URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...

Săpați, dar reparați! Orădenii reclamă constructorii care uită să readucă spațiile verzi și carosabilul la starea inițială

Săpați, dar reparați! Orădenii reclamă constructorii care uită să readucă spațiile verzi și carosabilul la starea inițială DE MÂNTUIALĂ. Oricine intră în Podgoria vede de la distanță că sub șosea s-a lucrat de curând. Tot la 50-100 de metri urmele unor săpături prost acoperite traversează strada indicând locul unui racord la o rețea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șantieriștii sapă, lucrează și pleacă. În urma lor rămân grădini distruse, mizerii și șanțuri acoperite de mântuială. Deseori, riveranii ajung chiar să regrete investițiile făcute în zonă...

„Decât să lucreze în bătaie de joc și să lase locul distrus, mai bine să nu facă nimic”, spune un locuitor din zona străzii Episcop Ioan Suciu. Constructorii au înlocuit aici rețelele de termoficare, dar la plecare au uitat să aducă spațiul verde la starea inițială...

„Să planteze înapoi”

În Oradea, șantierele lasă urme. „Constructorii au spart toată zona, încât nu mai știai pe unde să ocolești, și au intrat cu lucrările în iarnă, de ne-au ținut în frig zile în șir. Am înțeles, s-au grăbit, au lucrat cum au putut. Acum însă nu mai este nicio grabă, au tot timpul să aducă grădinile pe care le-au distrus la forma inițială”, acuză unul din locuitorii străzii Episcop Ioan Suciu.

Spațiile verzi din zonă sunt parțial distruse. „Aici era o oază de verdeață. Constructorii să facă bine să planteze înapoi gazonul, gardul verde și tufele de trandafiri. Pentru că au defrișat zona, acum, de câte ori plouă, apa spală pământul gol și toate străzile din jur se umplu de noroaie”, spune riveranul.

„În urma lucrărilor...”

În luna aprilie, orădenii au reclamat pe Oradea City Report aproape tot a doua zi intervenții finalizate de mântuială. „În urma lucrărilor, Distrigaz Vest nu a remediat suprafața carosabilului și au rămas gropi și denivelări care prezintă un real pericol pentru circulație”, scrie unul dintre locuitorii cartierului Podgoria, care spune că, dată fiind diferența de nivel din carosabil, la trecerea camioanelor spre șantierul drumului de Fughiu, pereții caselor încep să vibreze și riscă să crape.

La fel, un locuitor din Nufărul reclamă că muncitorii au lăsat un șanț neacoperit chiar lângă una din intrările în noul parc din strada Morii, un riveran din zona străzii Ciocârliei se plânge că în urma intervenției la carosabil stratul de verdeață de lângă șosea a fost distrus și noroiul prelins de pe el înfundă gurile de canal, iar un alt orădean, din Ioșia, cere înlăturarea unui tub de beton care afectează circulația pe noua pistă pentru biciclete din strada Barcăului.

În plus, orădeni din toate zonele orașului, începând din strada Mihai Viteazul și până pe Satelitului sau Borsecului, reclamă că drumarii municipalității au frezat carosabilul în pregătirea asfaltării și au lăsat molozul în drum. Să-l care cine vrea...

Cu termen de grație

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta (foto) spune că municipalitatea stă cu ochii pe constructori, chiar dacă nu se prea vede. „În ultimele 6 luni, Primăria a eliberat circa 500 de avize pentru desfacerea pavajului și a aplicat 12 amenzi pentru nerespectarea acestora prin neaducerea amplasamentului la starea inițială”, spune Birta.

Potrivit viceprimarului, au fost sancționați, de angajații Direcției Tehnice ori de agenții Poliției Locale, majoritatea furnizorilor de utilități, de la Compania de Apă Oradea și Distrigaz la Electrica și Termoficare, ca urmare a sesizărilor făcute de orădeni. „În primă fază firmele au primit un termen de conformare și abia apoi au fost amendate”, spune viceprimarul.

Birta a dat ca exemplu Distrigaz, care a fost somată să refacă porțiunea spartă pentru rețelele din cartierul Podgoria. „După montarea racordurilor, firma probabil nu a compactat bine pietrișul și drumul s-a lăsat. Va reface lucrarea sau o vom amenda”, spune Birta.

Constructorul plătește!

Amendați de Primărie, furnizorii de utilități spun că vina aparține exclusiv constructorilor pe care i-au angajat. „Am somat deja constructorul să refacă atât carosabilul, cât și spațiile verzi. Lucrările vor avea loc în mai”, declară directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu (foto) despre lucrările de mântuială din zona străzii Episcop Ioan Suciu. „Pe noi nu ne interesează că reparațiile le face Elsaco, antreprenorul general, sau firmele Igna Construct sau Construcții Copăcel, cu care acesta a colaborat. Important este să repare”, spune Crețu.

Reprezentanții furnizorilor de utilități se scuză cu faptul că, la fel ca orădenii, sunt doar beneficiari ai lucrărilor. „Conform contractului, toate amenzile primite pentru depășirea termenelor de predare ori neaducerea amplasamentelor la starea inițială le vom imputa constructorilor”, zice și inginerul șef al CAO, Cristian Popa.

Poate așa vor fi și constructorii mai atenți, iar atunci când vor ieși de pe o stradă sau o zonă verde își vor lua șantierul cu ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Primăria înregistrează reclamațiile ...
... dar nu face absolut nimic, sau răspunde că va cerceta situațiile, după care nu ai nicio rezolvare !?! Doar vezi cum orașul devine tot mai murdar, întors pe dos și chiar haotic !?!
Postat 06 Mai 2020, 08:14 de CrisDumi
Astia...
astia de la termoficare se cred stapanii orasului! Educati de un system comunistoid preluat de la ceasca si perpetuat de toate administratiile municipale pe interes( ca sunt firmele unde se angajeaza tot felul de pupile la nevoie si se fac tot felul de "ajutoare") sunt cu capul stricat. Ma uitam azi dupa o masina Citroen si stampila termoficare ce freca asfaltul prin Ep. Bihor unde nu sunt retele termice doar interese personale. Ma intreb cum o fi ajuns masini de la alde la termoficarea pnl? Tradare in pnl sau colaborationism cu alde?
Postat 05 Mai 2020, 19:18 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON