URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2024, 18:01

Termoficare Oradea va cheltui 85,8 milioane lei din fondul de dezvoltare. Unde merg banii

Termoficare Oradea va cheltui 85,8 milioane lei din fondul de dezvoltare. Unde merg banii foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare Oradea va investi anul acesta 85,8 milioane lei pe lucrări de modernizare finanţate din propriii bani. Suma a fost aprobată vineri de Consiliul Local.

Economii obligatorii...

Una dintre condiţiile impuse de lege pentru a beneficia de asistenţă financiară nerambursabilă pentru dezvoltarea instituţiilor publice din fonduri UE şi de cofinanţare de la bugetul de stat a fost ca solicitantul să îşi înfiinţeze propriul fond de Întreţinere Înlocuire şi Dezvoltare (IID) pentru fiecare obiectiv de investiţii.

Fondul IID al operatorului de termoficare orădean a fost constituit din redevenţa pe care acesta o datorează oraşului, care e proprietarul centralei termice şi al tuturor reţelelor de încălzire, în schimbul bunurilor care i-au fost concesionate. Din fondul IID au început să fie finanţate lucrări de investiţii ale Termoficare începând din 2019.

Lucrările continuă!

Vinerea trecută, concomitent cu aprobarea bugetului Oradiei dar și al societăţii Termoficare pentru anul 2024, Consiliul Local Oradea a aprobat folosirea sumei de 85,8 milioane lei pentru investiţii în îmbunătăţirea sistemului.

Cea mai mare parte a banilor, în valoare de circa 64,3 milioane lei, va fi alocată pentru cofinanţarea unor proiecte europene, printre care: înlocuirea vechiului cazan pe gaz din CET cu echipamente noi de înaltă eficienţă (23,6 milioane lei), cofinanţarea celei de a treia etape de modernizare a reţelelor de termoficare (10,4 milioane lei) şi încălzirea cu un mixt de apă geotermală şi agent termic a unor consumatori din Ioşia Sud (9,9 milioane lei).

Diferenţa de 21,5 milioane lei va fi alocată pentru modernizarea punctelor termice 702 din zona străzii Iuliu Maniu (6 milioane lei) şi 303 din zona străzii Braşovului, racordarea mini-punctelor termice din zonă la reţeaua primară cu ocazia pietonalizării străzii Libertăţii (1,4 milioane lei) şi altele.

Vezi cum a fost distribuit fondul IID al Termoficare Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Etatism statal si gandire micro a la Biggie
In Romania gazul este subventionat. Curentul la fel. Poate doar daca ai trait sub o piatra, nu stii - aceste adevaruri. La fel este subventionata si gigacaloria - sa le numim 3in1- poate asa iti sare in ochi Biggie. Local, am investit (citeste au investit alesii PNL) in termoficare ceva peste 200 de milioane de euro. Acum mai bagam circa 20 de milioane. Si e doar o noua etapa. O sa ajungem undeva la juma de miliard. Insa, daca stai la casa - Biggie, atunci stii ca oricat de multa caldura generezi - fie si per pompe - fara o izolatie potrivita, arunci bani pe foc. Cat ai platit impozit la casa? 30% ca valoare din cat a platestit un bloc de garsoniere? Mda, eu zic sa izoleze toate blocurile. Merita sa investeasca ceva si in oras, in oameni- nu doar in firme. Din banii tai, Biggie sa se faca subtraversari. In acest an posibil sa ne trezim cu repartitoare - va fi jale pt. cei cu copiii mici ori batrani - ce stau la bloc. Prin urmare aveti grija ce ”ciuma” votati in acest an.
Postat 12 Februarie 2024, 09:37 de Nufarul1
Țevi de apa
Poate mai schimba țevile din Decebal și de pe lângă lidl Iosia ca nu au fost schimbate doar de 2 ori în ultimi ani,
Postat 12 Februarie 2024, 00:39 de Dan3
@excalibur
Vad ca le ai cu calculele. Fa si un calcul pentru cei care se incalzesc cu lemne taiate, crapate, stivuite, peleti, brichete de rumegus. Si care primesc zero compensactie de la primarie. Iar n-ai priceput ce am vrut sa spun. Repet, poate iti intra in cap, cei cu termoficare primesc subventie pentru gigacalorie de la primarie, inclusiv din banii mei, cei cu cu gaze primesc la nivel national de la guvern. Mie nu-mi da nimeni nimic si totusi nu ma vezi zilnic aici sa cersesc sa mi se dea si mie ceva, asa cum faceti voi. Mutati-va la Bacau, acolo gigacaloria e 329, subventia 782. Cine credeti ca vor plati cei 782 lei. Folositi-va unicul neuron pe care il mai aveti!
Postat 12 Februarie 2024, 00:23 de Biggie
@Biggie
Tu te straduiesti, dar ai o problema: esti suficient. Ai cucerit Everestul, dupa care nu mai e loc de nimic, nici macar de un efort de gindire. Iti fac un favor: gazul e 0.31lei/kwh. 1Gcal=1162kwh=360lei. Deci, daca as avea gaz, as plati 360-400lei pe gigacalorie, in functie de randamentul centralei. Am optiunea asta in Oradea? NU. Am optiunea sa achit doar calculele gresite ale unor pseudo-ingineri ,fosti profesori si fosti sportivi. Tot ce depaseste 400 lei sunt pierderi la care eu nu consimt, privat fiind de accesul la gaz. Finantarea termoficarii in Oradea s-a facut exact cu restrictionarea accesului oradenilor la reateaua de GN. Cineva sa-si asume succesele.
Postat 11 Februarie 2024, 22:47 de excalibur
@excalibur
"In sfirsit va intelege si oradeanul de ce gigacaloria e scumpa la Oradea." Eu zic sa te muti in Bacau unde gigacalotia e 1.111 lei, subventia 782 lei. In Oradea producerea unei gigacalorii este 465 lei. Subventia e 68 lei. Si din banii mei. Ne trezim maine ca vreti sa fie pe gratis si sa vreti sa va trimita primaria lunar vreo 300 de lei pe gigacaloria consumata. Va mai plangeti mult aici fara sa verificati cat e gigacaloria in alte orase? Vorbesc de pretul de productie. Ma intreb de unde are Bacau diferenta de 782 de lei, Bucuresti 603 lei, Constanta 749 lei, Arad 669 lei. Chiar nu aveti rusine?
Postat 11 Februarie 2024, 22:07 de Biggie
Fiat lux
In sfirsit va intelege si oradeanul de ce gigacaloria e scumpa la Oradea. Oradeanul este si va fi creditorul furnizorului de servicii. Fondurile europene sunt pentru iubitorii de arta, de frumos. Danke!
Postat 11 Februarie 2024, 19:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON