URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 05 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
03 Februarie 2016, 22:05

S-a votat bugetul pe 2016: Consiliul Local a alocat 300.000 lei şi ONG-urilor orădene

Primăria s-a răzgândit. Organizaţiile non-guvernamentale vor avea la dispoziţie 300.000 lei finanţări nerambursabile pentru susţinerea activităţii. Consiliul Local a alocat această sumă miercuri, la aprobarea bugetului pe anul în curs, urmând ca împărţeala efectivă să se facă ulterior. Bugetul a fost votat cu 16 voturi "pentru" din partea majorităţii PNL-UDRM, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au abţinut.

Concurs de proiecte

Banii ONG-urilor vor fi împărţiţi pe bază de concurs de proiecte. "Suma prevăzută pentru finanţări nerambursabile va fi repartizată după derularea procedurii de selecţie publică de proiecte. Va fi vorba de organizarea de acţiuni care să fie văzute de orădean în stradă şi care să se desfăşoare corelat cu evenimentele organizate de Primărie", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Suplimentarea cheltuielilor operaţionale pe anul în curs cu suma de 300.000 lei pusă la dispoziţia ONG-urilor a avut loc după ce săptămâna trecută, la dezbaterea publică a proiectului de buget, reprezentanţii a 20 de organizaţii non-guvernamentale au protestat faţă de faptul că Primăria nu le pune la dispoziţie, deja de ani de zile, sume pentru desfăşurarea activităţii.

Introducerea acestui capitol în bugetul pe 2016 a fost susţinută de reprezentanţii UDMR, uniunea fiind grupul politic cu cele mai multe ONG-uri satelit.

Printre modificările de ultimă oră făcute bugetului local se mai numără alocarea sumei de 20.000 lei pentru programul de premiere a sportivilor merituoşi "Campionii viitorului" şi alocarea sumei de 27.000 lei pentru realizarea pavajului din jurul statuii Szacsvay Imre.

Mai puţini bani la buget...

Pentru anul 2016 municipalitatea orădeană se bazează pe un buget de 901,4 milioane lei, cu 43% mai mic decât cel de anul trecut, când oraşul a derulat în paralel mai multe proiecte europene. Suma este cu 8 milioane lei mai mică decât estimările din primul proiect de buget pus în discuţie luna trecută.

"Iniţial era vorba să facem încă o tragere din împrumutul CEC, dar nu mai este nevoie", a declarat Nadia Haş, directorul economic al municipalităţii.

În ceea ce priveşte cheltuielile oraşului, 749,6 milioane lei (reprezintând 83% din buget) o reprezintă cheltuielile operaţionale, cu funcţionarea municipalităţii, iar diferenţa de 151,8 milioane lei (17%) a fost alocată investiţiilor.

Cele mai mari sume vor fi alocate aplicaţiilor finanţărilor europene, estimate la 59,5 milioane lei, urmate de Direcţia Tehnică cu 36,2 milioane lei, Direcţia Patrimoniu Imobiliar cu 15,6 milioane lei şi Direcţia de Urbanism cu 1,1 milioane lei.

Direcţia de Urbanism va aloca aproape jumătate din buget (403.000 lei) pentru realizarea de statui, Direcţia Tehnică va cheltui, printre altele, 5,5 milioane lei pe reabilitarea podului Ferdinand, iar Direcţia Imobiliară are prevăzut în buget 3 milioane lei pentru reabilitarea interioară a Palatului Vulturul Negru cu ziduri şi cupolă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON