URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
22 Mai 2024, 14:15

O nouă ediție a festivalului de teatru „HolnapUtán – Poimâine” al trupei Szigligeti din Oradea. Vezi spectacolele din acest an!

O nouă ediție a festivalului de teatru „HolnapUtán – Poimâine” al trupei Szigligeti din Oradea. Vezi spectacolele din acest an! Imagine de prezentare a spectacolului Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită, regia Balogh Attila. Sursa foto: Teatrul Szigligeti Oradea / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 10-16 iunie va avea loc la Oradea cea de-a 12-a ediţie a festivalului de teatru maghiar "HolnapUtán – Poimâine", al Trupei Szigligeti, unde trei trupe de teatru şi trei universităţi de artă teatrală din România şi Ungaria îşi vor aduce spectacolele în faţa publicului.

Cele şapte zile de festival aduc nouă producţii ale teatrelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, precum şi ale teatrului gazdă, dar și ale universităţilor de teatru din Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Budapesta.

De succes

Festivalul va fi deschis luni, 10 iunie, cu spectacolul "Vreme capricioasă", realizat de studenţii din anul 5 la specializarea Teatru muzical a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta, programat de la ora 17:00, la Sala Transilvania.

"Ecsédi aleargă pe străzi, hărţuind oamenii din Budapesta, pentru că îl caută pe prietenul său Vizi, pe care l-a lăsat dormind într-un apartament. Vizi are o revelaţie şi vrea să plece de aici, în altă parte, oriunde, vrea să acţioneze cât mai poate... Numai că nu poate pleca. Oamenii sunt blocaţi, trenurile nu pleacă şi nu ajung aici. Spectacolul, bazat pe o lucrare de Tamás Cseh şi Géza Bereményi, a fost regizat de Vilmos Krasznai", se arată într-un comunicat de presă transmis de către organizatori. 

În aceeași zi, de la ora 19:00, se va juca "Opera de trei parale", producţie a teatrului "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc. 

Mai apoi, marţi, 11 iunie, de la ora 19:00, și miercuri, 12 iunie, de la ora 17:00, studenţii de la Facultatea de Artă Teatrală a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta la Sala Transilvania o versiune de studio a musicalului "Hair".

Joi, 13 iunie, de la ora 19:00, publicul este invitat la spectacolul Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe intitulat "Conferinţa iraniană", la Sala Mare.

Festivalul va continua cu unul dintre cele mai de succes spectacole orădene ale stagiunii trecute, musicalul "Podul", programat pe 14 iunie, de la ora 17:00.

"Spectacolul muzical ridică întrebări serioase despre viaţă şi moarte, memorie şi existenţa umană cu jucăuşia unui basm frumos, dar şi tragic, în timp ce te uimeşte, te face să râzi şi te face să plângi", au mai transmis reprezentanţii Trupei Szigligeti în comunicat.

Spectacol non-verbal

Clasa de actorie - masterat a Universităţii de Arte din Târgu Mureş va aduce pe scena teatrului orădean spectacolul non-verbal "Ex-Terapia", vineri, 14 iunie, de la ora 19:00, la Sala Transilvania. "Pulsaţie. Nu începe odată cu spectacolul şi nici nu se termină odată cu el, dar se intensifică în cursul acestei ore. O pulsaţie a sentimentelor şi emoţiilor, în care dansatori etalează monotonia relaţiilor romantice. Atenţie la vortexul imens care îi aspiră pe toţi", se arată în descrierea spectacolului.

Organizatorii au menţionat că spectacolele "Opera de trei parale", "Exit", "Hair", "Conferinţa iraniană", "Podul" şi "Alice în Ţara Minunilor" vor fi titrate în limba română, iar "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită" şi în limba engleză. 

Programul complet al festivalului "HolnapUtán - Poimâine" se poate vedea pe site-ul Trupei Szigligeti.

Biletele au fost puse în vânzare atât online, cât şi la Agenţia Teatrului, iar publicul va putea achiziţiona abonamente ce cuprind două spectacole la Sala Mare şi un spectacol-studio, la alegere, la preţul de 100 de lei.

Închiderea stagiunii va avea loc pe 15 iunie, de la ora 17:00, la Sala Mare, cu spectacolul "Alice în Ţara Minunilor", în regia lui Sándor Zsótér şi apoi cu o gală de decernare a premiilor pentru artiștii celor trei trupe ale teatrului maghiar, Liliput, Szigligeti și Ansamblul Nagyvarad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON