URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2024, 08:00

Un an complicat: Viața economică și socială riscă să fie perturbată în 2024 din cauza alegerilor. Ce ne așteaptă în Bihor?

Un an complicat: Viața economică și socială riscă să fie perturbată în 2024 din cauza alegerilor. Ce ne așteaptă în Bihor? ÎN SFÂRȘIT! Aflată în lucru din februarie 2015, când a început construirea parcării subterane, zona Pieței Independenței din Oradea va ieși din șantier la primăvară, amenajările de la suprafață fiind programate să se termine în luna mai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2024 se anunță periculos pentru economie, cu creșteri de taxe, agitat pentru viața politică, marcată de patru rânduri de alegeri, și dificil pentru administrațiile locale, angajate în proiecte de amploare, dar influențate atât de dinamica economiei, cât și de deciziile politice.

„Va fi complicat. Va trebui să lucrăm în condiții de «claxoane», date de perioada electorală, pentru a implementa proiecte mari, de sute de milioane de euro”, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

An nou cu taxe noi

Anii electorali de obicei nu sunt buni pentru economie. Investițiile publice și private încetinesc până are loc stabilizarea mediului politic și conturarea unor noi strategii. În 2024 e de așteptat să se întâmple la fel, cu atât mai mult cu cât vor fi patru scrutinuri: europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale. Toate într-un context complicat...

Potrivit Băncii Central Europene, în decembrie 2023 inflația în zona euro a scăzut la 2,4%, dar economia continentului a încetinit, inclusiv în Germania și Franța, iar producția industrială a intrat în recesiune, descurajând consumul. Legată la economia europeană, România se confruntă cu o provocare suplimentară, stârnită de creșterea taxelor începând din 1 ianuarie.

În cazul marilor companii a fost introdus impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri pentru cele a căror cifră depășește 50 milioane euro pe an, băncile datorează 2% pe cifra de afaceri în plus, pe lângă impozitul pe profit, iar companiile de petrol și gaze 0,5%. În ce privește microîntreprinderile, cotele de impozitare vor fi de 1% pentru cele cu venituri până la 60.000 euro și 3% pentru cele care depășesc acest prag. În plus, a fost majorată de la 5% la 9% TVA pentru alimentele ecologice, zahăr și berea fără alcool etc. și au crescut accizele la benzină și motorină, cu efect în toate ramurile economice.

Pentru angajații din construcții, industrie alimentară și agricultură a fost eliminată scutirea de plata CASS, iar pentru IT-iști scutirea de impozit pe venit se va aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei. De asemenea, beneficiile acordate angajaților, cum ar fi tichetele de masă și de vacanță, se includ în baza de calcul a contribuțiilor sociale, iar facilitățile pentru telemuncă nu vor mai fi exceptate de la impozitul pe venit.

„Atmosfera este de nemulțumire. Firmele iau în calcul optimizarea costurilor și investițiilor. Vom vedea cum, la sfârșitul primului trimestru”, zice consultantul în afaceri Dacian Palladi.

Salarii de 1.000 de euro net 

În Bihor, județ cu o rată a șomajului de 1,33% în decembrie 2023 și în căutare de forță de muncă, firmele încearcă să-și securizeze salariații. Anul acesta va porni producția noua fabrică Nokian Tyres, care pentru început caută 350 de angajați, așa că celelalte companii de pe platforma industrială au început să majoreze cu câteva sute de lei salariile propriilor angajați, ca să nu îi piardă.

„Noi nu avem de unde aduce forță de muncă ieftină, cum și-au adus în trecut țările occidentale din România. Oamenii vor fi păstrați prin creșterea salariilor. Cu siguranță, la sfârșitul lui 2024 vom vorbi în Bihor de salarii nete de 1.000 euro”, spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

La finalul anului trecut salariul mediu net în Bihor era de 3.788 lei. „2024 fiind an electoral, este de așteptat ca mediul politic să caute ca salariile să crească”, spune Békési. Majorarea salariilor nu înseamnă, însă, o creștere a puterii de cumpărare. Conform previziunilor Comisiei Europene, inflația în România va fi de 5,9%, mult peste cea europeană, așa că prețurile vor crește.

Se scumpesc apartamentele! 

Efectele inflației se vor resimți în imobiliare, unde TVA pentru locuințele în valoare de până la 120.000 euro s-a majorat de la 5% la 9%. „Imobilele se vor putea vinde cu TVA de 5% doar dacă au fost contractate în 2023 și dacă vor fi finisate. Pentru finisaje dezvoltatorii vor avea cheltuieli suplimentare care vor urca prețurile cu minimum 5.000 euro pentru apartamentele cu o cameră, mergând până la 10.000 euro pentru cele mai mari”, spune consultantul imobiliar Mihai Pop (foto), partener Remax.

Sunt așteptate scumpiri în lanț, pentru că scumpirea apartamentelor noi va atrage majorarea prețurilor și pentru cele vechi. Potrivit celei mai recente analize a platformei de vânzări online storia.ro, prețul mediu pe metrul pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost în decembrie 2023 de 1.549 euro, cu 14% în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar creșterea va continua...

Lucrări de anvergură

În ciuda inflației și a încheierii ciclului financiar european 2014-2020, care anul trecut a accelerat investițiile cu fonduri UE, ritmul susținut al acestora se va menține, cu finanțări PNRR și din noul exercițiu, 2021-2027.

„Volumul de investiții în Bihor a fost anul trecut mai mare decât în toată perioada post-decembristă la un loc. Pentru 2024 ne așteptăm să fie la același nivel”, spune președintele CJ, Ilie Bolojan (foto).

În 2023, administrația județeană a atras 899 milioane lei din fonduri europene, de 6 ori peste cele 142 milioane lei din 2022. „Anul acesta vorbim de investiții foarte mari, de sute de milioane de lei. Va trebui să finalizăm centurile Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sânmartin și Sântandrei și să începem lucrările la cea din Biharia”, zice Bolojan.

Pentru 2024 se mai anunță demararea lucrărilor la 6 noi pasaje rutiere în Oradea și Zona Metropolitană, la parcurile industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, modernizarea Bibliotecii Județene, reabilitarea fostei Policlinici Mari, care va deveni sediul CJ Bihor, și altele.

„Anul acesta urmează să demareze și proiectul tram-tren, care va lega Oradea de localități învecinate, proiect de 235 milioane euro, și cel al drumului expres Oradea -  Arad (n.r. – proiect de 2 miliarde euro)”, spune Bolojan.

Vor începe alt pasaj

Investiții ample pregătește și Primăria Oradea, care a plănuit, la rându-i, un nou pasaj. „Anul acesta va începe construcția pasajului pe sub Bulevardul Decebal la intersecția cu Tudor Vladimirescu. Lucrarea e în licitație și vrem ca la începutul lunii iunie să închidem circulația tramvaiului, ca să se lucreze în vacanța de vară”, spune primarul Florin Birta.

De asemenea, municipalitatea a atribuit săptămâna trecută construirea noului Spital de Infecțioase firmei Construcții Erbașu, iar, dacă nu vor fi contestații, contractul de execuție va fi semnat săptămâna viitoare, lucrările putând începe în iulie.

Totodată, se lucrează la pasajul rutier de la intrarea în parcul industrial din Șoseaua Borșului și la drumurile de legătură cu terminalul intermodal feroviar-rutier, precum și la parcarea cu 516 locuri și la noua policlinică a Spitalului Județean. „Aceste investiții nu au termen de finalizare 2024, dar vom cere constructorilor să le termine anul acesta”, spune Birta.

Drumuri, străzi, parcuri... 

După ce anul trecut municipalitatea a modernizat 86 de străzi, pentru 2024 a plănuit reabilitarea a încă 50 în tot orașul. În plus, spune viceprimarul Marcel Dragoș (foto), „pe bulevarde ca Ștefan cel Mare, Aradului și Dacia vom turna covor asfaltic nou”.

Pe de altă parte, spre sfârșitul anului e programată să înceapă reabilitarea arterelor pietonale Republicii și Dunării, iar luna viitoare municipalitatea va scoate la licitație reabilitarea parcurilor 1 Decembrie, Brătianu, 22 Decembrie și Libertății. Începută anul trecut, refacerea Parcului Petőfi trebuie încheiată în vară.

Creșă, bazin de înot, piațetă... 

Anul 2024 va aduce și finalizarea altor lucrări. De pildă, în luna mai e prevăzută deschiderea viitoarei piațete Independenței. „Acum se montează sticla la viitorul centru expozițional și se finalizează hidroizolația”, zice Lucian Popa (foto), șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar.

Termoficare Oradea pregătește închiderea proiectului Nufărul Geotermal, pentru trecerea cartierului pe un mixt de apă geotermală și agent termic, și înlocuirea rețelelor secundare care deservesc 26 de puncte termice.

La rându-i, CAO vrea să reabiliteze rețele cu 65 milioane euro, ADP să înceapă construirea unui bazin de înot în cadrul Aquaparkului Nymphaea, iar OTL să-și mărească parcul de tramvaie și autobuze. Ceea ce înseamnă că anul care a început va fi agitat, dar poate și cu folos...


„NE AȘTEPTĂM LA MAI BINE”
Optimism temperat în agricultură și turism

Specialiștii din agricultură manifestă un optimism temperat. „Pentru 2024 ne așteptăm la mai bine. Terenurile au fost pregătite, însămânțările sunt fără probleme, iar rezerva de apă din sol a fost refăcută”, spune șeful Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan (foto). Altfel spus, dacă vara nu va fi secetoasă, producția ar trebui să fie bună.

Tot precauți sunt și operatorii din turism. „Cu privire la gradul de ocupare suntem optimiști, dar ne îngrijorează fiscalitatea tot mai ridicată”, spune directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete. Și în turism, TVA a crescut de la 5% la 9%, iar impozitul pe venit de la 1% la 3%. „Noi nu putem tripla tarifele”, spune Fechete.

Pentru complexul din Felix, efortul financiar va fi cu atât mai mare cu cât a pornit noi investiții, pentru construirea unui hotel de 5 stele, extinderea piscinei acoperite a celui existent și mai multe lucrări de reamenajare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
planuri de betoane si pentru dedicati
Planuri pentru satisfacerea foamei de bani a firmelor de la PNL si PSD, sa se imbogatesca fomistii. NATO si tarile UE ne avertizeaza de iminenta unui razboi cu RUSIA, e chestiune de timp, iar politicienii nostrii si cei din UE se gandesc numai la imbogatire, trotinete, masini electrice, sa nu crestem animale, sa nu ne miscam numai cat ne lasa, si tot felul de imbecilitati care distrug UE, si Putin vede asta si ca un animal feroce va ataca. Nimic nu se misca pe plan militar, pana or sa cada bombele rusesti si ne trezim cu rusii peste noi.
Postat 17 Ianuarie 2024, 17:08 de AlexandraCiucle
::::))))))
::::))))
Postat 17 Ianuarie 2024, 15:10 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Da sigur , altii sunt vinovati numai bolovanu nu. Taci mai bine
Postat 17 Ianuarie 2024, 13:44 de vasi13
vasi/adi13 aka AlexandraCiucle
Se face si ăla, dar nu vrea CFR-ul
Postat 17 Ianuarie 2024, 12:18 de Sandu2100
aviz politicienilor
Imi mentin parerea ca B & B vir conduce judetul si orasul. Eu unul voi vota cu cei care vor pune accent in campanie pe 1) plan clar pentru cele aproape 300 de strazi -minimul decentei apa-canal, asfalt. In maxim 5 ani se poate face asta fara probleme 2) politia locala - starpirea vandalismului si a cersetoriei. Am fost 10 ani fara astea(multumita lui bolojan) nu vreau sa ma obisnuiesc cu ele in viata cotidiana. 3) renuntarea la unele proiecte cretine(exemplu pasaj gara) si fazarea altora astfel incat traficul sa fie decent cum e acum in oras(multumita investitiilor facute in era Bolojan) - degeaba nu avem trafic de cluj ca nu stam dupa masini ci trafic de Oradea ca stam dupa lucrari. 4) renuntarea la capitalismul de tip american si o abordare mai europeana in care cetatenii orasului sunt in centrul proiectelor nu invers. Sper sa fie cineva si nu PSD. P-aia nu ma lasa mana sa pun stampila
Postat 17 Ianuarie 2024, 11:54 de jijijupanu
Promisiuni
La fiecare alegeri din 2008 se promite largirea podului de cale ferata din capat Stefan cel Mare. Parca vad ca iar promit
Postat 17 Ianuarie 2024, 11:38 de vasi13
Deci numai 9 ani o durat...
9 ani de santier, sa faci vreo 100 de metri pe mal... sa speram ca macar o meritat, si nu va crapa tot si pe acolo ca si la ciuperca.
Postat 17 Ianuarie 2024, 10:47 de cristianteofil
După 15 ani de liberalism discreționar total, fără vreo opoziție semnificativă ...
... o economie locală, cum este cea care gravitează în jurul polului urban Oradea, nu ar avea cum fi perturbată. Ceea ce ar trebui să definească și să caracterizeze situația economică și socială, dar și politică a unei guvernări locale de acest fel, este stabilitatea. Dacă nu-i așa, atunci cuantificăm doar rezultatele a 15 ani pierduți, pentru a face loc alternativelor în al 16-lea an de "merge și așa".
Postat 17 Ianuarie 2024, 08:57 de KP
Au furat startul....
Deja au început campania electorală... lapte și miere...
Postat 17 Ianuarie 2024, 08:53 de Taxi-driver
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON