URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2015, 13:09

Ministerul Economiei despre Băiţa: o să fie bine! De la acuze de „căpuşare” în legătură cu firmele private la „colaborare economică normală”

Ministerul Economiei o întoarce ca la Ploieşti. La o săptămână după declanşarea protestului de la mina Băiţa, unde directorii unei firme private s-au blocat în subteran alături de mineri de la compania de stat, săptămână de-a lungul căreia a susţinut public că privaţii din zonă nu au niciun drept legal să exploateze zăcămintele pentru care doar compania de stat deţine licenţă, ba chiar ar fi furat calcar, ministrul Economiei, Mihai Tudose, afirmă că situaţia s-a rezolvat şi că atât compania de stat, cât şi cele private, îşi vor vedea de treabă în pace şi armonie.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri dimineaţă, la o zi după ce directorul general al companiei de stat Băiţa SA (BSA), Ovidiu Dăescu, şi Gabriela Dobrotă, directorul general al celor două firme private, African Consolidated Resources (AFCR) şi Băiţa Bihor (BBH), au fost chemaţi la Bucureşti, Ministerul Economiei spune că întâlnirea a avut ca scop "dezamorsarea conflictului izbucnit şi clarificarea situaţiei de la exploatarea minieră Băiţa".

Potrivit comunicatului, "în urma discuţiilor purtate a reieşit faptul că au existat dezinformări reciproce", dar fără a se explica în ce constau aceste "dezinformări". De asemenea, "s-a convenit ca cerinţele reprezentanţilor BBH şi AFCR să fie analizate şi puse în acord cu interesele şi obiectivele Statului Român", însă Ministerul nu dă niciun detaliu despre felul în care pot fi puse în acord aceste interese cu cele ale unor firme despre care, de-a lungul întregii săptămâni trecute, a susţinut că nu au niciun drept să exploateze zăcămintele de la Băiţa.

Fără măcar să arate că directorul general al companiei de stat, Ovidiu Dăescu, şi-a prezentat demisia (declarând ulterior că nu a dorit să facă parte "dintr-un joc murdar"), Ministerul Economiei face cunoscut că de miercuri, 1 septembrie, "a fost numit un Director General interimar", în persoana "dlui Cotoţ Iosif, inginer minier", despre care nu oferă nicio informaţie, nici măcar dacă acesta este localnic din Băiţa sau lucrează în cadrul Ministerului. Comunicatul spune, însă, că la numirea unui director general care să deţină postul cu puteri depline, decizia va fi luată "după consultarea partenerilor sociali şi instituţionali", tot fără identificarea acestor "parteneri".

Mandatul interimarului, mai spune Ministerul, constă în "armonizarea relaţiilor dintre operatorii din perimetru, stingerea tuturor conflictelor economice prin efectuarea de plăţi reciproce şi intrarea într-o colaborare economică normală, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă".

Interesul Ministerului Economiei faţă de mina Băiţa survine după ce marţi, 25 august, într-una din galerii s-au blocat directorul general al firmei private Băiţa Bihor, Maria Trip, şi directorul tehnic Octavian Bortoş, ei fiind urmaţi de 49 de mineri, cu toţii angajaţi la compania de stat, Băiţa SA, care au reclamat faptul că privaţii nu sunt lăsaţi să exploateze zăcămintele din zonă.

În timp ce privaţii au spus că au exploatat calcar (BBH) în ultimii zece ani pe baza unei asocieri pe licenţă cu compania de stat, dar că recent Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale i-au atenţionat că nu puteau face acest lucru în mod legal, deoarece ei îl scoteau de la suprafaţă, iar licenţa era pentru subteran, oficialii celor două instituţii au subliniat în mod repetat că nici BBH şi nici AFCR nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a se asocia pe licenţă cu compania de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON