URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Martie 2024, 16:04

Se lansează un volum despre judecata ordalică și Registrul de la Oradea, cu cauze tranșate prin tortură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Judecata ordalică. Documente. «Registrul de la Oradea»” este Cartea lunii la Muzeul Țării Crișurilor, semnată de Augustin Țărău și Melania Țărău, care va fi lansată în 13 martie, la ora 14, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”.

Evenimentul va fi moderat de dr. Florina Ciure, șef secție Istorie la Muzeul Țării Crișurilor, iar prezentarea cărții va fi făcută de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, care a întocmit și prefața volumului, și de cei doi autori, muzeografi la Muzeul Țării Crișurilor.

Lucrarea este considerată „unul dintre monumentele istoriei științelor juridice și abordează tainele unei instituții specifice Evului Mediu occidental, dar care a fost adoptată și și-a produs efectele și în Ungaria răsăriteană și Transilvania”, transmit organizatorii, printr-un comunicat.

„Judecata ordalică” a fost numită „Judecata lui Dumnezeu”, în cercurile ecleziastice catolice, sau „Proba fierului încins în foc”, de omul medieval.

Cartea își propune să descifreze cum „ordalia”, o formă de judecată considerată barbară, ajunge să fie folosită de Biserica Catolică în stabilirea vinovăției condamnaților, prin tortură, inclusiv în Oradea, după cum și BIHOREANUL a mai scris.

Capitole întregi fac referire la „Registrul de la Oradea”, unde sunt înregistrate cauzele judecate de colegiul episcopului catolic al diocezei bihorene în Cetatea Oradiei, între anii 1208-1235, și care cuprinde 389 de rezumate ale pricinilor soluționate aici sub domnia regelui maghiar Andrei al II-lea.

Volumul se adresează cititorilor din breasla juridică și administrativă, celor din mediul ecleziastic și al învățământului, dar și curioșilor sau iubitorilor de istorie locală, regională, națională și universală.

Cartea a apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2023, iar lansarea este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Intrarea la evenimentul de lansare a cărții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON