URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2015, 13:09

Ministerul Economiei despre Băiţa: o să fie bine! De la acuze de „căpuşare” în legătură cu firmele private la „colaborare economică normală”

Ministerul Economiei o întoarce ca la Ploieşti. La o săptămână după declanşarea protestului de la mina Băiţa, unde directorii unei firme private s-au blocat în subteran alături de mineri de la compania de stat, săptămână de-a lungul căreia a susţinut public că privaţii din zonă nu au niciun drept legal să exploateze zăcămintele pentru care doar compania de stat deţine licenţă, ba chiar ar fi furat calcar, ministrul Economiei, Mihai Tudose, afirmă că situaţia s-a rezolvat şi că atât compania de stat, cât şi cele private, îşi vor vedea de treabă în pace şi armonie.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri dimineaţă, la o zi după ce directorul general al companiei de stat Băiţa SA (BSA), Ovidiu Dăescu, şi Gabriela Dobrotă, directorul general al celor două firme private, African Consolidated Resources (AFCR) şi Băiţa Bihor (BBH), au fost chemaţi la Bucureşti, Ministerul Economiei spune că întâlnirea a avut ca scop "dezamorsarea conflictului izbucnit şi clarificarea situaţiei de la exploatarea minieră Băiţa".

Potrivit comunicatului, "în urma discuţiilor purtate a reieşit faptul că au existat dezinformări reciproce", dar fără a se explica în ce constau aceste "dezinformări". De asemenea, "s-a convenit ca cerinţele reprezentanţilor BBH şi AFCR să fie analizate şi puse în acord cu interesele şi obiectivele Statului Român", însă Ministerul nu dă niciun detaliu despre felul în care pot fi puse în acord aceste interese cu cele ale unor firme despre care, de-a lungul întregii săptămâni trecute, a susţinut că nu au niciun drept să exploateze zăcămintele de la Băiţa.

Fără măcar să arate că directorul general al companiei de stat, Ovidiu Dăescu, şi-a prezentat demisia (declarând ulterior că nu a dorit să facă parte "dintr-un joc murdar"), Ministerul Economiei face cunoscut că de miercuri, 1 septembrie, "a fost numit un Director General interimar", în persoana "dlui Cotoţ Iosif, inginer minier", despre care nu oferă nicio informaţie, nici măcar dacă acesta este localnic din Băiţa sau lucrează în cadrul Ministerului. Comunicatul spune, însă, că la numirea unui director general care să deţină postul cu puteri depline, decizia va fi luată "după consultarea partenerilor sociali şi instituţionali", tot fără identificarea acestor "parteneri".

Mandatul interimarului, mai spune Ministerul, constă în "armonizarea relaţiilor dintre operatorii din perimetru, stingerea tuturor conflictelor economice prin efectuarea de plăţi reciproce şi intrarea într-o colaborare economică normală, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă".

Interesul Ministerului Economiei faţă de mina Băiţa survine după ce marţi, 25 august, într-una din galerii s-au blocat directorul general al firmei private Băiţa Bihor, Maria Trip, şi directorul tehnic Octavian Bortoş, ei fiind urmaţi de 49 de mineri, cu toţii angajaţi la compania de stat, Băiţa SA, care au reclamat faptul că privaţii nu sunt lăsaţi să exploateze zăcămintele din zonă.

În timp ce privaţii au spus că au exploatat calcar (BBH) în ultimii zece ani pe baza unei asocieri pe licenţă cu compania de stat, dar că recent Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale i-au atenţionat că nu puteau face acest lucru în mod legal, deoarece ei îl scoteau de la suprafaţă, iar licenţa era pentru subteran, oficialii celor două instituţii au subliniat în mod repetat că nici BBH şi nici AFCR nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a se asocia pe licenţă cu compania de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON