URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2024, 16:04

Se lansează un volum despre judecata ordalică și Registrul de la Oradea, cu cauze tranșate prin tortură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Judecata ordalică. Documente. «Registrul de la Oradea»” este Cartea lunii la Muzeul Țării Crișurilor, semnată de Augustin Țărău și Melania Țărău, care va fi lansată în 13 martie, la ora 14, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”.

Evenimentul va fi moderat de dr. Florina Ciure, șef secție Istorie la Muzeul Țării Crișurilor, iar prezentarea cărții va fi făcută de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, care a întocmit și prefața volumului, și de cei doi autori, muzeografi la Muzeul Țării Crișurilor.

Lucrarea este considerată „unul dintre monumentele istoriei științelor juridice și abordează tainele unei instituții specifice Evului Mediu occidental, dar care a fost adoptată și și-a produs efectele și în Ungaria răsăriteană și Transilvania”, transmit organizatorii, printr-un comunicat.

„Judecata ordalică” a fost numită „Judecata lui Dumnezeu”, în cercurile ecleziastice catolice, sau „Proba fierului încins în foc”, de omul medieval.

Cartea își propune să descifreze cum „ordalia”, o formă de judecată considerată barbară, ajunge să fie folosită de Biserica Catolică în stabilirea vinovăției condamnaților, prin tortură, inclusiv în Oradea, după cum și BIHOREANUL a mai scris.

Capitole întregi fac referire la „Registrul de la Oradea”, unde sunt înregistrate cauzele judecate de colegiul episcopului catolic al diocezei bihorene în Cetatea Oradiei, între anii 1208-1235, și care cuprinde 389 de rezumate ale pricinilor soluționate aici sub domnia regelui maghiar Andrei al II-lea.

Volumul se adresează cititorilor din breasla juridică și administrativă, celor din mediul ecleziastic și al învățământului, dar și curioșilor sau iubitorilor de istorie locală, regională, națională și universală.

Cartea a apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2023, iar lansarea este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Intrarea la evenimentul de lansare a cărții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON