URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2023, 14:40

Şefi noi în Parchetele din Bihor. Cine va conduce Parchetul Curţii de Apel Oradea

Şefi noi în Parchetele din Bihor. Cine va conduce Parchetul Curţii de Apel Oradea Procurorul Ovidiu Naghi(stânga) este propus la şefia Parchetului Curţii de Apel Oradea iar procurorul Alin Leucea(centru), pentru şefia Secţiei urmărire penală din unitate. Procurorul Cristian Ardelean(dreapta) ar putea prelua şefia Secţiei urmărire penală din Parchetul Bihor.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorul Ovidiu Naghi ar putea prelua, cu delegaţie, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, iar procurorul Alin Leucea a fost propus la conducerea Secţiei Urmărire Penală a unităţii, în timp ce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, aceeaşi secţie ar putea fi preluată de fostul procuror DNA Cristian Ardelean.

Propunerile vor fi discutate, marţi, în şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Rocadă la Parchetul Curţii

Ovidiu Naghi (foto stânga) este propus să preia, cu delegaţie pentru o perioadă de 6 luni, funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, rămasă vacantă după ce fostul deţinător al funcţiei, procurorul Sebastian Vălean, a fost numit prim-adjunct al procurorului general al României.

Ovidiu Naghi, care în prezent e şeful Secţiei Urmărire Penală a unităţii, a intrat în magistratură în 1998. A fost, pe rând, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde, în 2008, a preluat, tot cu delegație, funcția de prim-procuror, rămasă vacantă în urma decesului procurorului Gheorghe Toda.

A trecut apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unde, din 2019, a condus Secţia Urmărire Penală, întâi cu delegaţie iar apoi prin numire.

Naghi a intrat în atenţia publică anul trecut, când BIHOREANUL a dezvăluit că magistratul l-a scăpat de răspunderea penală pe poliţistul de frontieră Francisc Gabera, de la PTF Borş, prins cu o alcoolemie de 1 la mie în sânge la volan, stabilind în prima fază că fapta e prea măruntă ca să cheltuiască statul cu ancheta, iar apoi, când soluţia i-a fost desfiinţată de judecători, că, de fapt, frontieristul n-a făcut nimic, deşi acesta recunoscuse că a comis-o. 

Şefi noi şi la Urmărire Penală

Odată cu delegarea procurorului Ovidiu Naghi la conducerea Parchetului Curții de Apel Oradea, coordonarea Secției Urmărire Penală ar putea fi preluată de procurorul Alin Leucea, care activează de 7 ani în unitatea de parchet.

După câțiva ani în care a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, din 2008 -2016 Leucea a fost procuror la Parchetul Bihor, după care a avansat la Parchetul Curții de Apel, cu o scurtă întrerupere, în 2020, când, timp de câteva luni, a fost delegat prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunal.

De-a lungul carierei sale, Leucea (foto mijloc) a coordonat ancheta pornită pe marginea răfuielilor mafiote din Oradea, în care au fost implicaţi patru membri ai clanului Neguş - Alexandru Balogh, alias Kali, Gheorghe Varga, Răzvan Parfene şi Alexandru Bundea - cu toţii condamnaţi la detenţie. Leucea s-a ocupat, însă, şi de cazul taximetristului Bajkán Péter, găsit împuşcat la marginea Oradei, în iarna lui 2009, unde principalul său suspect, Nicolae Oros, arestat şi trimis în judecată, a fost achitat până acum de toate instanţele.

Tot procurorul Alin Leucea a condus cercetările, recent, în cazul lui Ciprian Pogana, monstrul din localitatea Gepiş, care şi-a torturat partenera de viaţă până când femeia s-a spânzurat, și condamnat în final la 5 ani şi 6 ani de puşcărie, iar în prezent coordonează cercetările în cazul primarului din Nucet, învinuit în dosarul tinerei zdrobite sub un bloc de gheaţă pe pârtia din Vârtop.

Cristian Ardelean ar putea fi șef la Urmărire Penală

Pe de altă parte, tot în ședința de marți, secţia de procurori a CSM va lua în discuţie propunerea de numire în funcţia de şef peste Secţia urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a procurorului Cristian Ardelean (foto dreapta).

Ardelean şi-a început cariera în februarie 2010 la Parchetul Aleșd, de unde, apoi, a avansat la Parchetul Bihor, iar apoi a activat la DNA Oradea, de unde a fost revocat în 2019, după apariţia înregistrărilor de la DNA Oradea despre ”cumințirea” unor judecători. Pus sub urmărire penală în dosarul înregistrărilor, pentru două infracţiuni de şantaj şi alte două de abuz în serviciu, Ardelean a fost exonerat definitiv, pe 23 iunie, în acest an, pe motiv că faptele de care e acuzat nu există.

Revenit între timp la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Ardelean a fost implicat în cazuri complexe. Între altele, el a fost cel care i-a trimis în judecată pe Victor Micula şi pe cei patru poliţiştii care l-au luat cu ei la percheziţii şi anchete, dându-i şi acces la baze de date secrete ale Poliţiei, ori pe cele două amante criminale din Şimian, Venkli Tünde și Ruba Annamária, care au pus la cale asasinarea soţului celei dintâi.

Tot Ardelean l-a trimis în faţa instanţei de judecată pe recuperatorul orădean Petru Puşcaş, care, cu complicitatea unei funcţionare bancare şi a doi amici, a furat din contul unui oftalmolog decedat peste 1,3 milioane lei, iar apoi, ca să li se piardă urma, a plimbat banii prin conturile unor firme fantomă şi ale unor interpuşi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON