URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2015, 07:35

Păcatele lui Popa: Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor distrugea rechizitoriile amicilor săi

Păcatele lui Popa: Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor distrugea rechizitoriile amicilor săi VREA AFARĂ. Procesul fostului prim-procuror Vasile Popa (foto) începe la Curtea de Apel Oradea pe 21 ianuarie, când judecătorii trebuie să decidă dacă îl vor ţine în continuare după gratii sau îl vor lăsa în arest la domiciliu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte procurori au depus mărturie în dosarul întocmit de DNA fostului şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, descriind felul în care acesta intervenea în anchetele lor şi le sugera să schimbe soluţiile care nu-i erau pe plac. Dacă refuzau, le schimba chiar el! Incredibila dezvăluire apare în rechizitoriul întocmit pe numele fostului magistrat şi prezentat deja, în parte, în numărul trecut al publicaţiei noastre.

BIHOREANUL vă aduce noi detalii despre afacerile penale ale fostului magistrat, aflat acum în arestul Poliţiei, în aşteptarea judecării sale: cum a rupt trei rechizitorii şi l-a instigat pe şeful Serviciului de Medicină Legală să aprobe o prelevare de organe ilegală, dar şi cum a ajuns să-i şantajeze până şi pe finii de cununie ai şefului Poliţiei Bihor! 

O "excepţie"

După "sponsorizările" de zeci de mii de euro de la afacerişti controversaţi ca Dorinel Edu şi Alin David, zis Gulescu, care încercau să-şi cumpere protecţia, cele mai grele acuzaţii prezentate în rechizitoriul întocmit de DNA fostului prim-procuror vizează ingerinţele acestuia în anchetele procurorilor din subordine, fapte pentru care a fost acuzat de distrugere, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Modul discreţionar în care Vasile Popa slujea Justiţia reiese din faptul că acesta ajungea să rupă, pur şi simplu, rechizitoriile întocmite în anumite dosare în care avea interese.

Un astfel de caz se referă la o tamponare în lanţ provocată de orădeanul Cristian Gligor în 2008 pe bulevardul Dacia. Analizele de sânge au relevat că bărbatul avea o alcoolemie de 1 la mie, motiv pentru care procurorul Cristian Ardelean, pe atunci la Parchetul Oradea, a dispus trimiterea lui în judecată. Atâta doar că magistratul s-a trezit chemat de Vasile Popa, şeful instituţiei, care i-a cerut să renunţe la proces întrucât omul îi era vecin. "I-am răspuns că nu fac nicio excepţie, că dacă doreşte şi consideră necesar, să infirme soluţia", se arată în declaraţia lui Ardelean, dată la DNA. Ulterior, verificând condica, magistratul a descoperit că soluţia i-a fost schimbată, şoferul învinuit fiind scos de sub urmărire penală chiar de Popa.

Amendă pe-ascuns

Un alt procuror care s-a ales cu rechizitoriul rupt este Alex Florenţa, acum magistrat în cadrul DIICOT Timişoara. În 2008, acesta l-a avut "client" pe orădeanul Gheorghe Blaga care, prins băut la volan, a refuzat să se supună testului de alcoolemie. Pe 11 august 2009, Florenţa a dispus trimiterea lui în judecată, dar după două luni s-a trezit că individul era scos de sub urmărire penală de un alt coleg, care i-a aplicat o simplă amendă administrativă de 1.000 lei.

La fel s-a întâmplat şi în dosarul întocmit în 2008 de procurorul Adrian Brişcan pe numele lui Florian Hendrea, Florinel Ferar şi Marcel Ivan, primii doi prinşi că au circulat cu permise false obţinute cu ajutorul celui de-al treilea. În 2010, când Brişcan a vrut să-i trimită în judecată, Popa a rupt rechizitoriul şi a dat dosarul unui alt procuror, Teofil Ilisie. "În vara lui 2010 m-am întâlnit cu colegul Ilisie, care mi-a arătat dosarul. I-am spus să adopte soluţia pe care o consideră legală", şi-a amintit Brişcan în faţa procurorilor DNA. Soluţia lui Ilisie, însă, a fost aceeaşi, rechizitoriul fiind confirmat şi de judecători, care i-au condamnat la închisoare cu suspendare pe Hendrea şi Ferar, iar pe Ivan la 2 ani cu executare.

Ce l-a determinat pe şeful Parchetului să rupă rechizitorii? DNA nu a reuşit să probeze dacă a făcut-o pe bani, stabilind doar că a încălcat legea, deoarece "a distrus fără temei actul de sesizare al instanţei", aducând "beneficii învinuiţilor" şi "atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiţiei, afectând grav încrederea justiţiabililor".

Autopsie compromisă

Compromiterea unei anchete a fost reţinută de procurorii DNA şi într-un alt caz, al prelevării de organe făcută în primăvara anului trecut de la un agent de pază, Ozsvath Levente, ajuns în comă la spital după ce fusese bătut de opt scandalagii, ulterior trimişi în judecată pentru omor.

05_Gabriel_Mihalache_bihoreanul_19ian2015.jpgPovestea l-a adus în dosarul lui Vasile Popa şi pe şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală, dr. Gabriel Mihalache (foto), care la sugestia sa a aprobat prelevarea, deşi ştia că era nelegală, compromiţând ancheta într-un caz de omor, aspect pe care chiar l-a recunoscut într-o discuţie purtată cu Popa pe 1 aprilie 2014.

"Nu-i pe lege. Îi pe lângă lege! Scrie clar, în cazuri de morţi violente şi care pot compromite rezultatul autopsiei, mă rog, LCM (lovituri cauzatoare de moarte, n.r.), omor, nu se face prelevare de organe", îi spunea Mihalache. Medicul a acceptat să-şi dea, totuşi, semnătura în momentul în care Popa l-a asigurat că, din "partea lui", adică a Parchetului, "nu e nicio problemă". În aceeaşi zi, după discuţie, Ozsvath era declarat mort, iar în dimineaţa următoare organele i-au fost prelevate.

Procurorul care ancheta omorul a aflat de prelevare după consumarea procedurii. "L-am întrebat pe prim-procurorul Vasile Popa dacă i se pare normal să nu fiu anunţat despre prelevare. Mi-a dat un răspuns evaziv, în sensul că ce s-a întâmplat a fost legal", a declarat Alin Leucea colegilor de la DNA, care au apreciat că prelevarea a periclitat ancheta deschisă pe numele criminalilor, autopsia nemaiputând fi realizată corect după extragerea organelor. Ca urmare, în premieră naţională, DNA l-a acuzat pe şeful SML de efectuarea unei prelevări într-un caz în care legea o interzicea expres, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale, în timp ce Popa va răspunde pentru instigare.

Şantaj la finii naşului

Din seria infracţiunilor imputate lui Vasile Popa nu lipseşte nici şantajul, fostul şef al Parchetului Bihor fiind acuzat că în cazul a doi soţi care îi datorau 7.700 lei şi nu-i puteau plăti a ajuns să-i ameninţe cu controale şi chiar să le trimită la firmă inspectori de la mai multe instituţii. Este vorba de orădenii Dan şi Maria Lozincă, patronii unei spălătorii auto, vechi amici ai procurorului.

În 2009, cei doi îi ceruseră un împrumut de 20.000 lei, din care până în 2011 i-au înapoiat, în rate, 12.000 lei. Ulterior, Vasile Popa şi Maria Lozincă au stabilit ca restul datoriei să fie achitat în rate, dar cei doi soţi nu s-au putut ţine de promisiune, motiv pentru care s-au trezit cu procurorul-şef la spălătorie. "O să-ţi trimit controale la greu!", ar fi ameninţat-o Popa pe femeie. Apoi, spălătoria a fost "călcată" de mai multe instituţii de control de 9 ori în câteva luni. "La unul dintre controalele Direcţiei Generală Antifraudă, inspectorul mi-a spus că «aşa se întâmplă dacă ai prieteni»", a declarat Maria Lozincă la DNA. Deşi inspectorii au negat că verificările ar fi fost comandate, procurorii anticorupţie s-au arătat neîncrezători, în rechizitoriu, cu privire la asemenea "coincidenţe".

"Am fost provocat"

Previzibil, şi Vasile Popa s-a disculpat. Admiţând că a avut discuţii "dure" cu soţii Lozincă, fostul şef al Parchetului pretinde că s-a exprimat mai vehement doar pentru că fusese provocat şi era "sub imperiul nervilor". De altfel, Popa a negat toate acuzaţiile - şi şpăgile, şi că şi-ar fi presat subalternii, şi că ar fi influenţat prelevarea de organe, pretinzând chiar că nici măcar nu ştia dacă aceasta a avut loc sau nu.

Rămâne de văzut dacă îşi va menţine punctul de vedere şi în faţa judecătorilor Curţii de Apel Oradea, unde va trebui să răspundă pentru 13 infracţiuni. Iar pentru că va fi judecat după noul Cod Penal, nu i se va aplica doar pedeapsa cea mai grea, cum prevedeau vechile proceduri, ci câte una pentru fiecare faptă în parte. "Judecătorul va alege pedeapsa cea mai mare, pe celelalte le însumează, iar o treime din rezultatul astfel obţinut i se va adăuga la condamnarea iniţială", au explicat BIHOREANULUI specialişti în Dreptul Penal. Un proces cu miză mare, deci, pe numele fostului şef al Parchetului Bihor...


SUSPENDAT ŞI JUDECAT
Cu averea sub sechestru

Cercetările în dosarul lui Vasile Popa au pornit în 2013 de la denunţul evazioniştilor Gyorgy Monica şi Ştefan Toncz, care pretindeau că prin intermediul fostului adjunct al Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, i-ar fi plătit şefului Parchetului 12.000 euro ca să le "îngroape" un dosar penal. Ulterior, în 2014, împotriva lui Popa a apărut un nou denunţ, al constructorului Dorinel Edu, care susţinea că i-a plătit peste 50.000 euro pentru a-l proteja de anchete. Cercetările au scos la iveală că nu fusese singurul "sponsor", una din maşinile lui Popa, un Volvo X60 de 30.000 euro, fiind plătită pe jumătate de firma afaceristului Alin David, pentru ca magistratul să-l scape de dosarele în care era cercetat pentru defrişări ilegale. Suspendat din magistratură, Vasile Popa a fost trimis în judecată, pe 17 decembrie 2014, iar averea i-a fost pusă sub sechestru până la finalizarea procesului.

Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
penalu
vasalica nost...daca te lasa acasa o sa te vizitez...o.. daca vrei iti aduc o spaga sa nu iti iesi din mana ......dupa carcera.o tare fatuca...nu vrei? asta nu o poti deconta...ca-i gratis....
Postat 23 Ianuarie 2015, 22:35 de jon1970
Nu inteleg...
Din cate cunosc prim-procurorii sunt cei care repartizeaza dosare. De ce nu si-a repartizat acele dosare lui insusi ? De ce le-a repartizat la cei cu care nu se intelegea ?
Postat 22 Ianuarie 2015, 12:11 de abc
directia generala antifrauda
aici se vede cat de independenta,intransigenta si corecta e directia antifrauda...
Postat 22 Ianuarie 2015, 10:14 de Mircea2003
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON