URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
25 Mai 2022, 17:44

Să fii jurnalist...

Să fii jurnalist... foto: Fundația Friends for Friends
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...".

E despre lacrima de bucurie ce îţi apare involuntar pe obraz atunci când, încă puştan, îţi găseşti semnătura pe prima pagină a ziarului. Şi mirosul inconfundabil al tiparului ce ţi-a "ferecat" destinul...

E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul".

Despre orele de nesomn, biscuiţii ce ţin loc festinelor, ţigările aprinse una de la alta şi emoţiile fiecărei analize medicale. Dar şi despre bucuria de a descoperi, pe teren, ceva nemaiauzit şi nemaiscris până la tine...

E teama pe care n-o poţi stăpâni, oricât de curajos te crezi, atunci când ameninţarea vine, anonim şi brutal, de la celălalt capăt al firului. Dar şi despre satisfacţia de a-l vedea, când şi când, pe puternicul zilei îngenuncheat, tăcut, în faţa adevărului imbatabil.

E obrăznicia cu care pretinzi să fii tratat ca reprezentant al unei "puteri în stat", tu, altminteri o firavă voce. E şi singurătatea pe care o simţi la greu, şi îndoiala în faţa marilor decizii.

E despre ziua de salariu care-ţi aminteşte de meseriile "sigure" ale foştilor colegi de facultate şi de vieţile lor aparent "fără de probleme".

Sunt copiii pe care îi vezi prea rar şi cărora încerci, tot mai stingher, să le cerşeşti din priviri iertare. Sunt actele de divorţ care îţi aşteaptă nerăbdătoare semnătura, alături de vraful citaţiilor ce te-au transformat în "delincvent de presă".

E despre adrenalina pe care o simţi când te avânţi în polemici şi dezbateri în care par să se fi adunat toate problemele lumii.

Despre răul pe care-l simţi, aproape fizic, atunci când nu poţi corecta lucrurile greşite.

Dar şi despre sentimentul că eşti un adevărat erou, când descoperirile tale de la margine de ţară sunt preluate, cu viteze ameţitoare, în microcosmosurile unei lumi întregi.

E fericirea descoperirii mirajului din cuvinte, puterea exploziei lor, în frazele atent meşteşugite. Grija faţă de detaliu, faţă de tot ce înseamnă, compus din miliardele de mărturii consemnate, miracolul numit viaţă.

Şi mai e bucuria recunoaşterii din partea celor asemenea ţie. Sentimentul apartenenţei la ceva măreţ, ceva bun, menit să dăinuie. Al nemuririi ştanţate în cuvinte.

Iar pentru că toate acestea pot purta un nume, să le zicem azi, simplu: Superscrieri.

Editorial scris de Florin Ciucaş pentru caietul program al Galei Superscrieri 2022, în cadrul careia a primit premiul de "Editorul anului în presa locală"

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
JURNALIST
Bihoreanul = Gazetă ca lumea dom'le, de asta-i dăm și cartușe Într-adevăr e lucru mare. Jurnalist. Probabil s-ar școli ei mai mulți și într-ale literelor dacă deschiderea ar fi reală Așadar l-am întâlnit deunăzi pe unul care încerca să treacă dincolo de barieră. Care? De cenzura neamule. Aia Pcr? Nooo România e țară UE, avem noi alta nenică .... mai bună ca aia Comunicarea. Lipsa ei. Prostul se ascunde, și bine face. Dar ascunderea tuturor datelor de contact la orice muritor el mai acătării asta pute a cadavru social. Spre cinstea lor Vestul este în afara discuției. Acolo e totul citeț, politically of course. Și foarte scump, așișderea. Capul la cutie, școala de politically indiferent care/unde, mâncăm adevăr pe lipie coko Deoarece avem Bihoreanul în frunte, lansăm astăzi Editorialul Europa No 1 pe anul 2022: I Am Sorry Doamna Zelenska - apărut BanatulMeu la începutul lui Septembrie, atunci când nu mișca unul în front, întâietate în Europa, primul fiind în America PS: Eu vă rog să citiți editorialul, e voie de la stăpânire! https://www.banatulmeu.ro/i-am-sorry-doamna-zelenska/ PS2: Am uitat să menționez. Făcură Pace alde stăpânii lumii
Postat 14 Noiembrie 2022, 20:33 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON