URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Decembrie 2018, 16:22

Sala polivalentă de la Oradea va fi prima de acest gen construită de Compania Naţională de Investiţii

Directorul Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, a declarat joi la Oradea că sala polivalentă cu 5.000 locuri de pe amplasamentul pieţei de vechituri va fi prima investiţie de acest gen derulată de companie.

Proiect pilot

Sala polivalentă cu 5.000 de locuri de pe malul Peţei va fi prima şi cea mai mare investiţie de acest gen derulată de Compania Naţională de Investiţii.

"Sala polivalentă de la Oradea, la care au şi început lucrările, este cea mai mare sală pe care o realizăm. Am semnat şi la Constanţa documentele pentru un proiect similar şi vom semna şi pentru alte localităţi. La baza acestor investiţii a stat un studiu de fezabilitate tip, care va fi adaptat la fiecare locaţie. Probabil soluţia arhitecturală ar putea fi diferită, dar funcţionalitatea va fi aceeaşi", a spus directorul CNI, Manuela Pătrăşcoiu, joi, la Oradea.

Potrivit directorului Pătrăşcoiu, sala polivalentă va putea fi folosită pentru competiţii de baschet, handbal şi volei de nivel naţional, european şi mondial, "mai puţin finale de campionat mondial".

La conferinţa de presă de prezentare a investiţiei, desfăşurată în sala mare a Consiliului Judeţean, au mai luat parte, printre alţii, prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, patronul firmei Erbaşu Construcţii (liderul asocierii care va derula lucrările), Ion Erbaşu, şi Marius Dejescu, directorul Diviziei Construcţii Civile din cadrul grupului de firme Selina, din care face parte şi partenerul local Trameco.

Pe trei niveluri

Investiţie de 75 milioane lei cu TVA inclusă, viitoarea sală polivalentă va avea trei niveluri şi o capacitate care va putea fi mărită de la 5.265 locuri în cazul competiţiilor sportive la 7.224 locuri pentru spectacole.

"Este prima sală de acest tip polivalent şi o construcţie pilot prin numărul de locuri, prin capacitate, prin felul flexibil de a permite desfăşurare a trei feluri de competiţii oficiale: handbal, volei şi baschet", a declarat Mircea Toader (foto), director în cadrul grupului de firme Erbaşu.

Un alt element care va particulariza sala de la Oradea este faptul că aceasta va fi încălzită pe bază de energie geotermală, iar o baterie de panouri solare va asigura energia electrică pentru alimentarea iluminatului exterior, diminuând astfel costurile de întreţinere.

Conform proiectului, parterul clădirii va fi rezervat sălilor de antrenament pentru baschet, handbal şi volei, dar şi sălii principale destinate competiţiilor la standarde europene. La primul nivel al clădirii va fi amenjată zona de circulaţie, alimentaţie publică şi tribune, iar la cel de-al doilea nivel - zona de VIP, cafenele şi studiouri TV.

În stadiul de excavaţii

Lucrările de construire a noii săli au început la sfârşitul lunii noiembrie cu dărâmarea gardului fostei pieţe de vechituri şi amenajarea de şantier.

"În momentul de faţă se fac excavaţii" a declarat Ion Erbaşu (foto), patronul firmei cu acelaşi nume. Potrivit lui Erbaşi lucrările vor continua pentru un timp inclusiv peste iarnă. "Şantierul va rămâne deschis atâta timp cât va permite vremea. Există proceduri tehnologice la care trebuie să ţinem cont de temperaturile exterioare", a spus patronul.

De altfel, greul lucrării se pare că îl vor duce angajaţii firmei Trameco, parte a grupului Selina. "Am hotărât să lucrăm cu Trameco pentru că împreună am mai avut lucrări în asociere. Fiind acum în localitate am spus că e foarte bine să lucrăm alături de o firmă locală", a declarat Erbaşu.

Noua sală polivalentă, cofinanţată şi de municipalitatea orădeană, va fi dată în folosinţă la sfârşitul anului 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON