URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2024, 13:20

Un sfert dintre contribuabilii orădeni şi-au plătit deja toate impozitele pe 2024. Vezi cât a încasat Primăria pe zi!

Un sfert dintre contribuabilii orădeni şi-au plătit deja toate impozitele pe 2024. Vezi cât a încasat Primăria pe zi! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un sfert dintre contribuabilii orădeni şi-au plătit deja toate impozitele pe 2024.

Luna trecută şi-au stins integral datoriile faţă de bugetul local un număr total de 39.476 de contribuabili orădeni, persoane fizice şi juridice.

"Potrivit evidenţelor fiscale ale Direcţiei Economice din Primăria Oradea, şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local un număr de 36.422 persoane fizice şi 3.054 persoane juridice", a transmis Primăria Oradea marți, printr-un comunicat de presă.

Cum în evidenţele fiscale ale reşedinţei de judeţ sunt înregistraţi în total 143.000 de contribuabili, cei 39.476 de plătitori reprezintă 27,6% din total.

"Numărul contribuabililor care şi-au stins obligaţiile fiscale încă din luna ianuarie este cu atât mai mare cu cât municipalitatea a început să facă încasări doar din data de 10 ianuarie, după calcularea sumelor datorate de toţi contribuabilii, iar aceştia au avut la dispoziţie nu o lună întreagă, ci doar 21 de zile", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, Sorin Iacob.

Încasări de 26.400 euro pe zi!

Numărul orădenilor care îşi plătesc impozitele încă din prima lună din an este în continuă creştere.

"Anul trecut, în acelaşi interval de timp, 1 ianuarie - 31 ianuarie 2023, şi-au achitat taxele şi impozitele locale un număr de 31.482 persoane fizice, respectiv 3.011 persoane juridice", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Astfel, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, în ianuarie 2024 şi-au plătit integral impozitele mai mult cu 4.940 de orădeni şi 43 de firme din municipiu.

Încasările bugetului local au crescut astfel de la circa 20,4 milioane lei (în ianuarie 2023) la 23,2 milioane lei (2024). Suma încasată în plus de oraş s-a ridicat la circa 2,7 milioane lei, echivalentul a 554.000 de euro.

În luna ianuarie orădenii au vărsat în bugetul local, în medie, circa 26.400 euro pe zi. Cam cât o maşină nouă.

"Îşi gestionează mai uşor veniturile"

"Mulţi orădeni preferă să îşi plătească impozitele la începutul anului, ca asigurarea la maşină, rovigneta şi altele, ca să ştie că au scăpat de o grijă. Oamenii consideră că aşa îşi gestionează mai uşor ulterior veniturile", a explicat directorul adjunct Sorin Iacob.

În plus, până la sfârşitul lunii martie, orădenii care îşi sting integral obligaţiile fiscale beneficiază de bonificaţii, suma "salvată" crescând proporţional cu nivelul impozitelor datorate.

Plata integrală a impozitelor pe clădiri, teren şi mijloace de transport prin intermediul site-urilor www.oradea.ro, www.ghiseul.ro ori a aplicaţiei "Plata Impozite Mobile Play" atrage o bonificaţie de 10% în cazul persoanelor fizice şi de 8% în cazul celor juridice.

Obligaţiile fiscale datorate de persoanele fizice sunt afişate pe site-ul municipalităţii direct cu reducerea de 10% aplicată.

Bonificaţia acordată persoanelor fizice şi juridice scade, în schimb, la doar 4% dacă plata se face la ghişeele Primăriei, Poştei Române ori CEC-ului, ori prin POS, ordin de plată sau internet banking.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Iar se bagă-n seamă prostanul de serviciu de la PNLSD.
Cum anul acesta am de plătit aproape 6.000 Euro echivalent în lei și încasările orașului au ajuns la un sfert, rezultă că municipalitatea poate bate câmpii în continuare, având asigurate salariile tuturor "neterminaților" acesteia.
Postat 14 Februarie 2024, 08:38 de KP
O tâmpenie
Am făcut și eu anul trecut prostia asta! Nu se va mai repeta pentru câțiva lei !!!
Postat 14 Februarie 2024, 00:41 de Adrian1965
KP
Ți-ai plătit impozitele ca parca acum 3 ani aveai 5500 de ron de platit ::::)))) nu de alta dar si bogatii se plâng :::)))
Postat 13 Februarie 2024, 18:56 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON