URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2018, 17:39

Trameco a câştigat două licitaţii pentru autostradă în Bihor, dar a primit un singur contract. Deşi ar fi legal, şefilor CNAIR le e teamă să-l semneze şi pe celălalt

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asocierea firmei orădene Trameco, din grupul Selina al lui Beniamin Rus, şi societatea Vahostav din Slovacia va trebui să se mulţumească, cel puţin pe moment, cu un singur contract de execuţie a autostrăzii Transilvania, pentru un singur lot al secţiunii 3 C care ar trebui să traverseze judeţul Bihor, deşi a câştigat licitaţia pentru două loturi.

Unul din două

Joia trecută, la Prefectura Bihor, directorul geneal al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, a semnat cu proprietarul Selina, Beniamin Rus, contractul de execuţie pentru lotul 3C3, în lungime de 5,35 kilometri, de la Borş până în satul Biharia, prin Satu Nou, valoarea contractului fiind de 28,5 milioane euro fără TVA, iar termenul de execuţie 19 luni.

Cu acel prilej, Neaga a explicat că deşi aceeaşi asociere Trameco-Vahostav a câştigat în octombrie licitaţia şi pentru lotul 3C2, în lungime de 28,55 kilometri, la preţul de 29 milioane euro fără TVA, contractul nu putea fi atribuit deoarece un concurent, asocierea austriaco-română Strabag - Straco, a depus o contestaţie şi, deşi aceasta fusese respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, asocierea avea posibilitatea să se adreseze justiţiei până vineri, 14 decembrie. „Dacă mâine nu depune contestaţie (n.r. - în instanţă), mâine vom semna contractul şi pentru acest lot”, a spus Neaga.

Un alt lot, cel mai mare, cel dintre Chiribiş şi Suplacu de Barcău (26,35 km, valoare 69 milioane euro), este încă "în evaluare", atribuirea lui urmând să fie decisă anul viitor.

În stand by

Deşi CNAIR nu i-a informat oficial asupra acestui lucru, reprezentanţii Trameco - Vahostav au aflat că nu vor mai semna contractul de execuţie şi pentru lotul 3C2, deoarece Strabag - Straco a depus o acţiune în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, prin care contestă răspunsul primit din partea CNSC după contestarea licitaţiei. Implicit, acest lucru înseamnă că, în lipsa unui contract, nu vor fi desfăşurate lucrări în teren, ceea ce va amâna încă o dată finalizarea tronsonului bihorean al autostrăzii.

Culmea e că Legea achiziţiilor publice ar permite, chiar şi în această situaţie, semnarea contractului cu câştigătorii licitaţiei, dar CNAIR nu vrea să se „complice”. „Potrivit legii, în asemenea situaţie, beneficiarul unei lucrări publice poate atribui contractul de execuţie câştigătorului licitaţiei, iar dacă un contestatar câştigă o acţiune în instanţă îi atribuie restul lucrărilor rămase de executat la acel moment”, a explicat BIHOREANULUI un specialist în achiziţii publice.

De altfel, în urmă cu patru ani preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi directorul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc, şi-au asumat atribuirea către firma austriacă Porr Construct a contractului pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare, chiar dacă o asociere concurentă atacase rezultatul licitaţiei câştigate de aceasta atât la CNSC, cât şi la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON