URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2015, 15:49

Ucigaşii agentului de pază Ozsvath Levente, condamnați la decenii de închisoare și la despăgubiri de 130.000 euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Verdict aspru la Tribunalul Bihor, în cazul tânărului agent de pază Ozsvath Levente, ucis primăvara trecută în timp ce încerca să aplaneze o altercaţie pe terasa unui bar din comuna Tăuteu.

Agentul a fost bătut bestial de un grup de 7 romi -  Cosmin Varga, David Varga, Iosif Varga, Claudiu Colompar, Valentin Merluţ, Ionel Canalaş, Daniel Merluţ - şi a ajuns în comă de gradul 3 pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, unde a intrat în moarte cerebrală şi nu a mai putut fi salvat, organele sale fiind transplantate la şase pacienţi.

Agresorii au fost arestaţi şi trimişi în faţa instanţei, după caz, pentru omor, complicitate la omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, verdictul fiind dat de judecător săptămâna trecută după aproape o lună de deliberări.

Cea mai grea pedeapsă a primit-o David Varga, de 14 ani şi 3 luni de închisoare. Cosmin Varga, Claudiu Colompar şi Iosif Varga au primit câte 13 ani şi 9 luni de închisoare, Valentin Merluţ a fost condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie, iar Ionel Canalaş la 10 ani şi o lună. Minor în momentul comiterii faptei, Daniel Merluţ a fost condamnat la o măsură educativă privativă de libertate pe o perioadă de 7 ani, pe care o va executa în penitenciar.

Judecătorul a admis şi acţiunea civilă formulată de Spitalul Judeţean, obligându-i pe criminali să achite, în solidar, cheltuielile îngrijirilor medicale acordate agentului Ozsvath Levente, până în momentul în care acesta a murit, în sumă de 7.503 lei.

Totodată, ei vor trebui să plătească şi cheltuielile familiei, de 990 lei, dar şi despăgubiri morale, stabilite la 50.000 euro, pentru mama victimei şi câte 40.000 euro, pentru cele două surori ale acestuia.

Instanţa a dispus, de asemenea, şi măsuri de protecţie pentru unul din martori şi familia agentului. Este vorba despre o pedeapsă complementară şi o alta accesorie, valabilă pentru toţi cei 7 criminali, prin care li se interzice să comunice cu membrii familiei victimei şi unul din martori, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Decesul agentului Ozsvath Levente le-a adus acuzaţii penale nu doar criminalilor săi. Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, Vasile Popa şi şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru că au autorizat ilegal prelevarerea organelor de la tânărul aflat în moarte cerebrală, în condiţiile în care cazul acestuia era din cele "în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale".

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu era permisă, lui Vasile Popa imputându-i-se faptul că l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală să încalce legea şi să o aprobe, ceea ce ar fi compromis ancheta în caz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON