URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2024, 11:15

Spectacole din țară și din Ungaria, la Festivalul „HolnapUtán” al Teatrului Szigligeti. Programul complet 

Spectacole din țară și din Ungaria, la Festivalul „HolnapUtán” al Teatrului Szigligeti. Programul complet  Sursa foto: Trupa Szigligeti, credit Barabás Zsolt
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul "HolnapUtán", adică "Poimâine", organizat de Teatrul Szigligeti din Oradea, va aduce în perioada 10-16 iunie, pe lângă spectacole de la teatrele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, şi producţii realizate de universităţile de teatru din Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Budapesta. 

Luni, 10 iunie, de la ora 17, la Sala Transilvania, este programat spectacolul "Vreme capricioasă", realizat de studenţii din anul 5 la specializarea Teatru muzical a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta.

De la ora 19, se va juca spectacolul "Opera de trei parale", adus la Oradea de Teatrul "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc. Această adaptare a piesei lui Bertolt Brecht promite o seară plină de umor, dragoste şi suspans. 

"«Ce e spargerea unei bănci pe lângă înfiinţarea unei bănci?», întreabă infamul Macheath al lui Brecht pe scenele din întreaga lume, iar şi iar, de aproape 100 de ani. În timp ce străzile metropolei sunt inundate de mulţimile care se îndreaptă spre urne, căpitanul de poliţie Brown, Regele Cerşetorilor şi căpitanul bandei de hoţi afemeiaţi, Mackie Şiş, încearcă să câştige şi să se salveze reciproc între emoţii furtunoase şi interese şi mai furtunoase", au transmis reprezentanţii Trupei Szigligeti.

Tot luni este programat, dar la Sala Transilvania, spectacolul "Vreme capricioasă", realizat de studenţii în anul V la specializarea teatru muzical a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. 

Pe 11 iunie, de la ora 19:00 şi 12 iunie, de la ora 17:00, studenţii de la Facultatea de Artă Teatrală a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta la Sala Transilvania o versiune de studio a musicalului "Hair". 

Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va prezenta joi, 13 iunie, de la ora 19, "Conferinţa iraniană" (foto jos). Această piesă contemporană scrisă de Ivan Viripaev în 2017 explorează temele complexe ale civilizaţiilor orientale şi occidentale prin dialoguri şi confesiuni tulburătoare, toate plasate în cadrul unei conferinţe academice în Copenhaga.


credit foto: Barabás Zsolt

"În capitala Danemarcei, la Universitatea din Copenhaga, se adună câţiva intelectuali pentru a discuta problemele Iranului şi ale Orientului Mijlociu. Dar conferinţa, care începe ca o dezbatere academică, ia o întorsătură neaşteptată, când ies la suprafaţă zbaterile interioare şi traumele protagoniştilor, prin dialoguri sclipitoare şi confesiuni tulburătoare. Cercetând cauzele şi consecinţele cataclismelor care au loc în lume, personajele ajung la confruntarea dintre civilizaţiile orientale şi occidentale şi la dramatica întrebare a umanităţii: care este sensul vieţii?", este descris spectacolul.

De asemenea, pe 14 iunie, de la ora 19:00, la Sala Transilvania va avea loc spectacolul non-verbal "Ex-Terapie" al clasei de actorie – masterat a Universităţii de Arte din Târgu Mureş. "Pulsaţie. Nu începe odată cu spectacolul şi nici nu se termină odată cu el, dar se intensifică în cursul acestei ore. O pulsaţie a sentimentelor şi emoţiilor, în care dansatori etalează monotonia relaţiilor romantice. Atenţie la vortexul imens care îi aspiră pe toţi", se arată în descrierea spectacolului.

De asemenea, din program mai fac parte spectacolele ca "Exit", coproducţie a Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc şi a Teatrului Naţional Győr din Ungaria, "Hair", adus de Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai, "Podul" sau "Alice în Ţara Minunilor", ultimele două fiind producţii ale Trupei Szigligeti. 

Spectacolele "Opera de trei parale", "Exit", "Hair", "Co nferinţa iraniană", "Podul", "Alice în Ţara Minunilor", "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită" vor fi titrate în limba română. "Ex-terapie" este spectacol non-verbal.

Ca în fiecare an, spectatorii pot achiziţiona abonamentul "HolnapUtán", care include acces la două spectacole în Sala Mare şi la un spectacol la sălile studio la alegere, la preţul de 100 de lei. Biletele sunt disponibile la agenţia de bilete a teatrului sau online pe szigligeti.biletmaster.ro.


Vezi mai jos programul complet al festivalului:

Luni, 10 iunie, ora 17:00

Vreme capricioasă – Festivalul Poimâine

Universitate de Teatru şi Film Budapesta

Sala Transilvania

Luni, 10 iunie, ora 19:00

Opera de trei parale – Festivalul Poimâine

Teatrul Municipal al oraşului Miercurea-Ciuc

Sala Mare

Marţi, 11 iunie, ora 14:30

Bunicuţă hoţomană

Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare

Sala Mare

Marţi, 11 iunie, ora 18:00

Bunicuţă hoţomană

Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare

Sala Mare

Marţi, 11 iunie, ora 19:00

Hair – Festivalul Poimâine

Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai

Sala Transilvania

Miercuri, 12 iunie, ora 17:00

Hair - Festivalul Poimâine

Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai

Sala Transilvania

Miercuri, 12 iunie, ora 19:00

Lewis Carroll

Alice în Ţara Minunilor - Festivalul Poimâine

Trupa Szigligeti

Sala Mare

Joi, 13 iunie, ora 17:00

EXiT - Festivalul Poimâine

Coproducţie a Teatrului Tomcsa Sándor şi a Teatrului Naţional Győr

Sala Transilvania

Joi, 13 iunie, ora 19:00

Conferinţa iraniană – Festivalul Poimâine

Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe

Sala Mare

Vineri, 14 iunie, ora 10:00

Rumini

Trupa Lilliput

Scena Arcadia

Vineri, 14 iunie, ora 17:00

Podul – Festivalul Poimâine

Trupa Szigligeti

Sala Mare

Vineri, 14 iunie, ora 19:00

Ex-terapie – Festivalul Poimâine

Universitatea de Arte, Târgu-Mureş

Sala Transilvania

Sâmbătă, 15 iunie, ora 17:00

Lewis Carroll

Alice în Ţara Minunilor + gala stagiunii

Trupa Szigligeti

Sala Mare

Duminică, 16 iunie, ora 17:00

Gala Elevilor Ady

Liceul Teoretic Ady Endre şi Şcoala Gimnazială Ady Endre din Debreţin

Sala Mare

Duminică, 16 iunie, ora 17:00

Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită

Trupa Szigligeti şi Ansamblul Profesionist Nagyvárad

Sala Transilvania

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON