URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2023, 07:57

Sărbători cu cumpătare. Masa de Paști a bihorenilor va fi cea mai scumpă de până acum

Sărbători cu cumpătare. Masa de Paști a bihorenilor va fi cea mai scumpă de până acum TĂCEREA MIELOR. Cu două săptămâni înaintea Paștelui ortodox, bihorenii se văd nevoiți să renunțe la tradiționalul miel. „Anul ăsta nu-mi iau miel. La cum s-au scumpit toate, chiar nu-mi permit”, spune o orădeancă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Postul va continua și de sărbătoarea Sfintelor Paște. Scumpirea alimentelor obligă bihorenii să își aleagă cumpărăturile cu grijă. 

„În două ore am «spart» bonuri alimentare de 500 lei fără să umplu jumătate de coș. Prețul făinii pentru prăjituri s-a dublat, de la 5 lei anul trecut, la 10 lei pe kilogram astăzi, zahărul s-a scumpit de la 2 lei la 6 lei pe kilogram, iar de carnea de miel nici nu m-am apropiat, că era peste 50 lei kilogramul”, spune o orădeancă. Revoltată de prețuri, femeia se pregătește pentru sărbători în condiții de austeritate...

Arde inflația!

Potrivit Institutului Național de Statistică, după o pauză în prima lună a anului, în februarie prețurile și-au reluat trendul ascendent. „Rata inflației a urcat la 15,5% pe an în februarie, de la 15,1% în ianuarie”, anunțau la jumătatea lunii martie economiștii Erste.

Inflația a fost stimulată de prețul alimentelor, cu o creștere medie de 22%. La aceiași bani, asta înseamnă că într-un singur an românii au pierdut un sfert din „farfurie”. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la zahăr (64%), unt (45%), cartofi (35%) și ouă (35%).

Săptămâna trecută, în piețele orădene prețul kilogramului de roșii ajunsese la 20 lei, de la circa 17 lei anul trecut, legătura de ceapă verde sau ridichi s-a dublat, de la un 1 la 2 lei și mai mult, ceapa „uscată” s-a scumpit de la 4-5 lei la 8-10 lei, iar prețul cartofilor a sărit de la circa 3 lei la 5 lei. 

Creșterile sunt, însă, abia la început. „Sămânța de mazăre s-a scumpit de la 27 lei la 46 lei, iar arpagicul de la 6 lei la 15 lei/kg. Automat, la recoltă, produsele vor fi mai scumpe”, avertizează legumicultorul Ovidiu Gros din Oncea.

Cu 15% mai mult 

Mai costisitoare ca oricând, masa de Paște se anunță mai scumpă cu 15% față de anul trecut. Creșterea prețurilor este limitată doar de sărăcia clienților. „Piața intră în contracție. Scumpirile, estimate la 20-30%, se vor opri la 15%, pentru că populația nu își mai permite”, apreciază directorul Asociației Firmelor Bihorene, Dan Octavian.

De altfel, produsele tradiționale ca ouăle și carnea de miel și-au atins deja pragul maxim. „Oul costă la fabrică 75-83 de bani. Raportat la prețul furajelor și al curentului, trebuia să fie mai mult, dar nu se poate. E aici Paștele catolic și n-avem nicio creștere a cererii”, spune Francisc Șimon (foto), proprietarul unei ferme cu 63.000 de găini din Cauaceu. 

Prețul oului este undeva la 0,85 lei în hypermarketurile orădene, în timp ce în piață, cele „de casă” costă 1-1,5 lei. „Oamenii cer 5-10 ouă și gata. De Paști, cine își permite fuge de acasă să scape de «stropitori», cine nu, își vopsește câteva de gust”, zice un comerciant.

„Tăierea” mieilor 

Săptămâna trecută, în marile magazine, care dictează prețurile, kilogramul de carne de miel era scos la vânzare cu prețuri între 50 și 60 lei. Carcasele nu fuseseră puse încă în vânzare, astfel că prețurile sunt necunoscute. 

Incertitudinea este și motivul pentru care ciobanii bihoreni renunță la ferme. „Prețurile la furaje sunt mari, subvenția e mică, oamenii nu mai stau la oi, iar de Paști împarți banii cu doctorul, cu piața, cu transportatorul și poate nu vinzi cât cheltui”, spune fermierul Samuel Haiaș (foto) din Șușturogiu, care și-a vândut toate oile în toamnă.

La fel a făcut și președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Animale Domestice și Păsări Bihor, Alexandru Oltean. „Întâi am vândut oile. Apoi, vacile le-am dat la abator, că nu le-a luat nimeni”, spune mâhnit. Scăderea efectivelor de miei nu avantajează însă nici producătorul, nici cumpărătorul. „Mieii se vor scumpi, dar nu cum se zice la televizor”, spune Oltean. 

„N-au oamenii bani”

Ciobanii bihoreni estimează de Paști prețuri de 20 lei pe kilogram de miel în viu și circa 50 lei în carcasă. „La cum s-au scumpit cerealele, medicamentele și curentul, prețul ar trebui să fie la 25 lei în viu și 60 lei sacrificat, cu 30% mai mare ca anul trecut, dar n-au oamenii bani”, zice președintele asociației Miorița bihoreană, Dumitru Bija.

Nici nu se gândește să vândă de Paști. „Cei 800 de miei o să îi dau, ca toată lumea, în toamnă cu TIR-ul, la arabi”. Calculul e simplu: „Un miel de 15 kilograme dat cu 20 lei în viu costă 300 lei, iar eu am cheltuit peste iarnă, doar cu el și cu maică-sa, peste 250 lei”.

Judecând după vorbele fermierilor, mieii bihoreni vor scăpa anul acesta de sacrificiul de Paști. Majoritatea ciobanilor sunt hotărâți să îi îngrașe, ca să îi vândă în toamnă la export. Pentru clienți care își permit prețuri mai mari, nu ca bihorenii care ies din post fără să își permită sărbători...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Kid
Ai dreptate, dar ciobanii Români nu stiu să-și vanda marfa la Arabi. Un mioraș nu o să-și inchirieze camion sa le duca la Constanța sa le incarce pe vas via Saudi, dar nici nu sunt capabili sa se strângă 10-20 in asociație. Discutasem pe avion cu unul din Saudi, care a zis ca e cea mai buna marfa, dar ca nu ajunge in Saudi, dar a zis ca in Jordan oile Românești sunt pe primul loc, si crede ca guvernul României facilitează doar spre Jordan , ia-m explicat ca ciobanii Români nu știu să-și vanda marfa, daca vor oi Românești sa meargă sa le corecteze ei :::))))
Postat 07 Aprilie 2023, 16:52 de Sandu2100
Tot raul spre bine
1 - Eliminam o parte din macelul care se face de paste, in cinstea zeului crestin. Sunt absolut convins ca ciobanii nostrii nu o sa fie afectati cu nimic, au solutii deja: toamna, arabii. 2 - Eliminam o parte din risipa. Cosurile mai goale sunt mai ok, intrucat din cele pline cu varf, se arunca mai mult de jumatate. 3 - Lectia cumpatarii este una binevenita, chiar daca se face fortat si nu benevol. Romanul scapat de Ceausescu, nu stie si nu poate sa fie ponderat. Daca face cumparaturi vecinul, ce, eu sunt mai fraier ca el? Trebuie sa fac mai multe, sa-mi arat snobismul infinit!
Postat 07 Aprilie 2023, 14:54 de Kid
Sarmanii bihoreni
Daca bihorenii sunt atat de aropsiti cât afirma titlul, solutia este sa faca cumparaturi in alt judet.
Postat 07 Aprilie 2023, 14:38 de marginan
Pinonel
Ei sunt la tine acasă, întind masa, problema e ca tu nu esti acasă.
Postat 07 Aprilie 2023, 11:47 de Sandu2100
Opulenta
Mai este loc de supunere, a populației!
Postat 07 Aprilie 2023, 09:40 de Maikeltroll
Optimism
Sa fim optimisti: e mult mai ieftina decat cea de la anu'!!
Postat 07 Aprilie 2023, 09:38 de AnaConda
Unde-s intaii PeNaLi....
.... ai Oradiei/Bihorului, birtinezul, ţepeluş, birtasul & co? Sa-ntinda mesele pe toloaca aia din centru si sa dea nӑrodului care i-a pus in fruntea bucatelor o masa de Sfintele Pasti. Au de unde, toti au beneficiat si beneficiaza de lefuri nesimtite la care si-au altoit sporuri si mai nesimtite. De Craciun si de Pasti merita pulenii o pomana!
Postat 07 Aprilie 2023, 08:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON