URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 06 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru țăranii din Brusturi, Revelionul a venit cu trei luni mai devreme. Prima doamnă a comunei, nană Livia Bârlău, a fost realeasă șefa organizației de bază a PSD. Deși nu are decât două dosare penale, prin derogare a primit aprobarea de a rămâne șefa pesediștilor din zona Picleu-Țigănești, chit că poate alții, cu ani buni de pușcărie la activ, meritau cu prisosință să fie aleși în onoranta funcție.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul lunii martie, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, adopta trei propuneri legislative inițiate de către parlamentari prin care se modifica aceeași lege, respectiv Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
25 Mai 2022, 17:44

Să fii jurnalist...

Să fii jurnalist... foto: Fundația Friends for Friends
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...".

E despre lacrima de bucurie ce îţi apare involuntar pe obraz atunci când, încă puştan, îţi găseşti semnătura pe prima pagină a ziarului. Şi mirosul inconfundabil al tiparului ce ţi-a "ferecat" destinul...

E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul".

Despre orele de nesomn, biscuiţii ce ţin loc festinelor, ţigările aprinse una de la alta şi emoţiile fiecărei analize medicale. Dar şi despre bucuria de a descoperi, pe teren, ceva nemaiauzit şi nemaiscris până la tine...

E teama pe care n-o poţi stăpâni, oricât de curajos te crezi, atunci când ameninţarea vine, anonim şi brutal, de la celălalt capăt al firului. Dar şi despre satisfacţia de a-l vedea, când şi când, pe puternicul zilei îngenuncheat, tăcut, în faţa adevărului imbatabil.

E obrăznicia cu care pretinzi să fii tratat ca reprezentant al unei "puteri în stat", tu, altminteri o firavă voce. E şi singurătatea pe care o simţi la greu, şi îndoiala în faţa marilor decizii.

E despre ziua de salariu care-ţi aminteşte de meseriile "sigure" ale foştilor colegi de facultate şi de vieţile lor aparent "fără de probleme".

Sunt copiii pe care îi vezi prea rar şi cărora încerci, tot mai stingher, să le cerşeşti din priviri iertare. Sunt actele de divorţ care îţi aşteaptă nerăbdătoare semnătura, alături de vraful citaţiilor ce te-au transformat în "delincvent de presă".

E despre adrenalina pe care o simţi când te avânţi în polemici şi dezbateri în care par să se fi adunat toate problemele lumii.

Despre răul pe care-l simţi, aproape fizic, atunci când nu poţi corecta lucrurile greşite.

Dar şi despre sentimentul că eşti un adevărat erou, când descoperirile tale de la margine de ţară sunt preluate, cu viteze ameţitoare, în microcosmosurile unei lumi întregi.

E fericirea descoperirii mirajului din cuvinte, puterea exploziei lor, în frazele atent meşteşugite. Grija faţă de detaliu, faţă de tot ce înseamnă, compus din miliardele de mărturii consemnate, miracolul numit viaţă.

Şi mai e bucuria recunoaşterii din partea celor asemenea ţie. Sentimentul apartenenţei la ceva măreţ, ceva bun, menit să dăinuie. Al nemuririi ştanţate în cuvinte.

Iar pentru că toate acestea pot purta un nume, să le zicem azi, simplu: Superscrieri.

Editorial scris de Florin Ciucaş pentru caietul program al Galei Superscrieri 2022, în cadrul careia a primit premiul de "Editorul anului în presa locală"

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.9805 RON
  • 1 EUR = 4.9419 RON
  • 1 HUF = 0.0117 RON