URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
29 Aprilie 2020, 09:33

Să vă spălați bine!

Să vă spălați bine! foto: YouTube, CBC News
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar o decadă şi jumătate de la lansarea sloganului "Să trăiţi bine!", cu care s-au câştigat nişte alegeri în România, a apărut un altul, mult mai puternic, globalizat de-a dreptul: "Să vă spălaţi bine!". Cu acesta nu se câştigă alegeri, ci un pic de igienă şi sănătate pe termen scurt. Dar pe termen lung vom avea de câştigat sau de pierdut?

Acum câţiva ani, când începuseră campaniile de anunţuri de interes general pe TV - alea cu cele trei mese principale, cei 2 litri de apă pe zi şi timpul petrecut cu copiii pentru dezvoltarea lor emoţională - mă gândeam ce bine ar fi să se lanseze campanii similare şi pentru spălatul pe mâini sau pe dinţi, capitole la care România e codaşă prin lumea civilizată. Ei, uite că s-a ajuns şi la astfel de campanii agresive pentru spălatul pe mâni, din păcate în vremuri de pandemie. De cele cu spălatul în gură se ocupă indirect producătorii de paste de dinţi.

Ameninţarea invizibilă care îi face pe oameni să se teamă unul de altul poate provoca şi mai multe necazuri. Teama de infectare îi poate face să nu mai atingă nimic, să nu mai interacţioneze cu alţi oameni, cu animale, să îşi limiteze timpul petrecut afară. Ceea ce îmi aminteşte de un articol citit în urmă cu vreo 10 ani, în care un medic japonez povestea drama unei întregi generaţii de copii crescuţi în condiţii (prea) stricte de igienă şi care, ajunşi la maturitate, s-au trezit cu un sistem imunitar extrem de firav.

Nu fac apologia celor specializaţi în ignorarea igienei, ba chiar mă bucur pentru aceste campanii. Dar, ca în multe alte cazuri, căderea în extreme nu face bine. Copiii vor trebui să se joace în continuare unii cu alţii, să îşi bage mâinile în pământ şi în nisip, să pună mâna pe animale, pe gângănii, să lingă balustrade şi să bea apă de la cişmeaua din colţul străzii. Altfel, aliatul nostru principal, sistemul imunitar, se va lenevi mai tare decât noi după 2 luni de izolare pe canapeaua de la domiciliu.

Ajuns în acest punct cu micro-tratatul meu de medicină şi igienă, trebuie să mă autodenunţ: nu sunt nici medic, nici virusolog, nici "igienolog" şi nu am nici copii. Deci, cei care se vor simţi lezaţi de cele scrise sunt rugaţi să mă ierte. Iar pentru a le fi mai uşor, voi încheia cu o mică amintire de la o nuntă cu ştaif la care am fost invitat, unde mă bucuram de timpul petrecut la masă cu oameni dragi într-o sală elegantă, chiar prea elegantă.

Ne servea un ospătar cu mănuşi albe ca de ofiţer în zi de paradă. Până la o anumită oră a fost foarte atent la nevoile noastre, dar după ce s-a dat tortul, l-am prins mai greu. Trebuia să-i vânăm privirea cu mâinile ridicate ca la şcoală. Pe la 4 dimineaţa l-am convins să îmi umple din nou paharul cu vin. M-am bucurat atât de mult că a venit, încât am ignorat faptul că îl văzusem cu 2 minute mai devreme scărpinându-se în cur, prin pantaloni, cu mănuşile lui albe, ca de paradă, ajunse între timp aproape gri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6874 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON