URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2024, 10:17

Sancțiuni fără urmări: Articolele profesoarelor Bungău și Cavalu de la Universitatea din Oradea, luate la verificat degeaba

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, s-a lovit de o problemă... familială. Pe 30 mai, UO a primit o hotărâre a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) prin care propria soție, Simona Bungău, și colega acesteia de la Medicină, Simona Cavalu, cunoscută pentru plagierea unui profesor britanic, au fost sancționate pentru abateri în cercetare.

Laolaltă cu alți trei profesori din țară, Simonele au fost anchetate pentru că în anii 2021 și 2022 au publicat un număr suspect de mare de articole, 65 Bungău și 52 Cavalu, multe cu coautori din Asia, Africa și țări arabe, fiind și premiate de Ministerul Educației drept cele mai prolifice cercetătoare din țară.

Hărnicia celor două fusese anchetată de comisia de etică a UO, care nu le-a găsit nicio vină, în schimb CNECSDTI a concluzionat că în 27 dintre articolele lui Bungău și în 2 ale lui Cavalu acestea n-ar fi avut „contribuții semnificative”, ci ar fi fost doar „proof readers”, adică evaluatori ai unor lucrări deja scrise, motiv pentru care le-a sancționat cu avertisment scris și obligația de a rectifica articolele, plus, în cazul „doamnei rector”, și cu interdicția de a participa 5 ani la concursuri.

Hotărârea a fost publicată pe 11 iunie și pe site-ul CNECSDTI, de unde însă a dispărut în câteva ore, explicația aflând-o Bihorel: decizia nu avea avizul juridic obligatoriu al Ministerului.

Mai mult, conform noii Legi a Învățământului Superior, în vigoare din toamna trecută, CNECSDTI nici nu are abilitatea să ancheteze cadre didactice, ci doar cercetători, ceea ce înseamnă că hotărârea nu va produce în veci efecte. Numai bine pentru rectorul Bungău, care nu riscă să se pună rău cu consoarta...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari!
Dovada ca nu a gresit a fost si premiata in 2023 cu suma de 203567 RON (40 700 euro vezi https://www.uoradea.ro/display33525 pagina 7) pentru publicatiile respective. Sa ne mandrim cu asemenea performante nu sa aruncam cu vorbe goale. Luati exemplu doamnelor/domnilor profesori care trageti chiulul si nu faceti nimic pentru bietii copii.
Postat 19 Iunie 2024, 19:26 de scarbit
Universitatea Oradea ...
... este o cloacă. Iar asta se reflectă în performanțele absolvenților.
Postat 19 Iunie 2024, 15:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON