URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Mai 2024, 14:15

O nouă ediție a festivalului de teatru „HolnapUtán – Poimâine” al trupei Szigligeti din Oradea. Vezi spectacolele din acest an!

O nouă ediție a festivalului de teatru „HolnapUtán – Poimâine” al trupei Szigligeti din Oradea. Vezi spectacolele din acest an! Imagine de prezentare a spectacolului Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită, regia Balogh Attila. Sursa foto: Teatrul Szigligeti Oradea / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 10-16 iunie va avea loc la Oradea cea de-a 12-a ediţie a festivalului de teatru maghiar "HolnapUtán – Poimâine", al Trupei Szigligeti, unde trei trupe de teatru şi trei universităţi de artă teatrală din România şi Ungaria îşi vor aduce spectacolele în faţa publicului.

Cele şapte zile de festival aduc nouă producţii ale teatrelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, precum şi ale teatrului gazdă, dar și ale universităţilor de teatru din Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Budapesta.

De succes

Festivalul va fi deschis luni, 10 iunie, cu spectacolul "Vreme capricioasă", realizat de studenţii din anul 5 la specializarea Teatru muzical a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta, programat de la ora 17:00, la Sala Transilvania.

"Ecsédi aleargă pe străzi, hărţuind oamenii din Budapesta, pentru că îl caută pe prietenul său Vizi, pe care l-a lăsat dormind într-un apartament. Vizi are o revelaţie şi vrea să plece de aici, în altă parte, oriunde, vrea să acţioneze cât mai poate... Numai că nu poate pleca. Oamenii sunt blocaţi, trenurile nu pleacă şi nu ajung aici. Spectacolul, bazat pe o lucrare de Tamás Cseh şi Géza Bereményi, a fost regizat de Vilmos Krasznai", se arată într-un comunicat de presă transmis de către organizatori. 

În aceeași zi, de la ora 19:00, se va juca "Opera de trei parale", producţie a teatrului "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc. 

Mai apoi, marţi, 11 iunie, de la ora 19:00, și miercuri, 12 iunie, de la ora 17:00, studenţii de la Facultatea de Artă Teatrală a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta la Sala Transilvania o versiune de studio a musicalului "Hair".

Joi, 13 iunie, de la ora 19:00, publicul este invitat la spectacolul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe intitulat "Conferinţa iraniană", la Sala Mare.

Festivalul va continua cu unul dintre cele mai de succes spectacole orădene ale stagiunii trecute, musicalul "Podul", programat pe 14 iunie, de la ora 17:00.

"Spectacolul muzical ridică întrebări serioase despre viaţă şi moarte, memorie şi existenţa umană cu jucăuşia unui basm frumos, dar şi tragic, în timp ce te uimeşte, te face să râzi şi te face să plângi", au mai transmis reprezentanţii Trupei Szigligeti în comunicat.

Spectacol non-verbal

Clasa de actorie - masterat a Universităţii de Arte din Târgu Mureş va aduce pe scena teatrului orădean spectacolul non-verbal "Ex-Terapia", vineri, 14 iunie, de la ora 19:00, la Sala Transilvania. "Pulsaţie. Nu începe odată cu spectacolul şi nici nu se termină odată cu el, dar se intensifică în cursul acestei ore. O pulsaţie a sentimentelor şi emoţiilor, în care dansatori etalează monotonia relaţiilor romantice. Atenţie la vortexul imens care îi aspiră pe toţi", se arată în descrierea spectacolului.

Organizatorii au menţionat că spectacolele "Opera de trei parale", "Exit", "Hair", "Conferinţa iraniană", "Podul" şi "Alice în Ţara Minunilor" vor fi titrate în limba română, iar "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită" şi în limba engleză. 

Programul complet al festivalului "HolnapUtán - Poimâine" se poate vedea pe site-ul Trupei Szigligeti.

Biletele au fost puse în vânzare atât online, cât şi la Agenţia Teatrului, iar publicul va putea achiziţiona abonamente ce cuprind două spectacole la Sala Mare şi un spectacol-studio, la alegere, la preţul de 100 de lei.

Închiderea stagiunii va avea loc pe 15 iunie, de la ora 17:00, la Sala Mare, cu spectacolul "Alice în Ţara Minunilor", în regia lui Sándor Zsótér şi apoi cu o gală de decernare a premiilor pentru artiștii celor trei trupe ale teatrului maghiar, Liliput, Szigligeti și Ansamblul Nagyvarad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON