URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2014, 18:50

Oradea ieri, Oradea azi: În Evul Mediu, judecata se făcea prin tortură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1208. Oradea, centru de torturi

În Evul Mediu timpuriu, adică secolele XII şi XIII, dreptatea sau vinovăţia unei persoane se stabilea într-un mod greu de conceput pentru omenirea de azi. Ordalia era una din cele mai întâlnite forme de judecată şi presupunea proba fierului înroşit ori a apei clocotite. Registrul de la Oradea arată că aici era unul din centrele învestite cu judecata ordalică.

Între anii 1208 şi 1235, Instanţa Capitlului Episcopiei Romano-Catolice din Oradea a judecat ordalic 389 de pricini, printre cei vizaţi fiind criminalii, vrăjitoarele ori trădătorii. Procedura era creştinizată: pentru început, acuzatul stătea în post şi rugăciune trei zile, iar apoi trebuia să poarte un fier înroşit, greu de un kilogram şi jumătate, iar apoi era rana îi era bandajată şi sigilată. Dacă nu i se vindeca în trei zile, era considerat vinovat şi era condamnat la moarte.

Potrivit registrului, pe scaunul de judecată de la Oradea au fost aduşi acuzaţi din comitatele Ardealului, dar şi din stânga Tisei (Maramureş, Sătmar, Bihor, Arad) ori chiar din comitate îndepărtate, din nordul Ungariei de azi. Dovezi despre judecata ordalică din Oradea s-au regăsit şi în cronici ucrainiene.

03-comunism_bihoreanul.jpg1970. Torturaţi din sadism

Puşcăriile comuniste româneşti, inclusiv cea din Oradea, n-au fost cu mult mai prejos judecăţilor din Evul Mediu. Călăii îi batjocoreau şi îi chinuiau pe cei pe care regimul i-a găsit vinovaţi de neobedienţă. Torţionarii orădeni au fost în mare parte oameni fără carte, din clasa medie a societăţii, care găseau o plăcere sinistră în lovirea cu bâte a deţinuţilor, obligarea lor să-şi îndese capul în găleţi cu dejecţii sau să suporte scoaterea pe viu a dinţilor.

O altă tortură aplicată lor presupunea legarea testicolelor cu o sfoară şi lovirea lor cu un creion, ceea ce făcea victima să leşine de la primele lovituri.

Spre deosebire de acuzaţii din Evul Mediu, cei din epoca comunistă erau din start vinovaţi şi, de cele mai multe ori, nici nu aveau ocazia să se apere, ci puteau doar să declare ce voia torţionarul. Călăii îi chinuiau şi nu se dădeau în spate nici de la a-i omorî.

Odată cu prăbuşirea comunismului şi cu transformarea României într-o ţară democratică, torturile din penitenciare au dispărut şi, parcă deodată cu ele, şi torţionarii. Chiar dacă unii dintre ei încă trăiesc, îşi văd liniştiţi de bătrâneţe, ca şi cum niciodată n-ar fi făcut vreun rău nimănui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Europa
Mai bine Mongol decit tigan turnator manelist de nimic! Sa traiasca Ungaria Mare! Jos cu Trianon!
Postat 15 Iunie 2014, 21:39 de Europa
hahahaha
Care stramosi ? aia din India sau Albania? istoria ta si neamului tau e de 200 ani. huaaaaaaaaaa
Postat 15 Iunie 2014, 09:37 de hahahahaha
@hahahaha
Ca doar nu or fi fost pe aici numai fosfogeni si besini de cal migrator de prin Mongolia....Mai ereau pe aici si niste europeni cu niste stramosi cu o istorie de mii de ani, daca puteti intelege ce inseamna asta.hahahahahhahah
Postat 15 Iunie 2014, 08:14 de Europa
hahahahaha
Nici un taran, tigan, contropitor din sholdova, sholtenia pe vremuri. Ah ce timpuri fine!
Postat 15 Iunie 2014, 00:43 de hahahahah
la fel
Pai nu e la fel si acum? Ma rog, in unele cazuri! Nu chiar asa, dar pe-acolo! Mai cu o inregistrare contrafacuta, mai cu "hai sa-l internam la psihiatrie ca daca l-a scuipat pe ala precis e nebun", mai un pamant, mai un ha ha ha!
Postat 14 Iunie 2014, 13:46 de TDS
Timpuriu!?
Evul Mediu timpuriu in secolele 13-14 !?
Postat 14 Iunie 2014, 09:39 de gyges77
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON