URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2020, 09:16

„Se poate!”: Noul primar din Balc a făcut în două luni cât n-a făcut predecesorul vreme de ani de zile (FOTO)

„Se poate!”: Noul primar din Balc a făcut în două luni cât n-a făcut predecesorul vreme de ani de zile (FOTO) ÎNAINTEA ŞEFULUI. Primarul Sorin Sabău (foto) a început să ecologizeze marginile drumurilor înainte să i-o ceară preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan. "Ne vom opri când va fi curat în toată comuna", zice edilul pus pe fapte mari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A vrut să fie primar din supărare, după ce a constatat că, deşi lumea se modernizează, comuna sa a rămas încremenită în trecut. Odată ales, nu s-a plâns nici de lipsa banilor, nici de amorţeala din Primărie, ci a pus oamenii la treabă din primele zile, iar el şi consilierii au vrut să fie exemple, muncind ca voluntari.

Unul dintre cei mai tineri edili din Bihor, Sorin Sabău, ales la Balc, vrea să arate că "şi la noi se poate face treabă". Important, zice el, e să vrei şi să te înconjori cu alţii care vor.

"Nu s-a ocupat"

Până la începutul anului trecut, Sorin Sabău nu se gândea să facă administraţie, mai ales că, la cei 33 de ani pe care îi avea, nu lucrase niciodată "la stat". A muncit pe cont propriu de la 18 ani, în agricultură, reuşind să atragă fonduri europene de aproape 300.000 euro.

Arsenie Maroşan, fost primar BalcÎncet-încet, însă, şi-a dat seama că zona natală, comuna Balc, era o "părăseală" de unde tinerii voiau să plece. Unul dintre vinovaţi, a concluzionat el, era primarul Arsenie Maroşan (foto), în funcţie din 2000, când a fost ales ca reprezentant al PDL, după care în 2016 a trecut la PSD.

"Nu s-a ocupat să atragă investitori, a tocat banii pe lucrări care au costat şi de patru ori mai mult decât era normal, şi-a favorizat apropiaţii, a dat buldoexcavatorul Primăriei gratis unor prieteni să-şi facă lucrări, iar unor consilieri nici nu le-a încheiat contracte pentru furnizarea apei, ca să nu le factureze consumurile", enumeră Sabău din păcatele predecesorului.

"Am văzut că e destoinic"

Călin Gal, PNL, vicepreședinte Consiliul Județean BihorAnul trecut s-a decis să-l înfrunte pe primarul veteran şi s-a înscris în ALDE, formaţiune condusă în Bihor de un prieten, Ciprian Blejan. Anul acesta, însă, în vară, a fost racolat de PNL, după o "muncă de lămurire" dusă de actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Călin Gal (foto).

"Am văzut că e destoinic şi dezgheţat, i-am dat târcoale câteva luni, am făcut şi un sondaj în comună, iar apoi m-am întâlnit cu el şi i-am propus să candideze din partea PNL. După câteva zile a acceptat. Şi-a dat seama că era mai util să vină într-o echipă puternică şi interesată să facă administraţie la nivel de performanţă, pentru că nu-i suficient să ajungi primar, trebuie să ai şi Consiliul lângă tine ca să realizezi cât mai multe", mărturiseşte Gal.

"A meritat să fie ales"

Sabău a ales cu pragmatism: ca PNL-ist a câştigat funcţia de primar cu 50,42% din voturi, peste cele ale reprezentanţilor PSD, USR-PLUS, UDMR şi PPMT la un loc, iar liberalii au obţinut majoritatea în Consiliul Local, cu 7 din cele 13 mandate.

Ciprian Blejan, președinte ALDE BihorCulmea, şeful ALDE Bihor nu-i poartă ranchiună, ba dimpotrivă. "Adevărul este că era foarte greu să câştige din partea noastră şi a meritat să fie ales primar. E un foarte bun manager, e un om serios şi nu pot fi supărat pe cineva care vrea să performeze", spune Ciprian Blejan (foto).

Gând la gând cu Bolojan

Noul primar a demonstrat repede că vrea cu adevărat să transforme Balcul. La câteva zile după alegeri, împreună cu viceprimarul şi consilierii, a început să cureţe curtea faimosului Castel Degenfeld, iar apoi drumurile comunale, înainte ca preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, să anunţe că va impune un regulament pentru toate localităţile.

În timpul liber, oamenii au reparat poarta căminului cultural şi au ecologizat centrul comunei, împrejurimile morii, ale gării din Săldăbagiu de Barcău şi alte locuri pline de boscheţi, PET-uri, pungi şi hârtii neadunate cu anii.

"Meritul este al colegilor care au muncit ca voluntari. Al meu e doar că am pus la lucru şi muncitorii Primăriei. Unii nu dăduseră pe la serviciu de câteva luni. Vrem să demonstrăm că sunt lucruri care pot fi făcute şi fără bani sau cu bani puţin. Unii zic că la noi nu se poate face nimic, eu spun că ba, se poate", zice Sabău.

Goana după proiecte

Dincolo de ordine şi curăţenie, noul primar a început şi să "vâneze" fonduri nerambursabile, europene şi guvernamentale. După ce în campanie a învăţat de la alţi primari, deja la prima şedinţă de Consiliu a venit cu câteva teme făcute, obţinând aprobarea pentru a depune două proiecte, în valoare de 1,7 milioane lei, pentru achiziţia de tablete pentru elevi şi cadre didactice din bani europeni.  

Zilele trecute, edilul a contractat o firmă care să facă un proiect pentru susţinerea unor întreprinderi sociale în comună, în valoare de 3,2 milioane euro, şi în paralel a început să lucreze la un proiect de 1,5 milioane lei, de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru reabilitarea şcolii din Săldăbagiu de Barcău, care va avea inclusiv încălzire în pardoseală.

Va urma...

Adept al transparenţei, primarul Sabău a stabilit tarife pentru închirierea utilajelor Primăriei şi vânzarea lemnelor de foc, a anunţat că instituţia închiriază apartamente în blocul donat de OMV-Petrom (unde, cum a dezvăluit BIHOREANUL, fiul fostului primar stătea pe numele naşului), a montat pompe pentru reţeaua de apă a satului Ghida, cu conducte băgate în pământ în 2009, dar niciodată folosite, a convins romii să încheie contracte cu operatorul de salubrizare...

Şi spune că, bineînţeles, nu se va opri aici. "Nu vreau să ne oprim decât atunci când vom termina ce avem de făcut. Dacă nu voi face, voi lăsa pe alţii mai pricepuţi", zice tânărul primar. Aşa să fie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Toata stima
Respect!
Postat 05 Decembrie 2020, 22:44 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON