URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2014, 08:08

Toţi o apă şi-un pământ: Bihorul este singurul judeţ unde toate partidele din CJ sunt la putere

Toţi o apă şi-un pământ: Bihorul este singurul judeţ unde toate partidele din CJ sunt la putere PNL-PSD-UDMR-PDL-PPDD, ACEEAŞI MIZERIE! Regula de bază a democraţiei este votul, al cărui rost e să impună conducători care să decidă şi o opoziţie care să le cenzureze excesele. Şefii celor cinci partide din CJ nu dau însă doi bani pe principii, aliindu-se într-o mare tovărăşie în care nimeni nu mai decide cu adevărat nimic şi nimeni nu mai e tras la răspundere pentru ceva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimele alegeri pentru Consiliul Judeţean au fost degeaba: la doi ani după scrutin, toate formaţiunile din deliberativ sunt înfrăţite într-o singură, uriaşă şi pestriţă "familie".

Deşi la recenta înfiinţare a Alianţei Creştin-Liberale PNL a promis PDL unul dintre cele două posturi de vicepreşedinte al CJ ocupate de reprezentanţii PSD şi UDMR, liberalii ezită să facă mişcarea care ar despărţi apele, clarificând cine e la dreapta şi cine la stânga, cine e la putere şi cine în opoziţie. De pesedişti se tem, iar de udemerişti sunt şantajaţi.

BIHOREANUL vă dezvăluie cum a devenit Bihorul singurul judeţ unde toţi politicienii sunt la ciolan, dar şi care sunt riscurile acestei situaţii fără precedent: luarea deciziilor exclusiv prin târguieli de culise şi blocarea proiectelor tocmai prin falsul şi inutilul consens care, în realitate, nu permite nicio iniţiativă de teamă ca nu cumva autorul să se ridice deasupra celorlalţi.

De la adversitate...

Din 2012 şi până săptămâna trecută nu era şedinţă a CJ în care opoziţia să nu-şi facă auzit glasul prin liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu. "Bugetul judeţului e fără perspectivă şi fără direcţie", vitupera democrat-liberalul încă de la începutul anului trecut, când trio-ul Cornel Popa (PNL) - Ioan Mang (PSD) - Alexandru Kiss (UDMR) a împărţit banii exclusiv în beneficiul localităţilor cu primarii de la cele trei formaţiuni, fără alte criterii coerente.

"Cornel Popa nu ştie cu ce se mănâncă funcţia, nu a început nicio investiţie", "după un an de mandat suntem pe zero, chiar pe minus", "nu are abilităţi în administraţia locală şi nici nu doreşte să înveţe de la cei care ştiu", "Cornel Popa pune Bihorul pe primul loc, dar în Congo", "sub conducerea lui, CJ a devenit o staţiune balneară" - sunt doar câteva din zicerile prin care PDL-istul critica lipsa de rezultate a actualei conduceri.

Nici liberalul n-a rămas dator. Răspunzând, de pildă, acuzei că ar trata "cu spatele" Guvernul României (pe atunci USL-ist), ceea ce ar fi făcut ca în Bihor să nu ajungă bani de la Bucureşti, Popa i-a amintit lui Avrigeanu, pe un ton violent, că "prea multă vreme a tratat cu faţa dosul lui Boc şi asta nu s-a văzut în Bihor", că "muşcă pe întuneric, ca şobolanii", că "face politică la nivel de genunchiul broaştei", doar cu "bălăcăreli".

... la unanimitate

Săptămâna trecută, însă, cei doi au făcut dreapta-mprejur tocmai la reuniunea în care CJ discuta Strategia de dezvoltare a judeţului pe perioada 2014-2020. Documentul în baza căruia vor fi elaborate, promovate şi susţinute proiectele judeţului, întocmit de RomActiv, nu fusese până atunci - în opinia PDL-istului - decât o şmecherie ca firma la care anterior lucrase şeful de cabinet al preşedintelui CJ să încaseze 90.000 euro în schimbul unei "cărţi cu poveşti".

În ianuarie, Avrigeanu critica Strategia ca total "nerealistă", pentru că "propune în şapte ani investiţii de 1,4 miliarde euro, deşi CJ n-a atras niciun euro în ultimii doi ani", include proiecte pe care CJ nu le poate controla (ca electrificarea căii ferate Oradea-Cluj), neglijează importanţa Zonei Metropolitane şi prevede construirea unui parc industrial la Tileagd-Aleşd, neluat în calcul de cele două administraţii locale.

Lunea trecută, nicio observaţie de substanţă nu a mai fost barem amintită de Avrigeanu. PDL-istul s-a limitat să remarce doar o inadvertenţă formală, spunând că varianta de Strategie postată pe site-ul CJ acreditează Tinca drept cea mai mare comună din judeţ, pe când cea tipărită şi realitatea însăşi spun că Sânmartin e cea mai mare. "Are dreptate domnul consilier Avrigeanu, ar trebui să se intervină pe site", a răspuns curtenitor Popa. Aşa că Strategia a fost adoptată fără nicio discuţie pe fond şi cu unanimitatea voturilor consilierilor prezenţi.

Majorităţi şi comploturi

De unde subita armonie care a cuprins întregul CJ şi cât va dura ea? Explicaţia porneşte de la ceea ce s-a întâmplat după alegerile din 2012, când preşedintele Popa căuta o majoritate pentru a-şi materializa programul electoral, "Punem Bihorul pe primul loc". Candidând sub flamura USL, liberalul avea de ales: ori va administra judeţul cu o majoritate nesigură, de 16 voturi (din 35) furnizate de consilierii PNL-PSD-PC, ori coopta la putere, aşa cum insista pesedistul Ioan Mang, şi UDMR-ul lui Alexandru Kiss, ceea ce i-ar fi furnizat o majoritate de două treimi (23 voturi). Cu PDL, pe atunci "partidul lui Băsescu", era exclus să se combine.

În cele din urmă, soluţia a fost cea cunoscută, a triumviratului Popa-Mang-Kiss. Stabilă, însă, doar până la începutul acestui an, când la iniţiativa lui Kiss, UDMR, PSD şi PDL se pregăteau să-i tragă pe liberali pe dreapta. Atât la Primăria Oradea, unde vicele liberal Mircea Mălan urma să fie înlocuit cu pedelista Adelina Coste, cât şi la judeţ, unde Popa urma să devină un simplu executant al hotărârilor luate de ceilalţi. În scurt timp, Kiss a dat o altă lovitură: l-a abandonat pe Mang (nu e clar de ce) şi l-a convins pe Popa că nu-l va trăda, obţinând la schimb prelungirea colaborării dintre PNL şi UDMR până în 2020.

Ori, ori

Ieşirea PNL de la guvernare a schimbat, însă, din nou jocurile. De la "Centru", liberalilor li s-a cerut după europarlamentare ca, pentru reuşita alianţei şi apoi fuziunii cu PDL, să schimbe majorităţile locale, oferind pedeliştilor fie un post de viceprimar de municipiu, fie de vicepreşedinte la judeţ. Termen de execuţie - luna august.

BIHOREANUL a aflat că şefii PNL Bihor s-au întâlnit încă la începutul lunii trecute pentru a decide pe care din actualii aliaţi să-i sacrifice pentru a da postul pedelistului Ionel Avrigeanu: pe cei de la UDMR ori pe cei de la PSD? Ilie Bolojan, primar şi preşedinte al organizaţiei Oradea a partidului, a fost de părere că la municipiu nu trebuie făcută nicio schimbare, pentru că înţelegerea cu PSD funcţionează corect, iar PDL-iştii, având doar trei consilieri, nu pot emite pretenţii la poziţia de viceprimar. În schimb, a propus mazilirea lui Kiss. Argumentul? UDMR îi bagă "strâmbe" în Consiliul Local, iar pe Popa oricum îl ţine în şah la judeţ.

De cealaltă parte, şeful CJ şi al PNL Bihor a pledat pentru schimbarea lui Mang. Motivul? Cu Kiss tocmai prelungise prietenia, în timp ce PSD e periculos fiindcă umblă să racoleze primari, iar Mang pentru că vrea să candideze peste doi ani la şefia CJ.

Protejat de Kiss

Deşi Bolojan şi Popa au refuzat să facă declaraţii pe această temă, senatorul Cristian Bodea a confirmat rezolvarea dilemei. "Reprezentanţii organizaţiei municipale s-au abţinut de la vot, aşa încât organizaţia judeţeană a hotărât schimbarea lui Mang", a dezvăluit parlamentarul. Despre planul "secret" al liberalilor a aflat până şi liderul PSD, care însă îl bagatelizează. "Trebuie să vrea şi domnul Kiss", a declarat Ioan Mang BIHOREANULUI, recunoscând pe ocolite că are protecţia UDMR şi confirmând, tot indirect, că Kiss i-a cerut deja lui Popa să-l "lase în pace" pe pesedist, fiindcă udemeriştii nu vor coopera la manevră.

Mang consideră că răsturnarea sa nici nu ar avea noimă şi că "ar fi o prostie să îl schimbi pe cel care poate ţine legătura cu Guvernul", deoarece Bihorul nu ar mai "pupa" bani de la Centru. În fine, PNL şi PDL nici nu ar avea majoritatea de voturi necesară pentru a-l mazili, cu 16 voturi din 35.

Bodea e convins, totuşi, că schimbarea e posibilă. "Votul va fi secret, iar Mang nu ştie câte voturi mai avem de la PPDD, PC şi chiar PSD", ameninţă senatorul, dând de înţeles că şeful pesediştilor n-ar trebui să se încreadă nici măcar în propriii colegi de partid. "La o adică îl putem schimba şi pe Mang, şi pe Kiss", punctează Bodea.

Cert e că până la finele lunii, cu ajutorul PDL, PNL trebuie să scape fie de Mang, fie de Kiss, fie de amândoi. Altfel, nedând PDL-iştilor nicio funcţie, ar arunca în aer abia lansata Alianţă Creştin-Liberală. Ba mai rău, ar accepta ca, deşi sunt cei mai numeroşi în CJ, să nu fie decât o anexă a UDMR şi a PSD, la al căror jug i-ar lega, în plus, şi pe noii parteneri...


"În discuţiile cu PNL s-a stabilit că PDL va primi un post de vicepreşedinte al CJ. Cine va fi schimbat de pe funcţia care va fi ocupată de dl Avrigeanu e, deocamdată, alegerea colegilor de la PNL"

Gavrilă Ghilea, preşedintele PDL Bihor


1, X, 2
PERMUTĂRI POSIBILE

Din cei 35 membri ai CJ, 10 aparţin PNL, 8 - PSD, câte 7 sunt de la UDMR şi PDL, 2 - PPDD şi 1 - PC. Cu 17 voturi, PNL şi PDL, singure, ar fi minoritare, dar dacă atrag de partea lor cei 3 reprezentanţi ai PPDD şi PC ar "bate" lejer cei 15 componenţi ai PSD-UDMR, adunând mai mult decât majoritatea simplă (50% plus 1) necesară schimbării oricăruia dintre vicepreşedinţii Ioan Mang şi Alexandru Kiss.

Deşi în general alegătorii detestă combinaţiile de culise şi modificarea majorităţilor rezultate după alegeri, cea mai proastă soluţie ar putea fi menţinerea actualei situaţii, când la putere se află toate cele cinci formaţiuni din CJ. În acest fel răspunderea politicienilor ar fi diluată, puterea ar folosi-o discreţionar şi, în lipsa opoziţiei, nici nu ar avea cine să-i tragă de mânecă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
asta-i viata
cuscru,cuscru dar branza-i pe bani,iar Mang nu are caracter
Postat 05 August 2014, 18:59 de man
cumnati,socri,ginere,s.a.s.m.d.
numai asa putem scapa de incompetenta,pt.ca acum e prea rusinos sa-i scoti pe toti in fata judetului s-au tarii,si sa spui ca doar astai cuscru care n-a facut nimica adica prost,astai aliat politic,prost,in romania incompetentilor care conduceti acest judet lucrul cel mai rusinos este sa fii prost la propriu incompetentilor,asa ca unitiva ca tot va spargeti voi.
Postat 05 August 2014, 10:32 de ganditorul
Asta nu e bine pentru Bihoreanul.
Daca toti sunt la putere nu functioneaza mercenariatul jurnalistic, asa ca ar trebui sa plece toti si sa se faca alegeri anticipate. Dar daca tot ar putea pleca toti, ce+ar fi sa nu se mai tina alegeri si sa ramanem fara consiliu judetean, ca fara el e mai normal. Iar ce mai au pe acolo, mese, scaune, acte si proprietati, sa le dea la municipiu sau la comune dupa cum e nevoie.
Postat 05 August 2014, 10:18 de Nice
Consens şi solidaritate sunt termeni de bine !?!
Doar că, după câte îi cunosc pe majoritatea dintre ei, este vorba de consensul amatorismului şi solidaritatea incompetenţilor !?! Sunt şi curios în acelaşi timp, cum se va rezolva problema de caracter dar şi cea de politică "la cerere", ţinând cont că Mang e cuscrul lui Avrigeanu, iar Kiss este cel care l-a "luxat" pe pdl-ist în vremea când acesta era vicepreşedinte al consiliului, trimiţându-l pentru o bună perioadă la "origini" !?!
Postat 05 August 2014, 10:06 de Ca®p III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON