URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2023, 13:08

Suspiciune de antrax în Bihor: o femeie din Șimian, izolată în spital!

Suspiciune de antrax în Bihor: o femeie din Șimian, izolată în spital! foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O bihoreancă din Șimian este internată, în izolare, în secția de Boli Infecțioase I a Spitalului Județean din Oradea cu suspiciunea de antrax cutanat, a informat Direcția de Sănătate Publică Bihor, pentru BIHOREANUL.

Potrivit directorului executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, este vorba despre o pacientă în vârstă de 38 de ani, care în urmă cu 10 zile a început să aibă febră și căreia i-a apărut o erupție pruriginoasă pe antebrațul stâng și pe gamba dreaptă.

Pe 27 mai, femeia s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean, de unde a plecat la domiciliu după ce i s-a pus un diagnostic prezumtiv de infecție bacteriană, însă după o zi a sunat la 112 și a solicitat asistență de urgență, un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului transportând-o la Spitalul Municipal din Marghita, de unde, în final, a fost transferată la Spitalul Județean, fiind internată în secția de Boli Infecțioase I, în izolator.

„Ieri după-amiază colegii de la Infecțioase au trimis la Institutul Cantacuzino ser și probe biologice prelevate de la pacientă, care primește tratament antibiotic”, a explicat BIHOREANULUI dr. Rahotă, precizând că rezultatele de la București sunt așteptate la începutul săptămânii următoare.

Femeia prezintă plăgi negricioase specifice antraxului cutanat, o boală provocată de Bacillul Anthracis, fiind o zoonoză, deci o boală transmisă de la animale, mai ales de la bovine, caprine și ovine.

În forma cutanată se manifestă prin vezicule care pot evolua până la necrozarea pielii și poate fi mortală în 5%-20% din cazuri, prin septicemie dacă nu este tratată rapid cu antibiotice. În forma pulmonară, boala se manifestă prin tuse, febră mare și insuficiență respiratorie, mortalitatea în această situație intervenind într-un interval de până la 6 zile după infectare.

În cazul suspiciunii asupra pacientei din Șimian, nu este exclusă infectarea prin intermediul unei bucăți de piele contaminate, o anchetă epidemiologică fiind în curs de desfășurare.

UPDATE: Rezultat negativ

Femeia din Șimian a primit rezultat negativ de la Institutul Cantacuzino, care însă recomandă repetarea analizelor după trei săptămâni.

Medicii afirmă că pacienta va rămâne internată până i se îmbunătățește starea de sănătate.

Detalii, în articolul „Bihoreanca cu suspiciune de antrax a primit rezultat negativ de la Institutul Cantacuzino, dar analizele vor trebui repetate

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON