URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2016, 23:32

Tandemul Bolojan-Mălan la prezentarea candidaţilor PNL: Să nu dea în liberali "cei ce n-au făcut nimic pentru Oradea şi Bihor", iar "alegătorii să judece după fapte"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În faţa colegilor adunaţi miercuri după-amiază la Casa de Cultură a Sindicatelor şi a copreşedinţilor partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prezenţi la Oradea pentru a asista la lansarea candidaţilor liberali pentru funcţiile de primar şi pentru conducerea Consiliului Judeţean, "vedetele" PNL Bihor, Ilie Bolojan şi Mircea Mălan, au explicat motivele pentru care vor candida, dar şi o parte din ceea ce vor să facă în eventualitatea câştigării alegerilor.

Municipiul şi judeţul, în tandem

Vizibil emoţionat, viceprimarul Mircea Mălan a povestit colegilor că, pentru a fi validat în postura de candidat la Consiliul Judeţean, a trebuit să completeze un formular cu cinci rubrici solicitat de conducerea centrală a partidului, prima întrebare fiind motivul pentru care şi-a dorit să candideze. "Am acceptat pentru că vreau ca PNL să se prezinte în faţa cetăţenilor cu o viziune unitară de dezvoltare a judeţului Bihor, care să integreze strategiile de dezvoltare ale tuturor localităţilor, inclusiv a Oradiei", a spus Mălan, adăugând că "este nevoie ca strategia de dezvoltare a judeţului să se coreleze cu strategia de dezvoltare a Oradiei".

În condiţiile în care tocmai lipsa de sincronizare dintre Primăria Oradea şi CJ Bihor este considerată de liberali ca fiind "călcâiul lui Ahile" în ultimii trei ani, Mălan a dat câteva exemple de direcţii în care cele două instituţii au nevoie de o partitură comună. "Aeroportul este în administrarea Consiliului Judeţean, dar este vital pentru dezvoltarea Oradiei, în Oradea intră zilnic 25.000 de navetişti din judeţ, Spitalul Judeţean este în administrarea municipiului, dar este operator judeţean, la fel ca şi Compania de Apă Oradea", a spus Mălan, subliniind necesitatea ca municipalitatea şi judeţul să coopereze: "Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea nu sunt în competiţie, ci sunt şi trebuie să fie complementare, Consiliul Judeţean trebuie să contribuie la dezvoltarea Oradiei, iar expertiza Oradiei în dezvoltare trebuie "exportată" la nivelul întregului judeţ".

Şi-a fixat termene

Mălan a exemplificat şi câteva dintre direcţiile de acţiune pe care le preconizează. Astfel, pe lângă continuarea "proiectelor începute şi la care s-a lucrat temeinic", precum dezvoltarea Aeroportului şi implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, actualul viceprimar al Oradiei a spus că dacă va ajunge la conducerea Consiliului Judeţean va urmări înfiinţarea de parcuri industriale "pe întreg teritoriul judeţului", asocierea CJ la Agenţia de dezvoltare a municipalităţii, care "să gândească strategii pentru atragerea investitorilor în judeţ", valorificarea potenţialului turistic al judeţului, sprijinirea producătorilor agricoli şi a celor din domeniul artizanatului, precum şi dezvoltarea unor "proiecte regionale integrate". Mălan a spus că "până la sfârşitul lunii februarie" va definitiva strategia pentru judeţ, "urmând ca în martie s-o dezbatem în fiecare colţ al judeţului".

El şi-a încheiat discursul în aplauzele colegilor citând din spusele lui IC Brătianu: "Nu ascultaţi pe nimeni, nici pe noi, nici pe adversarii noştri, ci ascultaţi faptele, şi ale unora, şi ale altora, căci doar ele spun adevărul!". Cu tâlc limpede: în vreme ce liberalii au ce arăta bihorenilor, alţii doar dau din gură...

Urmează "reglaje fine"

Un mesaj similar a transmis şi primarul Ilie Bolojan, spunând că "cei care nu au făcut nimic sau aproape nimic pentru Oradea şi pentru Bihor nu au de ce să dea cu pietre în noi", aluzie tot la principalii adversari, pesediştii, al căror "brand" este sabotarea proiectelor de dezvoltare.

Mărturisind că pentru el are loc "un sfârşit", dar şi "un nou început", Bolojan a spus că mandatul acesta a fost mult mai greu decât cel dintâi, datorită mulţimii de proiecte care au trebuit finalizate, iar reuşitele nu i se datorează doar lui, ci şi consilierilor locali ai PNL şi "colegilor din Primărie".

Primarul a afirmat că în dezvoltarea Oradiei a luat sfârşit o etapă, al cărei obiectiv a fost recuperarea decalajelor în infrastructura mare, ceea ce s-a realizat de vreme ce inclusiv Forbes, "o publicaţie absolut onorabilă, ne plasează pe locul patru în România ca oraş în care merită să trăieşti şi să investeşti", adăugând că de acum vor trebui făcute "reglaje fine", adică "să ne conexăm eforturile, să dezvoltăm turismul, pentru că industria nu va putea menţine ritmul de dezvoltare, sens în care este recomandat să fuzionăm cu Sînmartinul", dar şi să fie stimulată pregătirea forţei de muncă calificate, atât prin învăţământul profesional, cât şi prin cel universitar. "Trebuie să continuăm prin susţinerea companiilor, astfel încât prin concurenţa care se creează să avem mai multe locuri de muncă mai bine plătite", a spus primarul.

De la unire la prosperitate

De asemenea, şi Bolojan a explicat, pe scurt, de ce liberalii au ales varianta tandemului cu el la Primărie în continuare şi cu Mălan la judeţ: pentru că în acest fel PNL poate obţine maximum de câştig atât în Consiliul Municipal, cât şi în Consiliul Judeţean. "34% dintre românii cu drept de vot din Bihor locuiesc în Oradea. Trebuie să le explicăm că ei votează nu doar pentru Primăria Oradea şi pentru Consiliul Local Oradea, ci şi pentru Consiliul Judeţean Bihor, pentru o listă de consilieri judeţeni din care să fie ales preşedintele CJ, a spus Bolojan, cerându-le colegilor să explice acest lucru, la rându-le, tuturor, şi adăugând că "PNL a fost în aceşti ani motorul dezvoltării Oradiei şi Bihorului".

În final, primarul a amintit că în 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, iar în aprilie 2019 un secol de administraţie românească în Oradea, iar pentru el va fi "o mare onoare" să conducă oraşul şi să-şi invite colegii "în piaţa centrală", însă urmăreşte ca după unire să urmeze şi prosperitatea. "Dacă înaintaşii noştri ne-au lăsat o Românie întreagă, noi trebuie să lăsăm urmaşilor noştri o Românie prosperă!", a spus Bolojan.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Liberalii şi-au dezvăluit candidaţii la 55 dintre cele 101 primării din Bihor. Ghilea: Avem nevoie de 152.000 de voturi ca să câştigăm judeţul (FOTO)

Cornel Popa la lansarea candidaţilor PNL pentru locale: Încă patru curse internaţionale la Oradea, plus promisiunea de a sta "zi şi noapte" alături de Bolojan şi Mălan

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Nu-i rasul lor....
Adunatura asta seamana cu tȃrguiala unor mafioti care discuta despre impartirea teritoriilor, procente... Altceva cred ca e interesant! N-am avut niciodata o parere buna despre psd, sa-i votez nici vorba, dar nu mi i-am inchipuit asa de impotenti, castrati as spune! La cate binefaceri cu de-a sila ne-a facut in opt ani nea ilie si la cate ne va mai face pana in vara (nu ma gandesc la inca patru ani, Doamne fereste-ne!), un partid cum se pretinde psd-ul ar lua lejer peste 50%. Cand colo, ce sa vezi?! Mang_litorul SPERA(!!!) la un 27%! Ce poti sa mai zici?! Doar ca-i blat! Pesedeilor, luati de pe strada un tip, 40-45 de ani, care sa dea bine pe sticla, cu ceva dictie si invatati-l cateva fraze: taxele si impozitele vor reveni la nivelul din (puneti voi anul!), parcari gratuite pt. oradeni, introducerea retelei de gaz metan si in zona A, adica si la blocuri, referendum pt. unirea cu Borsul, vrem spre Vest, spre civilizatie, nu spre ulitele Cordaului si Rontaului, (plus ca asta, cu Borsul ti-i aduce pe unguri!). Mai gasiti si voi doua-trei idei si-i maturi pe penali de nu se vad! Dupa modelul clasic romanesc (vezi recent cazul ponta!), cine pierde puterea isi pierde capul! Asa si cu nea ilie, pierde in vara, hop! ca se trezeste din amorteala dna-ul d-lui Man. Cam atat, ca nu ma platiti voi sa va consiliez, iar pe cei pe care-i platiti.... mai bine lipsa!
Postat 12 Februarie 2016, 06:14 de pinonel
http://www.nasul.tv/inregistrare-socanta-cu-un-senator-pnl-le-dau-distonocalm-la-pensionari-ca-sa-se-calmeze/
Postat 11 Februarie 2016, 13:29 de scortosul
Uite liberalul in care sa nu dai ! Sa nu dai????
Postat 11 Februarie 2016, 13:29 de scortosul
Mai incetisor ...
Da or fi liberalii niste sfintisori si noi nu am aflat inca???? Dupa rezultate? 10 proiecte Europene = zece rateuri bagate pe banii din taxe si impozite SUPER majorate in reparatii imediat dupa receptie !!!!! Cat despre onestitate, cinste,..... moale, mai moale sa nu va prinda "curentu" !
Postat 11 Februarie 2016, 13:22 de scortosul
Să nu dea nimeni cu parul.
Au voie sa dea in tandem doar contribuabilii care platesc impozite locale cu peste 500% mai mult decat anul trecut.
Postat 11 Februarie 2016, 12:12 de WinDos
Vai de capul lor..
De asta plătesc atâția pe lângă ei: să le scrie proiecte... Bolojan și echipa lui din Primărie doar au beneficiat de binefacerile apartenenței noastre la UE. Personal, sunt pentru limitarea mandatelor la 2 (consecutive), iar după 4 ani de pauză să se poată încerca din nou (ca la președinția la ruși). Poate sunt și alții "capabili", nu doar " unicul conducător "... Cei care au " prins" regimul Ceaușescu știu asta - și vă spun din propria experiență că nu e ok ceea ce se întâmplă la Oradea cu această nouă candidatură a lui Bolojan...
Postat 11 Februarie 2016, 09:29 de Danutz
EXTAZ POLITIC
In BIHOR da in TARA ,,ba''.Romanii nu voteaza PNL in tara decat ici pe colo maxim 16-20 % .Alegerile locale sunt alegeri in care se aleg oameni nu doctrine .Bolojan a facut atat de multe pentru Oradea incat ce a gresit nu se mai vede !Dar in 8 ani de Primarie sa nu rezolvi termoficarea unui oras de 180.000 de locuitori ,,cu prioritate ''e o mare gresala .Si mai sunt si vor urma si altele !
Postat 11 Februarie 2016, 08:25 de PETREI
Altă flatulare...
Ce putea aborda cel de-al patrulea Cris (cele trei clasice fiinf Alb, Negru si Repede) decat asocierea cu trupa lui Bolojan & Co e mai mult decât nefirească... Orice primar, ce ar fi beneficiat de atâtea proiecte, susținute cu fonduri UE, ar fi făcut la fel... Cei dinaintea lui nu au avut asemenea "mană" cerească pe mâna lor... Bolojan a avut norocul să fie primul...
Postat 11 Februarie 2016, 08:15 de Danutz
EU DUPA FAPTE
Eu sigur voi judeca dupa fapte ! TRANZACTIA ( 2013 ) , Piata Unirii ( 2015 ) ,leasing autoturime PMO - OTL , problema arhitectului sef ( ani de zile ) , nefinalizarea asfaltarii intr-un cartier rezidential ( ani de zile ) , problema celor care parcheaza pe unde apuca in zona Ocska ( ani de zile ) , cenzura pe FB ( ani de zile ) , Microsoft ( ani de zile ) , nefinalizarea proiectelor pe fonduri europene cu termen 31.12.2015 , Referendum -ul repetat aiurea ( 2015 ) , propaganda pentru Referendum prin mijloacele de transport in comun ( 2015 , nu se stie in ce conditie ) , pupat intens in fund E.B. , parintele celib , s.a. , impozitele aiuristice pentru 2016 , mminciunile referitoare la termene ( aquapark , pod Ferdinanand , etc. ) , etc. , etc. Sper ca nu au uitat nici ceilalti oradeni !
Postat 11 Februarie 2016, 00:21 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON