URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2024, 10:47

Stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea. Cât timp va dura o călătorie cu trenul, după reabilitare (FOTO)

Stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea. Cât timp va dura o călătorie cu trenul, după reabilitare (FOTO) foto: Facebook / CFR Infrastructură
Stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea. Cât timp va dura o călătorie cu trenul, după reabilitare (FOTO) foto: Facebook / CFR Infrastructură
Stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea. Cât timp va dura o călătorie cu trenul, după reabilitare (FOTO) foto: Facebook / CFR Infrastructură
Stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea. Cât timp va dura o călătorie cu trenul, după reabilitare (FOTO) foto: Facebook / CFR Infrastructură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CFR Infrastructură a anunțat stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate între Cluj și Oradea. Reprezentanții companiei au arătat și în cât timp vor ajunge trenurile de la Cluj până la ieșirea din țară prin Episcopia și au făcut publice câteva imagini cu stadiul șantierului.

Potrivit unui amplu comunicat publicat pe Facebook de purtătoarea de cuvânt a CFR, Oana Brânzan, după finalizarea lucrărilor, distanța între Cluj-Napoca și frontiera cu Ungaria va fi parcursă în doar 2 ore și 14 minute, față de aproximativ 3 ore, cât era înainte.

„Viteza de circulație a trenurilor pe tronsonul Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor era, înainte de începerea lucrărilor, de 65 km/h - 85 km/h pe cea mai mare parte a traseului. După finalizarea lucrărilor, viteza maximă va crește la 120 km/h - 160 km/h, iar durata călătoriei între Cluj Napoca - Episcopia Bihor va fi de 2h și 14 min pentru un tren IR, iar un tren RE va parcurge distanța dintre Cluj Napoca și Oradea în circa 2h și 20 min.”, se arată în informare.

Tronsonul Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor - Frontieră este prima linie de cale ferată care va fi nu doar reabilitată pentru viteza maximă de circulație de 160 km/h, ci și electrificată, pe întregul traseu în lungime totală de 166,2 km. Tototdată, este prima linie de cale ferată, electrificată, după anul 1990, cu fonduri europene.

În informare se precizează că reabilitarea și electrificarea liniei de cale ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor, inclusiv dublarea liniei pe o lungime de circa 14,8 km, este structurată pe 4 loturi delimitate geografic, dintre care două (Poieni - Aleșd, Aleșd - frontieră) sunt pe raza județului Bihor.

Lotul 1 Cluj Napoca - Aghireș are o lungime de 30,41 km.

Lotul 2 Aghireș - Poieni măsoară 36,53 km.

Lotul 3 Poieni - Aleșd are 52,74 km.

Lotul 4 Aleșd - Frontieră Ungaria este lung de 46,74 km.

„Pentru 3 din cele 4 loturi au fost emise autorizațiile de construire (loturile 1,2 și 3), iar pentru lotul 4 (Aleșd - frontieră - n.r.) a fost depusă documentația pentru emiterea autorizației. La ora actuală sunt deschise șantiere de lucrări pe loturile 1 și 2, de la Cluj Napoca la Poieni. Dacă pe lotul 2 Aghireș - Poieni, modernizarea căii ferate se execută, cu închiderea totală a traficului feroviar, din ianuarie 2024, și cu transbordare auto asigurată de operatorii de transport feroviar de călători, pe lotul 1, din luna iunie, trenurile vor circula între Cluj Napoca și Aghireș doar pe firul II, pentru a asigura constructorului front de lucru pe firul I Cluj Napoca Est - Cluj Napoca - Baciu Triaj - Mera - Nădășel - Aghireș, inclusiv pe anumite linii din stațiile Cluj Napoca și Aghireș, respectiv Haltele Mera și Baciu Triaj”, a explicat purtătoarea de cuvânt a CFR.

Reprezentanta companiei a detaliat și situațiile pe fiecare lot în parte, arătând că pentru toate cele 4 tronsoane, compania a emis în ianuarie 2023 ordinul de începere a primei faze.

Lotul 1 Cluj Napoca - Aghireș (30,41 km):

→ autorizatia de construire a fost emisă în decembrie 2023 (exceptând STE Aghireș și pasajul superior Tăietura Turcului, pentru care este necesară demararea procedurii de expropriere a unor suprafețe suplimentare de teren)

→ proiect tehnic avizat în februarie 2024;

→ deschiderea șantierului de lucrări a avut loc în martie 2024 - demontare linie de contact în st. CF Cluj Napoca (liniile 4,5,6 și 7) și între Baciu Triaj și Cluj Napoca pe 2 km, demontat șina între Mera - Baciu Triaj și liniile 1,2,3,15 și 17 din stația Aghireș

Lotul 2 Aghireș - Poieni (36,53 km):

→ autorizația de construire a fost emisă în octombrie 2023

→ proiectul tehnic a fost avizat în noiembrie 2023

→ deschiderea șantierului s-a făcut în ianuarie 2024 - lucrări de suprastructură în toate stațiile și în linie curentă, început construcția noilor peroane în Hm Brăișoru, P.O. Bologa și în stația Poieni, realizat fundații pentru poduri/podețe între Brăișoru și Poieni, realizat terasamente/platforma căii pe intervalul Huedin - Brăișoru - Poieni

Lotul 3 Poieni - Aleșd (52,74 km):

→ autorizația de construire emisă în februarie 2024 pentru etapa I km 605+700 - km 620+430

Lotul 4 Aleșd - Frontieră Ungaria (46,74 km):

→ documentație tehnică depusă pentru emiterea autorizației de construire - februarie 2024

Linie dublată în Bihor, între Telechiu și Oșorhei

În comunicat se mai amintește și că lucrările de reabilitare și electrificare a liniei de cale ferată de la Cluj la Frontieră se desfășoară în mare parte pe actualul traseu, însă pentru atingerea vitezei maxime de circulație de 160 km/h pe o distanță cât mai mare sunt proiectate inclusiv lucrări de mărire a razelor curbelor, pe o lungime de cca 7,581 km, de deviere a cursului apei răului Crișul Repede, dar și de dublare a liniei CF pe o lungime de cca 14,8 km, între Telechiu și Oșorhei.

În plus, toate cele 43 de stații, halte și puncte de oprire de pe traseu vor fi modernizate. Între altele, clădirile de călători din stații și halte vor avea delimitate spațiile destinate serviciilor publice, de cele specifice activității de exploatare feroviară și vor fi inclusiv automate de bilete.

Poduri CFR reabilitate în Bihor

„În cadrul celor 4 loturi de lucrări vor fi modernizate 244 de poduri și podețe, 4 tuneluri feroviare - Stana (fir I și II), Șuncuiuș și Peștera, 14 pasaje inferioare/superioare, iar toate cele 74 de treceri la nivel cu calea ferată vor avea bariere automate, inslusiv sistem video de monitorizare a traficului în zona pasajelor”.

Electrificarea și modernizarea căii ferate între Cluj Napoca și Episcopia Bihor este cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord - Vest.

Valoarea totală a investiției este de 7,66 miliarde lei, fără TVA, iar finalizarea celor 4 contracte este estimată pentru perioada 2026/2027 (36 luni de la aprobarea proiectului tehnic).

Finanțarea lucrărilor este asigurată prin PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
Tu știi ca au fost Ciolacu și Grindeanu sa taie PAMBLICA la ORADE, să-și ia și ei MERITELE, su NEMTUDOM ??? ::::::))))
Postat 27 Martie 2024, 22:15 de Sandu2100
.......
In tara in care baiatu-care-n-are-bacu e premier, ce mai conteaza ca plagiezi munca altuia.... 26.03.2024, ora 16:18, articol in hotnews.ro https://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-27006234-cat-vor-face-trenurile-cluj-pana-frontiera-ungaria-dupa-vor-terminate-lucrarile-modernizare-valoare-peste-9-miliarde-lei.htm
Postat 27 Martie 2024, 12:44 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON