URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Octombrie 2018, 21:09

"The day we give in is the day we die": 100 de candele aprinse în Oradea în amintirea tinerilor morţi la #Colectiv şi în spitale (FOTO / VIDEO)

Mai bine de 100 de orădeni au participat marţi seară la comemorarea tinerilor morţi pe 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv şi apoi, timp de câteva luni, în spitalele din Bucureşti, dând astfel curs unei invitaţii lansate de comunitatea locală "Suntem voci, nu voturi".

Vreme de trei ceasuri, între orele 18.00 şi 21.00, oamenii s-au perindat în faţa micului altar pe care tot ei l-au încropit în faţa statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, aprinzând lumânări şi candele în memoria celor 65 de tineri care şi-au pierdut viaţa, rugându-se pentru sufletele acestora, dar şi pentru sănătatea celor aproape 150 de răniţi şi pentru pacea familiilor tuturor.

A fost, de fapt, un fel de priveghi, 20-30 dintre participanţi petrecând un ceas - două în faţa şirului de candele ce luminau un banner alb inscripţionat #Colectiv, cu chipurile şi numele celor 65 de tineri morţi şi cu deja celebrul motto "The day we give in is the day we die" (ziua în care cedăm e ziua în care murim) - titlul albumului trupei Goodbye to Gravity, lansat în acea seară fatidică de 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean.

La comemorare a ţinut să participe şi o familie din Aleşd cu un băiat de 12 ani căruia părinţii i-au explicat semnificaţia gestului lor chiar în faţa "altarului". "Copilul nostru este abia în clasa a VI-a şi deja ne întreabă când vom pleca din ţară sau când va avea el voie să plece", a explicat BIHOREANULUI Cristian Ardelean. "E foarte trist unde a ajuns ţara aceasta. Ne întrebăm dacă se poate mai jos de atât şi aflăm că se poate", a mai spus bărbatul.

De altfel, orădenii prezenţi au discutat mult despre cauzele dramei de la Colectiv: corupţia şi incompetenţa din Guvern, din instituţiile locale, din ISU, din sistemul sanitar, toţi considerând că tragedia de acum trei ani, în loc să pună capăt acestor racile, a fost ignorată de cea mai mare parte a societăţii, astfel că în prezent ele sunt dublate de "o nesimţire şi o ticăloşie mai mari decât oricând", după cum s-a exprimat un bărbat, revoltat de refuzul premierului Viorica Dăncilă de a transmite un mesaj uman pentru familiile victimelor şi pentru societate.

"Cei care ne conduc acum sunt mult mai corupţi şi mult mai ticăloşi decât cei care conduceau ţara în 2015. Nici nu le trece prin cap să modernizeze spitalele, să îmbunătăţească educaţia, să facă şosele. Au mărit salariile la medici şi la profesori numai ca să le închidă gura, dar sănătatea, învăţământul şi infrastructura sunt la fel de proaste, dacă nu cumva chiar mai rele decât erau. Şi "Ei" au o singură grijă: să fure fără să facă puşcărie", a comentat o tânără.

"Corupţia ucide! E un adevăr, nu un slogan", a spus şi un bărbat, pe cât de scurt pe tot atât de ferm.

Comemorarea a fost "monitorizată" de pe marginea dinspre Palatul Ulmann a Parcului 1 Decembrie de echipaje ale Jandarmeriei, fără să fi fost nevoie, fireşte, de intervenţia acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Apucaturi de cocalari
"Copilul nostru este abia în clasa a VI-a şi deja ne întreabă când vom pleca din ţară sau când va avea el voie să plece" ? Pai, ce sa intrebe un copil al carui tata are o astfel de mentalitate si care probabil o turuie pe negativisme zi si noapte ? Mai sunt d'astia care cred ca in strainatate umbla cainii cu covrigi in coada. Cei care au fost si s-au intors, daca au mai avut la ce, si nu au vandut tot inainte de plecare, ar putea sa va spuna destule despre cum e viata si "afara". Alegeti oameni seriosi, cinstiti, gospodari in functii publice si lucrurile reintra in normal. Mai bine ca si acasa nu o sa va fie nicaieri. Cat despre faptul ca Po(a)nta a fost mai bun decat Dragnea, etc, sa o spuna asta unuia care a trait in alta tara, sau pe o alta planeta. Principala preocupare a lui Po(a)nta a fost construirea unei mega-moschee in Romanaia, cu toate ca numarul musulmanilor din tara nu justifica asta, plus alte tampenii care sunt bine cunoscute. Dragnea, a tot zis ca vrea ca exploaterea gazelor din Marea Neagra sa se faca spre beneficiul romanilor, dar se pare ca pana la urma va ceda si el daca nu a si cedat deja.
Postat 30 Octombrie 2018, 22:46 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON