URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Ianuarie 2013, 14:37

Unde ne plătim sănătatea?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când ministrul Sănătăţii anunţa că se gândeşte să renunţe la finanţarea spitalelor private din banii reţinuţi fiecărui cetăţean pentru asigurările sociale de sănătate (bani publici, cum ar veni), eram tentat să-i dau dreptate "din prima". Pentru că, din principiu, mi se pare corect ca o afacere privată să nu fie derulată pe banii tuturor cetăţenilor, ci doar pe cei ai investitorilor şi ai clienţilor. O excepţie aş înţelege, şi anume ca statul să susţină operatori privaţi exclusiv în domenii unde el nu asigură servicii publice, dar şi asta numai până când devine capabil să le furnizeze.

Adversarii îl acuză pe ministru că, tăind finanţarea spitalelor private, s-ar dovedi comunist. Pueril, căci dacă Nicolăescu ar fi etatist cu adevărat, ar propune naţionalizarea spitalelor private, nu s-ar mulţumi să le deconecteze de la banii CAS!

Problema nu e, aşadar, una ideologică, iar asta o ştiu şi ipocriţii care îi resping ab initio propunerea, din interese fie politice, fie economice, iar pledoariile lor pentru cheltuirea privată a banilor publici sunt bolnave. Pentru o mai bună înţelegere ne-am putea imagina cum ar fi ca statul să aibă obligaţia de a finanţa şi grădiniţele, şi universităţile private. Că accesul la educaţie, la fel precum cel la sănătate, e garantat şi el tot în Constituţie, nu? Ba da, este, dar prin sisteme publice.

Ca să nu mai lungim vorba, la o problemă practică, şi soluţia ar trebui să fie tot una strict pragmatică. Nu o putem găsi, însă, decât după ce stabilim răspunsul la întrebarea: ce ne dorim? Să finanţăm cu toţii spitalele private, chiar dacă nu are acces la serviciile lor decât o minoritate, iar majoritatea să rămână cu spitalele publice şi mai proaste? Să abolim cu totul asigurările de stat şi să ajungem ca în America, unde nu există nici noţiunea de CAS, nici cea de RCA, şi fiecare se descurcă cum poate? Sau să anulăm ori să reducem stipendiile pentru spitalele private, măcar o vreme, până când banii astfel economisiţi vor fi investiţi în modernizarea spitalelor publice, iar în paralel să cultivăm un sistem de asigurări private din care doritorii să-şi plătească sănătatea la privat?

Cred că varianta sănătoasă este cea de-a treia, şi aduc ca argument experienţa imediată. Căci, aşa cum am putut observa, după ce în ultimii doi-trei ani investiţiile în spitalele publice din Oradea au crescut spectaculos, s-au ameliorat semnificativ şi condiţiile pentru pacienţi. Ceea ce, poate nu ştiaţi, a determinat anul trecut scăderea numărului bihorencelor care au preferat să nască în Ungaria la câteva zeci faţă de câteva sute în anii precedenţi.

Sigur, ştiu că în continuare pacientul îl caută pe medicul din spitalul public tot cu plicul şi că uneori îşi cumpără pe cont propriu medicamentele, dar v-aţi gândit cum ar fi dacă reforma ar fi dusă până la capăt, iar statul ar avea voie să plătească medicii după performanţe, nu ca pe nişte funcţionari milogi? Precis nu am mai avea în spitalele publice nici asistente care să schimbe cearşaful doar pe 5 lei, nici doctori care să fugă înaintea încheierii programului la cabinetul ori clinica sa privată!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Kiss inteligentul
ca de obicei zici si tu. Cred ca n-ai facut mai nimic toata viata decat ai zis si tu. Ce ai frate cu privatii? O parte din bani, cei 10 % se duc la un spital privat in momentul in care CETATEANUL care a COTIZAT la CAS ALEGE sa se duca acolo. De ce se duce el acolo ? pentru ca beneficiaza de CURATENIE, RESPECT, SIGURANTA. Kiss, pupa tu in fund liberalii, ca de fapt asta e. Ti-ai facut boxerii maronii sa ne explici noua cat de rau e Boc. Uite frate ca astia si mai rai, Auzi tu, faci in ani de zile mici progrese sa evoluezi, sa scapi de comunism si tu ministru al sanatatii aduci lucrurile unde au fost. Sunt de acord ca trebuie atentie cum pleaca banii de la CAS la privati, dar atentie, nu taiere ab initio. Adevarul e ca fiecare ar trebui sa decida ce face cu cei 11% care ii sunt taiati din salarul sau (cumulat cu angajatorul). Atunci sa vedem... Iar despre gradinitele si scolile private e la fel EU platesc, banii mei sunt privati chiar daca mi-i ia statul. Ar trebui macar sa decid unde invata copilul meu. Dar cum am zis... domne Kiss, tre sa muncesti nu sa-ti dai cu parrerea ca si cum le-0ai sti pe toate. nu prea le stii
Postat 23 Ianuarie 2013, 11:42 de serban
XXX
Problema mare a sistemului sanitar actual,dupa parerea mea,este lipsa contributiei la asigurarile de sanatate a unor categorii de cetateni.Rromii,care in viata lor nu au muncit nicaieri,nu au platit niciodata asigurari CAS.Spitalele sint in 70 % ocupate de acesti pacienti.Nu sunt rasist dar nu mi se pare corect sistemul,din acest punct de vedere.
Postat 22 Ianuarie 2013, 19:26 de dr Hause
articol prost
As avea cateva remarci la acest asa-zis "articol": 1. Din asigurarile de sanatate, nu se finanteaza spitalele private. Se finanteaza pacientul. 2. Remarca cu nationalizarea spitalelor mi se pare o gluma. Cel putin sper ca la asta s-a gandit jurnalistul. Altfel, e grav pentru el. 3. Exemplul cu finantarea scolilor private nu are nicio legatura logica cu situatia spitalelor private. Ce e cu Constitutia? Nu platim o asigurare lunara pentru educatie. Pentru sanatate platim. 4. Plata medicilor in functie de performanta nu are nicio legatura subiectul articolului. 5. Atata timp cat asigurarile medicale la stat sunt obligatorii nu se poate vorbi atat de usor de asigurarile private. Daca ar exista optiunea renuntarii la asigurarile de sanatate la stat, atunci e alta poveste. Ca o concluzie, acest articol este slab documentat si are probleme de logica.
Postat 22 Ianuarie 2013, 16:19 de cetatean
premise false
"Pueril, căci dacă Nicolăescu ar fi etatist cu adevărat, ar propune naţionalizarea spitalelor private, nu s-ar mulţumi să le deconecteze de la banii CAS!" dupa asta nu am mai putut citi, deoarece v-ati construit o premisa totalmente falsa. ceea ce ati enuntat e dictatura si inca una violenta, militara poate si nicidecum masura socialista. pana una alta, eu nu as vrea sa mai cotizez la stat si punct, insa nu pot, sunt obligat. poate ati ajuns si d-oastra la arumentul asta, insa dupa cum va spuneam, nu v-am putut citi dupa ipotezaa flasa taman la inceput.
Postat 22 Ianuarie 2013, 15:20 de viorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON