URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2020, 16:23

Se mişcă Oradea! Anul trecut s-au eliberat cu 6% mai multe autorizaţii de construire decât în 2018

Anul trecut municipalitatea orădeană a eliberat 2.822 de autorizaţii de construire, cu 6% mai multe decât în 2018.

Potrivit raportului de activitate pentru anul 2019 al Instituţiei Arhitectului Şef, prezentat miercuri de arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, numărul autorizaţiilor de construire eliberate anul trecut este de 2,3 ori mai mare decât în anul 2014.

"În anul 2019 s-a înregistrat o creştere a numărului de autorizaţii de construire cu 10% faţă de media anilor anteriori", a declarat şeful IAS.

Mai multe locuinţe şi reţele...

Din totalul celor 2.822 de autorizaţii eliberate, marea majoritate o constituie cele 1.432 pentru construirea de clădiri şi cele 1.093 privind edificarea de reţele, urmate, la mare distanţă, de cele 294 privind spaţiile publicitare.

La fel, numărul certificatelor de urbanism eliberate de instituţie a urcat anul trecut la 7.385, înregistrând o creştere cu 2,1% faţă de anul 2018.

Cum certificatul de urbanism este documentul de informare eliberat unui solicitant pentru lămurirea condiţiilor în care poate edifica o construcţie, iar autorizaţia de construire este documentul final emis de municipalitate în vederea demarării efective a construcţiilor, creşterea numărului acestor documente indică o dezvoltare a domeniului construcţiilor din Oradea, de la case şi blocuri la hale industriale. "Acesta este un semnal pozitiv pentru întreaga dezvoltare urbanistică a oraşului", a spus Fortiş.

În paralel, anul trecut a crescut de cinci ori, adică de la 285 la 1.475, numărul cererilor, sesizărilor şi reclamaţiilor. "Creşterea se datorează faptului că am cuprins în acest număr cererile de prelungire a certificatelor (426), a autorizaţiilor (349), precum şi a acordurilor de publicitate temporară (194)", se menţionează în raport.

Certificat de Urbanism prin internet

În ceea ce priveşte activitatea pentru 2020, IAS îşi propune eliberarea certificatelor de urbanism în regim online, astfel încât solicitanţii să le poată obţine din birou sau de acasă, fără a se mai deplasa la ghişee.

"Suntem într-o fază finală. Sunt alte primării care au implementat un astfel de sistem, dar era vorba doar de o scanare a documentului şi de emiterea lui. Noi ne dorim un certificat de urbanism online, nu scanarea unuia eliberat pe hârtie", a afirmat arhitectul şef.

Potrivit lui Radu Fortiş, certificatul de urbanism al municipalităţii orădene va fi eliberat pe bază de semnătură electronică.

Conform Legii 193 din 2019, care modifică Legea 150 din 1991 privind autorizarea lucrărilor în construcţii, acesta va avea aceeaşi valabilitate ca un document pe hârtie.

O cerere, mai multe avize!

O provocare pentru IAS o va constitui anul acesta şi înfiinţarea Comisiei de Acord Unic, astfel încât orădeanul să poată obţine mai multe avize simultan fără să mai fie nevoit să bată drumul de la o instituţie la alta.

Potrivit Legii 193, municipalitatea are la dispoziţie 90 de zile - începând din 6 ianuarie - pentru implementarea unui sistem eficient prin care avizatorii, de la Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la operatorii de utilităţi, să colaboreze eficient.

"Formula pe care o vom alege va fi digitalizată total. Deja avem fluxul de lucru gata, doar trebuie finalizate protocoalele cu colegii. Va exista un server şi fiecare avizator îşi va culege documentaţia de acolo, după care prin portalul eguvernare.ro îşi va transmite datele în timp real", a spus Fortiş.

Pentru anul în curs, IAS mai are în lucru finalizarea documentaţiilor pentru viitorul ”cartier al diasporei” din zona străzii Izvorului, elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal privind transformarea în bulevard a străzii Tudor Vladimirescu şi reamenajarea zonei Piaţa Rahovei într-un spaţiu pietonal şi de întâlniri publice rebotezat Piaţa Concordiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mai multe autorizaţii...
...se citeste corect "mai multi bani la pixul nostru.Autorizatia de construire nu e un acknowledgement(confirmare) a intentiei unei entitati de a ridica o cladire , ci este 3% aplicata valorii estimate a viitorului edificiu.La terminare, vine taxa de REGULARIZARE.Apoi te asteapta avizele termoficare,apa,canal,aviatie civila,pompieri...plus n-spe alte zeci de dijme care mai de care mai ingenioase.Cind ,in sfirsit,ai parcurs toate nivelele acestui joc de strategie,esti binevenit in piramida cu bocceluta,la coada.Sa pui umarul dezvoltarii.Cit timp ai construit,ai decartat numa tva intre 10.000-20.000€.Aia nu se pun,aia merg la bucuresti,in pensii si alocatii.Nu stim daca dezvoltatorii mari platesc 5%, sau cum mai e?Sa ne bucuram,sau ,macar sa ne ridem...
Postat 12 Februarie 2020, 23:18 de excalibur
Dupa blocurile gri
In Oradea se mai construiesc doar blocuri mari, cu apartamente mici, mici de tot (preturile au crescut invers proportional cu suprafata construita, adica se cere tot mai mult pentru tot mai putin). Casele nu mai sunt la cautare, are grija bolovanu' sa le dărâme, mai ceva decat o facea Ceausescu. Tre sa fii ori nebun ori sa nu iti pese de bani ca sa mai ai curajul sa construiesti o casa in Oradea.
Postat 12 Februarie 2020, 22:31 de oradeanbihor
Se reînființează Comisia pentru Acord Unic !?!
Oare de ce "Rețeaua Bolovan" a desființat-o în 2008 ?!? Ca să nu știe "stânga" ce face "dreapta" ... sau de proști ?!?
Postat 12 Februarie 2020, 18:02 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON