URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2018, 17:39

Trameco a câştigat două licitaţii pentru autostradă în Bihor, dar a primit un singur contract. Deşi ar fi legal, şefilor CNAIR le e teamă să-l semneze şi pe celălalt

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asocierea firmei orădene Trameco, din grupul Selina al lui Beniamin Rus, şi societatea Vahostav din Slovacia va trebui să se mulţumească, cel puţin pe moment, cu un singur contract de execuţie a autostrăzii Transilvania, pentru un singur lot al secţiunii 3 C care ar trebui să traverseze judeţul Bihor, deşi a câştigat licitaţia pentru două loturi.

Unul din două

Joia trecută, la Prefectura Bihor, directorul geneal al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, a semnat cu proprietarul Selina, Beniamin Rus, contractul de execuţie pentru lotul 3C3, în lungime de 5,35 kilometri, de la Borş până în satul Biharia, prin Satu Nou, valoarea contractului fiind de 28,5 milioane euro fără TVA, iar termenul de execuţie 19 luni.

Cu acel prilej, Neaga a explicat că deşi aceeaşi asociere Trameco-Vahostav a câştigat în octombrie licitaţia şi pentru lotul 3C2, în lungime de 28,55 kilometri, la preţul de 29 milioane euro fără TVA, contractul nu putea fi atribuit deoarece un concurent, asocierea austriaco-română Strabag - Straco, a depus o contestaţie şi, deşi aceasta fusese respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, asocierea avea posibilitatea să se adreseze justiţiei până vineri, 14 decembrie. „Dacă mâine nu depune contestaţie (n.r. - în instanţă), mâine vom semna contractul şi pentru acest lot”, a spus Neaga.

Un alt lot, cel mai mare, cel dintre Chiribiş şi Suplacu de Barcău (26,35 km, valoare 69 milioane euro), este încă "în evaluare", atribuirea lui urmând să fie decisă anul viitor.

În stand by

Deşi CNAIR nu i-a informat oficial asupra acestui lucru, reprezentanţii Trameco - Vahostav au aflat că nu vor mai semna contractul de execuţie şi pentru lotul 3C2, deoarece Strabag - Straco a depus o acţiune în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, prin care contestă răspunsul primit din partea CNSC după contestarea licitaţiei. Implicit, acest lucru înseamnă că, în lipsa unui contract, nu vor fi desfăşurate lucrări în teren, ceea ce va amâna încă o dată finalizarea tronsonului bihorean al autostrăzii.

Culmea e că Legea achiziţiilor publice ar permite, chiar şi în această situaţie, semnarea contractului cu câştigătorii licitaţiei, dar CNAIR nu vrea să se „complice”. „Potrivit legii, în asemenea situaţie, beneficiarul unei lucrări publice poate atribui contractul de execuţie câştigătorului licitaţiei, iar dacă un contestatar câştigă o acţiune în instanţă îi atribuie restul lucrărilor rămase de executat la acel moment”, a explicat BIHOREANULUI un specialist în achiziţii publice.

De altfel, în urmă cu patru ani preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi directorul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc, şi-au asumat atribuirea către firma austriacă Porr Construct a contractului pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare, chiar dacă o asociere concurentă atacase rezultatul licitaţiei câştigate de aceasta atât la CNSC, cât şi la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON