URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2022, 17:44

Să fii jurnalist...

Să fii jurnalist... foto: Fundația Friends for Friends
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...".

E despre lacrima de bucurie ce îţi apare involuntar pe obraz atunci când, încă puştan, îţi găseşti semnătura pe prima pagină a ziarului. Şi mirosul inconfundabil al tiparului ce ţi-a "ferecat" destinul...

E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul".

Despre orele de nesomn, biscuiţii ce ţin loc festinelor, ţigările aprinse una de la alta şi emoţiile fiecărei analize medicale. Dar şi despre bucuria de a descoperi, pe teren, ceva nemaiauzit şi nemaiscris până la tine...

E teama pe care n-o poţi stăpâni, oricât de curajos te crezi, atunci când ameninţarea vine, anonim şi brutal, de la celălalt capăt al firului. Dar şi despre satisfacţia de a-l vedea, când şi când, pe puternicul zilei îngenuncheat, tăcut, în faţa adevărului imbatabil.

E obrăznicia cu care pretinzi să fii tratat ca reprezentant al unei "puteri în stat", tu, altminteri o firavă voce. E şi singurătatea pe care o simţi la greu, şi îndoiala în faţa marilor decizii.

E despre ziua de salariu care-ţi aminteşte de meseriile "sigure" ale foştilor colegi de facultate şi de vieţile lor aparent "fără de probleme".

Sunt copiii pe care îi vezi prea rar şi cărora încerci, tot mai stingher, să le cerşeşti din priviri iertare. Sunt actele de divorţ care îţi aşteaptă nerăbdătoare semnătura, alături de vraful citaţiilor ce te-au transformat în "delincvent de presă".

E despre adrenalina pe care o simţi când te avânţi în polemici şi dezbateri în care par să se fi adunat toate problemele lumii.

Despre răul pe care-l simţi, aproape fizic, atunci când nu poţi corecta lucrurile greşite.

Dar şi despre sentimentul că eşti un adevărat erou, când descoperirile tale de la margine de ţară sunt preluate, cu viteze ameţitoare, în microcosmosurile unei lumi întregi.

E fericirea descoperirii mirajului din cuvinte, puterea exploziei lor, în frazele atent meşteşugite. Grija faţă de detaliu, faţă de tot ce înseamnă, compus din miliardele de mărturii consemnate, miracolul numit viaţă.

Şi mai e bucuria recunoaşterii din partea celor asemenea ţie. Sentimentul apartenenţei la ceva măreţ, ceva bun, menit să dăinuie. Al nemuririi ştanţate în cuvinte.

Iar pentru că toate acestea pot purta un nume, să le zicem azi, simplu: Superscrieri.

Editorial scris de Florin Ciucaş pentru caietul program al Galei Superscrieri 2022, în cadrul careia a primit premiul de "Editorul anului în presa locală"

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Este Mult 1 An?
Întrebați pe domnul Elon Musk și aflați răspunsul lui ... It's a Long Way to Tipperary ... Ronan Farrow says Elon Musk has become an 'Arbiter' of the War in Ukraine
Postat 13 Septembrie 2023, 11:10 de Just-22
Un an!!
Maine-poimaine acest articol implineste un an!! Cat il mai tineti, fratilor?????!!!!! Cred ca l-au citit si locuitorii din Husi si Adamclisi... Sunteti de tot rasul!!
Postat 24 Martie 2023, 17:02 de AnaConda
JURNALIST
Bihoreanul = Gazetă ca lumea dom'le, de asta-i dăm și cartușe Într-adevăr e lucru mare. Jurnalist. Probabil s-ar școli ei mai mulți și într-ale literelor dacă deschiderea ar fi reală Așadar l-am întâlnit deunăzi pe unul care încerca să treacă dincolo de barieră. Care? De cenzura neamule. Aia Pcr? Nooo România e țară UE, avem noi alta nenică .... mai bună ca aia Comunicarea. Lipsa ei. Prostul se ascunde, și bine face. Dar ascunderea tuturor datelor de contact la orice muritor el mai acătării asta pute a cadavru social. Spre cinstea lor Vestul este în afara discuției. Acolo e totul citeț, politically of course. Și foarte scump, așișderea. Capul la cutie, școala de politically indiferent care/unde, mâncăm adevăr pe lipie coko Deoarece avem Bihoreanul în frunte, lansăm astăzi Editorialul Europa No 1 pe anul 2022: I Am Sorry Doamna Zelenska - apărut BanatulMeu la începutul lui Septembrie, atunci când nu mișca unul în front, întâietate în Europa, primul fiind în America PS: Eu vă rog să citiți editorialul, e voie de la stăpânire! https://www.banatulmeu.ro/i-am-sorry-doamna-zelenska/ PS2: Am uitat să menționez. Făcură Pace alde stăpânii lumii
Postat 14 Noiembrie 2022, 20:33 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6687 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON