URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă la nivel național practic nu mai sunt așteptări, de când liberalii au încăput pe mâna celui mai toxic președinte de țară de la Gheorghiu Dej încoace, mă așteptam ca măcar în Bihor, unde „partidul liberal e în toate, în cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”, să avem o reacție...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
29 Decembrie 2015, 15:49

Ucigaşii agentului de pază Ozsvath Levente, condamnați la decenii de închisoare și la despăgubiri de 130.000 euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Verdict aspru la Tribunalul Bihor, în cazul tânărului agent de pază Ozsvath Levente, ucis primăvara trecută în timp ce încerca să aplaneze o altercaţie pe terasa unui bar din comuna Tăuteu.

Agentul a fost bătut bestial de un grup de 7 romi -  Cosmin Varga, David Varga, Iosif Varga, Claudiu Colompar, Valentin Merluţ, Ionel Canalaş, Daniel Merluţ - şi a ajuns în comă de gradul 3 pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, unde a intrat în moarte cerebrală şi nu a mai putut fi salvat, organele sale fiind transplantate la şase pacienţi.

Agresorii au fost arestaţi şi trimişi în faţa instanţei, după caz, pentru omor, complicitate la omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, verdictul fiind dat de judecător săptămâna trecută după aproape o lună de deliberări.

Cea mai grea pedeapsă a primit-o David Varga, de 14 ani şi 3 luni de închisoare. Cosmin Varga, Claudiu Colompar şi Iosif Varga au primit câte 13 ani şi 9 luni de închisoare, Valentin Merluţ a fost condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie, iar Ionel Canalaş la 10 ani şi o lună. Minor în momentul comiterii faptei, Daniel Merluţ a fost condamnat la o măsură educativă privativă de libertate pe o perioadă de 7 ani, pe care o va executa în penitenciar.

Judecătorul a admis şi acţiunea civilă formulată de Spitalul Judeţean, obligându-i pe criminali să achite, în solidar, cheltuielile îngrijirilor medicale acordate agentului Ozsvath Levente, până în momentul în care acesta a murit, în sumă de 7.503 lei.

Totodată, ei vor trebui să plătească şi cheltuielile familiei, de 990 lei, dar şi despăgubiri morale, stabilite la 50.000 euro, pentru mama victimei şi câte 40.000 euro, pentru cele două surori ale acestuia.

Instanţa a dispus, de asemenea, şi măsuri de protecţie pentru unul din martori şi familia agentului. Este vorba despre o pedeapsă complementară şi o alta accesorie, valabilă pentru toţi cei 7 criminali, prin care li se interzice să comunice cu membrii familiei victimei şi unul din martori, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Decesul agentului Ozsvath Levente le-a adus acuzaţii penale nu doar criminalilor săi. Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, Vasile Popa şi şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru că au autorizat ilegal prelevarerea organelor de la tânărul aflat în moarte cerebrală, în condiţiile în care cazul acestuia era din cele "în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale".

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu era permisă, lui Vasile Popa imputându-i-se faptul că l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală să încalce legea şi să o aprobe, ceea ce ar fi compromis ancheta în caz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON