URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Iulie 2009, 13:37

Stresul magistraţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Judecătorie şi Tribunal, oamenii legii fac grevă între orele 10-12, cu toate că instanţele au intrat deja în vacanţă. Frumoasă meserie e aia în care faci grevă şi când eşti pe însoritele plaje ale mapamondului! Demersul judecătorilor are cauze adânci. Condiţiile de lucru sunt mizere, volumul de muncă imens, iar sporul de stres, în cuantum de 50%, nu se mai acordă.

Perfect adevărat. Dar motivul real şi singurul este, de fapt, lipsa biştarilor. Proaste condiţii există de zeci de ani, lucru cât cuprinde aşijderea. Mii de procese şi-au încetinit mersul pentru că nu erau bani de timbre pentru citaţii. Asta nu i-a determinat, însă, pe judecători să pună de-o grevă.

Povestea sporului de stres este pitorească şi arată în ce ţară plină de minuni trăim. Acum câţiva ani, s-a dat o lege prin care sporurile magistraţilor erau incluse în salariul de bază. La punctul următor al legii, normal, sporul dispărea în mod explicit. Ei bine, judecătorii s-au apucat să-şi facă singuri dreptate, ca haiducii. N-au contestat punctul din lege în care sporurile intrau la salariu, dar s-au revoltat pentru că a dispărut acel binefăcător 50%.

Şi dacă pentru o mejdie de teren în valoare de 5 lei te judeci 12 ani, pentru nişte sporuri ce aveau ca implicaţii financiare zeci de milioane de euro, oamenii legii au dat un verdict extrem de rapid. Asemenea situaţie caraghioasă în care ei dau statul în judecată şi tot ei se autojudecă n-am mai văzut decât în armată. Unde tânărul răcan trebuia să-şi dea ordine, tot el să le execute şi, eventual, să se şi bage la bulău pentru insubordonare.

Într-o ţară unde foametea e prezentă fizic pe străzi, a cere 50% spor de stres arată că într-adevăr judecătorii sunt cu nervii la pământ. Primind banii, probabil că vor da cu 50% mai mulţi ani de puşcărie, timpul de judecată va creşte în aceeaşi proporţie, la fel şi numărul cazurilor ajunse la CEDO. Ba mai mult, poate că prin asta şi perioada în care România va scăpa de clauza de salvgardare pe Justiţie va creşte cu jumătate.

Dar eu zic să vedem şi partea plină a paharului. Prin greva de la ora 10, măcar două ore pe zi avem ocazia să nu mai înregistrăm în judeţ nicio eroare judiciară!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON