URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2020, 09:16

„Se poate!”: Noul primar din Balc a făcut în două luni cât n-a făcut predecesorul vreme de ani de zile (FOTO)

„Se poate!”: Noul primar din Balc a făcut în două luni cât n-a făcut predecesorul vreme de ani de zile (FOTO) ÎNAINTEA ŞEFULUI. Primarul Sorin Sabău (foto) a început să ecologizeze marginile drumurilor înainte să i-o ceară preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan. "Ne vom opri când va fi curat în toată comuna", zice edilul pus pe fapte mari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A vrut să fie primar din supărare, după ce a constatat că, deşi lumea se modernizează, comuna sa a rămas încremenită în trecut. Odată ales, nu s-a plâns nici de lipsa banilor, nici de amorţeala din Primărie, ci a pus oamenii la treabă din primele zile, iar el şi consilierii au vrut să fie exemple, muncind ca voluntari.

Unul dintre cei mai tineri edili din Bihor, Sorin Sabău, ales la Balc, vrea să arate că "şi la noi se poate face treabă". Important, zice el, e să vrei şi să te înconjori cu alţii care vor.

"Nu s-a ocupat"

Până la începutul anului trecut, Sorin Sabău nu se gândea să facă administraţie, mai ales că, la cei 33 de ani pe care îi avea, nu lucrase niciodată "la stat". A muncit pe cont propriu de la 18 ani, în agricultură, reuşind să atragă fonduri europene de aproape 300.000 euro.

Arsenie Maroşan, fost primar BalcÎncet-încet, însă, şi-a dat seama că zona natală, comuna Balc, era o "părăseală" de unde tinerii voiau să plece. Unul dintre vinovaţi, a concluzionat el, era primarul Arsenie Maroşan (foto), în funcţie din 2000, când a fost ales ca reprezentant al PDL, după care în 2016 a trecut la PSD.

"Nu s-a ocupat să atragă investitori, a tocat banii pe lucrări care au costat şi de patru ori mai mult decât era normal, şi-a favorizat apropiaţii, a dat buldoexcavatorul Primăriei gratis unor prieteni să-şi facă lucrări, iar unor consilieri nici nu le-a încheiat contracte pentru furnizarea apei, ca să nu le factureze consumurile", enumeră Sabău din păcatele predecesorului.

"Am văzut că e destoinic"

Călin Gal, PNL, vicepreședinte Consiliul Județean BihorAnul trecut s-a decis să-l înfrunte pe primarul veteran şi s-a înscris în ALDE, formaţiune condusă în Bihor de un prieten, Ciprian Blejan. Anul acesta, însă, în vară, a fost racolat de PNL, după o "muncă de lămurire" dusă de actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Călin Gal (foto).

"Am văzut că e destoinic şi dezgheţat, i-am dat târcoale câteva luni, am făcut şi un sondaj în comună, iar apoi m-am întâlnit cu el şi i-am propus să candideze din partea PNL. După câteva zile a acceptat. Şi-a dat seama că era mai util să vină într-o echipă puternică şi interesată să facă administraţie la nivel de performanţă, pentru că nu-i suficient să ajungi primar, trebuie să ai şi Consiliul lângă tine ca să realizezi cât mai multe", mărturiseşte Gal.

"A meritat să fie ales"

Sabău a ales cu pragmatism: ca PNL-ist a câştigat funcţia de primar cu 50,42% din voturi, peste cele ale reprezentanţilor PSD, USR-PLUS, UDMR şi PPMT la un loc, iar liberalii au obţinut majoritatea în Consiliul Local, cu 7 din cele 13 mandate.

Ciprian Blejan, președinte ALDE BihorCulmea, şeful ALDE Bihor nu-i poartă ranchiună, ba dimpotrivă. "Adevărul este că era foarte greu să câştige din partea noastră şi a meritat să fie ales primar. E un foarte bun manager, e un om serios şi nu pot fi supărat pe cineva care vrea să performeze", spune Ciprian Blejan (foto).

Gând la gând cu Bolojan

Noul primar a demonstrat repede că vrea cu adevărat să transforme Balcul. La câteva zile după alegeri, împreună cu viceprimarul şi consilierii, a început să cureţe curtea faimosului Castel Degenfeld, iar apoi drumurile comunale, înainte ca preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, să anunţe că va impune un regulament pentru toate localităţile.

În timpul liber, oamenii au reparat poarta căminului cultural şi au ecologizat centrul comunei, împrejurimile morii, ale gării din Săldăbagiu de Barcău şi alte locuri pline de boscheţi, PET-uri, pungi şi hârtii neadunate cu anii.

"Meritul este al colegilor care au muncit ca voluntari. Al meu e doar că am pus la lucru şi muncitorii Primăriei. Unii nu dăduseră pe la serviciu de câteva luni. Vrem să demonstrăm că sunt lucruri care pot fi făcute şi fără bani sau cu bani puţin. Unii zic că la noi nu se poate face nimic, eu spun că ba, se poate", zice Sabău.

Goana după proiecte

Dincolo de ordine şi curăţenie, noul primar a început şi să "vâneze" fonduri nerambursabile, europene şi guvernamentale. După ce în campanie a învăţat de la alţi primari, deja la prima şedinţă de Consiliu a venit cu câteva teme făcute, obţinând aprobarea pentru a depune două proiecte, în valoare de 1,7 milioane lei, pentru achiziţia de tablete pentru elevi şi cadre didactice din bani europeni.  

Zilele trecute, edilul a contractat o firmă care să facă un proiect pentru susţinerea unor întreprinderi sociale în comună, în valoare de 3,2 milioane euro, şi în paralel a început să lucreze la un proiect de 1,5 milioane lei, de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru reabilitarea şcolii din Săldăbagiu de Barcău, care va avea inclusiv încălzire în pardoseală.

Va urma...

Adept al transparenţei, primarul Sabău a stabilit tarife pentru închirierea utilajelor Primăriei şi vânzarea lemnelor de foc, a anunţat că instituţia închiriază apartamente în blocul donat de OMV-Petrom (unde, cum a dezvăluit BIHOREANUL, fiul fostului primar stătea pe numele naşului), a montat pompe pentru reţeaua de apă a satului Ghida, cu conducte băgate în pământ în 2009, dar niciodată folosite, a convins romii să încheie contracte cu operatorul de salubrizare...

Şi spune că, bineînţeles, nu se va opri aici. "Nu vreau să ne oprim decât atunci când vom termina ce avem de făcut. Dacă nu voi face, voi lăsa pe alţii mai pricepuţi", zice tânărul primar. Aşa să fie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Toata stima
Respect!
Postat 05 Decembrie 2020, 22:44 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON