posibil să se piardă şi să nu fie luate în considerare în cazul reluării scrutinului din Oradea la o dată ulterioară. Deşi primarul Lucian Popuş declara, optimist, că în cazul reluării referendumului alegătorii din comună nu vor mai fi chemaţi la urne, votul deja exprimat fiind considerat valabil, juriştii nu sunt atât de siguri.
„Referendumul se referă la consultarea populaţiei la o anumită dată, cu privire la o anumită problemă. Dacă îndeplineşte condiţiile minimale prevăzute de lege, se fac demersuri pentru validarea prin lege, dacă nu le îndeplineşte înseamnă că scopul nu a fost atins şi totul se termină aici. Legea nu spune nicăieri ce se întâmplă dacă referendumul a trecut într-o localitate deoarece condiţiile minime trebuie îndeplinite cumulativ în ambele localităţi”, a apreciat Ionel Vila, secretarul Consiliului Local Oradea.
Poziţia acestuia este împărtăşită şi de juriştii Prefecturii. „Prin faptul că într-o localitate s-a întrunit numărul necesar de alegători, iar în cealaltă nu, interpretarea este că referendumul a căzut. Legea nu spune ce se întâmplă după aceea, aşa că îmi este greu să mă pronunţ în momentul de faţă”, a declarat prefectul Claudiu Pop.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.