URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2013, 15:44

Tradiţie sau barbarie?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circul cu incinerarea lui Sergiu Nicolaescu a demonstrat încă o dată că poporul nostru prezintă semne evidente de barbarie, pe care încearcă să o disimuleze prin necesitatea respectării tradiţiilor. Deci, dacă vrei ca după moarte să fii incinerat, rişti să te umple de flegme sălbaticii despre care dinţii împuţinaţi şi privirea goală arată că n-au intrat într-un cinematograf decât cel mult ca să facă curăţenie, nu să vadă filmele lui Nicolaescu.

Reacţia dealerilor de lumânări şi a traficanţilor de tămâie este într-un fel normală, pentru că dacă toţi fraierii preferă să se ardă şi să se bage într-un borcan de ness, lor le cam pică afacerile cu locuri de veci, prohodiri şi parastase.

Nu înţeleg de ce nu e creştineşte să te incinerezi? Că doar sufletul merge mai departe, nicidecum trupul. Şi am o întrebare pentru purtătorii de bărbi pân' la glezne: dacă un seamăn moare ars în incendiu poate fi îngropat "creştineşte"? Că doar şi el contravine canoanelor şi tradiţiei de care, iată, se face atâta tapaj.

Ca să nu mai spun că şi împotriva sinucigaşilor se face o discriminare care ar trebui să facă Biserica să roşească. Şi anume că nenorocitul care în urma unei boli incurabile încearcă să-şi curme suferinţa proprie şi pe a celor din preajmă nu are parte de o slujbă creştinească. În schimb, însă, îngropăm cu mare pompă orice ucigaş. Important e ca familia lui să marce lozul şi asasinul va fi dus la groapă cu ditamai soborul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
extraterestrial life
pana la un punct ai dreptate. omul e intr-un fel cam de capul lui, pe Pamant dar nu e singur in Univers.
Postat 22 Ianuarie 2013, 07:31 de @ stv3
penibili
Numai citind comentariile de pe Dihoreanul dai seama câți prosti trăiesc în Oradea. Chiar nu dați seama cât de penibili sunteți? Penibili ca BOR! Atât BOR cât și biserica catolica în frunte cu nazistul B. numai se face de ras. Omul a lăsat un testament, pe care cei care au un pic de bun simț, vor respecta. Numai că lăcomia e mare. Te îngroapă numai dacă cotizezi... Vedeți legea de anul trecut cu locurile din cimitir care au fost privatizate de biserică! Cu ce drept????!!!???? Pentru o credință de tot rahatul???? De plăcerea a unor înapoiați??? hai mai înțeleg ca la cinci ani crezi în Mos Crăciun, Iepurele de Paști, dar după o anumita vârstă se așteaptă să aveți nivelul de a nu mai crede în basmologia religioasă. Dumnezeul este o poveste pentru copii proști. EL NU EXISTA! Omul este singur în univers.
Postat 21 Ianuarie 2013, 18:00 de stv3
pircea
chirila baa... trompeta in limba romana, a hudemeristilor !
Postat 20 Ianuarie 2013, 22:45 de safe
hehehehehehe
poate ca sunteti voi catolicii, reformati! vosti si viitori din ce in ce mai putini. zi-le chirila baci, caci asta e ziarul de limba romana al udemeristilor.
Postat 20 Ianuarie 2013, 22:14 de @handa
interes
sunt unii pe aici , mari crestini , de injura de mama focului. Ii recunosc dupa limbaj... sunt ori preoti ortodocsi(am avut neonoarea sa- i aud), ori viitori preoti ortodocsi , cu interese neortodoxe...trist
Postat 19 Ianuarie 2013, 21:05 de anda
Fat burner
Ar mai lipsi o campanie de exorcizare impotriva celor care consuma diverse produse arzatoare de grasime.Si lipseste expertiza competenta a unora ca Giordano Bruno sau Miguel Servet de Villanuova.
Postat 18 Ianuarie 2013, 13:07 de gyorgy tozser
Rating
Nea chirilaaaaaa, le-ai uitat pe alea cu hortistii si cu ungurii iredentisti ? Zicea lumea ca te-ai vandut ungurilor. Ramana Tara de voi !
Postat 17 Ianuarie 2013, 02:39 de Lepre udemeriste
jigodie de /ziarist/
saptamana trecuta, pupincurism la adresa cui ? tocmai a catolicilor. saptamana asta, un sut tras tuturor romanilor (ortodocsi).. saptamana viitoare o ia de la capat cu injuraturile la adresa romanilor.
Postat 17 Ianuarie 2013, 02:30 de xyz
ortodocsii un pic mai bine ca catolicii
INCHIZITIA.... catolicii nu asteptau sa decizi ce si cum preferi, dupa ce dai coltul. te ardeau ei daca nu ziceai cum le convenea lor. asta e adevarul pe care s-a cladit bisereica catolica. lacomie si barbarism....
Postat 17 Ianuarie 2013, 00:40 de da vincii
mongolia
@scortosu: ungurre, pana una alta, nepotii hunilorr sunt campioni mondiali la "sportul" streangul de gat !!!!!!!!!! :)) si iata cum se leaga totul.
Postat 17 Ianuarie 2013, 00:22 de bulanbator
buda si pesta porrcinelor...
buda si pesta porrcina peste irredentismul hungurresc ! punct !
Postat 17 Ianuarie 2013, 00:06 de Gyorgy
pt. panfil
individul despre care vorbesti, si care a postat aici, e gozborrul frustrat tipic. paradoxal dar gunoaiele astea au dat lovitura de gratie kakatului de ungaria mare ! :) interesanta ironia sortii, nu-i asa ?
Postat 17 Ianuarie 2013, 00:03 de Transilvania Romana
@pamfil & comp
Incinerarea are origini pagane in intrega lume si biserica ortodocsa in 2000 de ani de fiintare (asa cum ii place ei sa zica) nu a fost in stare sa scota obiceiurile, traditiile pagane si atunci le-a trecut in dogma ei si avem acum o religie pagano-crestino-otrodocesa de tata jena !!!!
Postat 16 Ianuarie 2013, 22:50 de scortosul
@pamfil & comp
Bei rrumane dar ce am gresit? Prima intrebare e daca mortu a fost ortodocs sau nu ? A doua daca a fost crestin sau nu ? Adica a crezut in unul Dumnezeu, in Cristos Mantuitorul si Duhul Sfant adicatelea in Sfanta Treime? Daca nu a fost nici crestin nici ortodocs toata teravuva este degeaba si aiurea! Daca nu a umblat la nici o biserica nu si-a marturisit credinta si dorinta de a fi inmormantat de ctrestini sau ortodocsi atunci ce aveti cu omu? Din cate am auzit el era un ATEU practicant convins si asta a fost protestul sau in fata credinciosilor crestini si ortodocsi. PUNCT si GATA !!!! Nu are popa nici o obligatie de a ingropa pe nimeni care nu vrea sa fie inmormantat cu popi !!! Ce e asa de greu de priceput pentru voi ???? Daca tu pamfile nu vrei sa te ingroape popa ci satana ce pot zice eu? Nimic. Sa respect dorinta ta si sa-l las pe satana sa slujeasca la gropa ta!
Postat 16 Ianuarie 2013, 22:47 de scortosul
@scorţosul
Tu ori eşti un **** simpluţ la cap care face pe globalizatu şi laicizatul, ori un **** izraelit internaţionalist, ori o cioară fără ţară. Sau pur şi simplu eşti extraordinar de prrost. Ia-l pe chirilă şi ceilalţi inferiori şi emigraţi în pm voastre de lepre proscrescute........
Postat 16 Ianuarie 2013, 18:19 de panfil
scuze pistike... intrebarea e pt chirila
:) chirila bacsi, tot n-am inteles daca iti atarni streangul de gat ce sa facem cu tine ? sa te ardem sau sa te ingropam ?
Postat 16 Ianuarie 2013, 16:33 de Gyorgy
pt pistike
omule, nu duci lipsa de inspiratie si clarviziune. iata motivele pt care gunoaiele de ungurri navalitori in Transilvania, n-au avut nici o sansa. au fost alungati precum maidanezii.
Postat 16 Ianuarie 2013, 16:15 de com
@Pistike
asta da. i-ai dat solutia. e aceiasi ca si a nepotii hunilorr campioni mondiali la.... auto-pus streangul de gat ! HAAAAAAAAAAAHAHAHHAHAA.........
Postat 16 Ianuarie 2013, 16:01 de zoom
pusta belita
poate asa ai vazut tu ca e in unguRRica ? aha. asa fac ungurri.
Postat 16 Ianuarie 2013, 15:57 de @scortosul
Parere
Acu interesant este cum tat rromanul care nu prea merge la biserica nici din paste in craciun isi da cu parerea ca cum ar trebui sa fie Biserica lui Cristos !!!! Asta numa in RRomanica se poate unde tat rromanul se pricepe la tate : agricultura, constructii, medicina, astronomie si acu sunt pe cale de a "reforma" crestinismul dupa bunul simt al betivilor, curvarilor, sodomitilor, netaiatilor imprejur cu sufletul !!!
Postat 16 Ianuarie 2013, 14:28 de scortosul
Nedumerire
Acu tat stau si ma intreb la inviere ce se va intampla cu tati sfintii care au fost macelariti si imprastiati in tata lumea : un deget in Rusia, 2 degete in Rromania, capu in Grecia, mana in Etiopia ........ acu cu fundu nu stiu pe unde este , ei cum vor fi adunati la un loc la inviere? Si mai am o intrebare sfintii astia cate degete au avut ? ca cred ca daca stam sa le numaram pe tate cate sunt imprastiate in tata lumea or da mai mult de 10 pe cap de sfant!
Postat 16 Ianuarie 2013, 14:23 de scortosul
omul lui Carmen Hara
Da ce vrei nea Mircea să ne frigem toţi ?? Acuma când s-a scumpit iară gazu ?!?Voi vă daţi seama căcăuaciul ăsta reciclat în ziarist care trăieşte din horoscoapele astea penibile şi din alte mici şantaje, ne trage de răspundere în fiecare săptămână.......Că românii suntem aşa şi pe dincolo, în nici un caz nu are de spus nimic bun despre mama sa, despre tată-său, despre neamurile lui, despre prietenii lui care presupun că sunt şi ei români şi alcătuiesc împreună cu ceilalţi poporul român. E clar că omul suferă la greu şi are un complex de inferioritate extraordinar de exacerbat. Din păcate pentru el, nu cred că mai e nimic de făcut şi soluţia pentru el ar fi cea la care apelează nepoţii hunilor, campioni mondiali la sportul ăsta, adică ştreangul de gât. Aşa va putea şi el experimenta transformarea în cenuşă, pe care o preamăreşte în aşazisul articol de mai sus. Mă opresc aici că deja am scris aproape cît el şi pe mine nu mă plăteşte nimeni......... Deşi e evident că textul meu e mai bun decât al lui :))
Postat 16 Ianuarie 2013, 09:55 de Pistike
mai vreti si cinema, hai marsss !
CENZURAT
Postat 16 Ianuarie 2013, 06:53 de hai marsssssss
folclor de bihor
oooo... da ! singurul barbar din zona, e chirila. un tembel fixist in a jigni pe toata lumea.
Postat 16 Ianuarie 2013, 04:07 de alamo
folclor de bihor
oooo... da ! singurul barbar din zona, e chirila. un tembel fixist.
Postat 16 Ianuarie 2013, 04:04 de alamo
chirila, ca de obicei
chirila, ca de obicei, escroc pana-n maduva oaselor. pai, o mana de habotnici relligiosi sunt "poporul" ? au fost unii, repet niste imbecili habotnici, care au facut gargara ca s. nicolaescu a fost incinerat dar imensei majoritati a populatiei, pur si simplu nu i-a pasat. in concluzie, acest pseudo-ziarist, e un cocalar de doi bani.
Postat 15 Ianuarie 2013, 23:22 de pusta falita
secolul XXI
Din pacate, in Romania multi traiesc (si mor) intr-un Ev mediu timpuriu. Mai ales din cauza izolatiei in care ne-a tinut comunismul, si acum incearca sa ne tina BOR...Poate peste vreo 50 de ani, se va schimba incetisor si mentalitatea oamenilor, dar ma cam indoiesc.
Postat 15 Ianuarie 2013, 23:17 de mine
bun articol
Ai dreptate, omule!!! Dar lacomia preotilor este mare . Ar mai fi atatea de spus despre dogme si traditii pe care nu Dumnezeu le-a inventat, ci tot omul in folosul unora sau altora. Din pacate, este greu in partea asta de Balcani sa schimbam mentalitatea, prea ne ,,pasa,, de ce fac altii!!!!
Postat 15 Ianuarie 2013, 20:50 de europa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON