URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Decembrie 2015, 21:00

Şase milioane euro! Zece proiecte europene vor fi terminate în 2016 pe banii orădenilor (VIDEO)

Şase milioane euro! Zece proiecte europene vor fi terminate în 2016 pe banii orădenilor (VIDEO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Calculele cele mai pesimiste estimau în urmă cu o lună şi jumătate la 3,5 milioane de euro suma pe care o vor avea de plătit bugetul local pentru închiderea proiectelor europene începute cu întârziere. Adevărul este că s-ar putea să fie dublu!

Consiliul Local şi-a asumat luni finalizarea din bugetul local, până la jumătatea anului 2016, a zece proiecte europene începute şi nefinalizate până la sfârşitul anului în curs. Lista proiectelor întârziate cuprinde proiecte precum: noul CET pe gaz, parcul acvatic Nymphaea, campusul şcolar, drumul expres, reabilitarea a cinci biserici orădene, precum şi a unor blocuri orădene.

Topul sumelor asumate de municipalitate este deschis de lucrările rămase de executat la CET-ul pe gaz (6,2 milioane lei) (foto), campusul şcolar (6 milioane lei), drumul expres (5,2 milioane lei), pasajul Vulturul Negru (2,4 milioane lei) şi parcul acvatic Nymphaea (1,9 milioane lei).

Cap la cap, cheltuiala totală asumată de municipalitate cu închiderea acestor proiecte în 2016 se ridică la nu mai puţin de 27,3 milioane lei, fără TVA, echivalentul a peste 6 milioane euro. De două ori mai mult decât cele mai pesimiste estimări făcute de municipalitate în urmă cu o lună şi jumătate!

Încă se lucrează!

Prelungirea lucrărilor la proiectele europene pentru anul viitor şi asumarea lor de către bugetul local a fost sancţionată rapid de grupul PSD din Consiliul Local. Asumarea acestor cheltuieli s-a făcut cu votul celor 19 de reprezentanţi ai PNL şi UDMR prezenţi în sală, în condiţiile în care grupul PSD s-a abţinut de la vot.

"Înţeleg că avem de finalizat zece proiecte. Aş vrea să ştiu cât este valoarea pe care trebuie să o asumăm din banii noştri proprii, inclusiv cu preţul renunţării la subvenţionarea energiei termice consumate de populaţie", a cerut consilierul local Adrian Stângă.

În replică, viceprimarul Mircea Mălan (foto) a spus că avansarea unei sume exacte este prematură. Potrivit edilului, sumele asumate de Consiliul Local reprezintă cea mai pesimistă previziune. "Este imposibil să avansăm în momentul de faţă o sumă exactă. După ce anul se va încheia vom constata ce s-a făcut în fiecare proiect în parte, la ce s-a renunţat, ce a mai rămas de făcut şi abia apoi vom putea trage linie", a declarat viceprimarul.

Mircea Mălan a arătat că sumele asumate de Consiliul Local reprezintă valoarea din fiecare proiect care nu a putut fi decontată până la 18 decembrie, în condiţiile în care lucrările şi decontările vor decurge în continuare până la 31 decembrie.

Vezi stadiul lucrărilor din Oradea, în videoclipul de mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Plang comunistitii
@pioneza: Daca tot vorbesti de promovarea lichelelor in functii cred ca ar trebui sa faci in primul rand referire la tovarasul tau de partid, Popa Liviu Sabau, care suge tot ce poate de la ambulanta. Sigur a fost numit director pe merit acolo ;) In rest fabulezi ca si pana acum. Ia-ti medicamentele in continuare! @scortosul: Acelasi lucru ti-l recomand si tie, medicamentele!!
Postat 23 Decembrie 2015, 21:38 de hateretards
Vin amenzile si penalitatile peste noi
Citat: "România intră sub incidenţa unei prevederi din tratatul de aderare la Uniunea Europeană care impunea ca până la 31 decembrie 2015 toate unităţile administrativ teritoriale cu mai mult de 2000 de cetăţeni trebuie să asigure, integral, fiecărui cetăţean, în casă, în curte, apa. A doua prevedere este ca la 31 decembrie 2018 în toate localităţile din Româna să se asigure canalizarea şi racordarea la o staţie de epurare.Statul român va fi nevoit, astfel, să plătească sancţiuni drastice, pentru fiecare localitate fără apă, zilnic, pentru fiecare caz în parte"
Postat 22 Decembrie 2015, 08:58 de excalibur
Paradox: dezvoltarea Oradiei ii saraceste pe oradeni!
Vor vedea si pupincuristii de serviciu, printre care se remarca @anticomunistul, (non)valoarea administratiei bolovan! Aici ne-a adus promovarea lichelelor in functii de decizie! Ce a facut vicele malan, ,,avocat de succes", ce a facut directoarea borbely (de fapt stim ce a facut!)?! Un student din anul intai de la drept stie sa insereze intr-un contract clauze/penalitati pt. respectarea termenului contractual de predare a lucrarii de catre antreprenor. Per total nea ilie si gasca ies super bine! Si-au facut plinul, lucrarile au ajuns la cine a trebuit!
Postat 22 Decembrie 2015, 05:53 de pinonel
Asa cum am stabilit : tata greata !
1.Si totusi care sunt alea care sunt gata ??? 2. Daca PMO ar fi un SC asta ar fi falimentul total si definitiv , dar asa daca e din taxe si impozite .... merge si asa , ideiile noastre nastrusnice le platesc fraierii super impozitati de catre CM+primas ! Daca se intreba cineva de ce se impoziteaza cu +50% a doua resedinta acum a aflat, incompetent, impotenta PMO atinge proportii nesimtite si totul se duce direct in buzunarul meu, al tau, al nostrum si asta in plus fata de majorarea de 25 % hotarata de ponta + largirea bazei de impozitare tot din muschiul lui ponta +......+....+! Vai de noi ca am ajuns iobagii, serbii, sclavii politrucilor investitori din sanatatea si munca noastra !!
Postat 21 Decembrie 2015, 22:32 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON