URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Februarie 2016, 22:05

S-a votat bugetul pe 2016: Consiliul Local a alocat 300.000 lei şi ONG-urilor orădene

Primăria s-a răzgândit. Organizaţiile non-guvernamentale vor avea la dispoziţie 300.000 lei finanţări nerambursabile pentru susţinerea activităţii. Consiliul Local a alocat această sumă miercuri, la aprobarea bugetului pe anul în curs, urmând ca împărţeala efectivă să se facă ulterior. Bugetul a fost votat cu 16 voturi "pentru" din partea majorităţii PNL-UDRM, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au abţinut.

Concurs de proiecte

Banii ONG-urilor vor fi împărţiţi pe bază de concurs de proiecte. "Suma prevăzută pentru finanţări nerambursabile va fi repartizată după derularea procedurii de selecţie publică de proiecte. Va fi vorba de organizarea de acţiuni care să fie văzute de orădean în stradă şi care să se desfăşoare corelat cu evenimentele organizate de Primărie", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Suplimentarea cheltuielilor operaţionale pe anul în curs cu suma de 300.000 lei pusă la dispoziţia ONG-urilor a avut loc după ce săptămâna trecută, la dezbaterea publică a proiectului de buget, reprezentanţii a 20 de organizaţii non-guvernamentale au protestat faţă de faptul că Primăria nu le pune la dispoziţie, deja de ani de zile, sume pentru desfăşurarea activităţii.

Introducerea acestui capitol în bugetul pe 2016 a fost susţinută de reprezentanţii UDMR, uniunea fiind grupul politic cu cele mai multe ONG-uri satelit.

Printre modificările de ultimă oră făcute bugetului local se mai numără alocarea sumei de 20.000 lei pentru programul de premiere a sportivilor merituoşi "Campionii viitorului" şi alocarea sumei de 27.000 lei pentru realizarea pavajului din jurul statuii Szacsvay Imre.

Mai puţini bani la buget...

Pentru anul 2016 municipalitatea orădeană se bazează pe un buget de 901,4 milioane lei, cu 43% mai mic decât cel de anul trecut, când oraşul a derulat în paralel mai multe proiecte europene. Suma este cu 8 milioane lei mai mică decât estimările din primul proiect de buget pus în discuţie luna trecută.

"Iniţial era vorba să facem încă o tragere din împrumutul CEC, dar nu mai este nevoie", a declarat Nadia Haş, directorul economic al municipalităţii.

În ceea ce priveşte cheltuielile oraşului, 749,6 milioane lei (reprezintând 83% din buget) o reprezintă cheltuielile operaţionale, cu funcţionarea municipalităţii, iar diferenţa de 151,8 milioane lei (17%) a fost alocată investiţiilor.

Cele mai mari sume vor fi alocate aplicaţiilor finanţărilor europene, estimate la 59,5 milioane lei, urmate de Direcţia Tehnică cu 36,2 milioane lei, Direcţia Patrimoniu Imobiliar cu 15,6 milioane lei şi Direcţia de Urbanism cu 1,1 milioane lei.

Direcţia de Urbanism va aloca aproape jumătate din buget (403.000 lei) pentru realizarea de statui, Direcţia Tehnică va cheltui, printre altele, 5,5 milioane lei pe reabilitarea podului Ferdinand, iar Direcţia Imobiliară are prevăzut în buget 3 milioane lei pentru reabilitarea interioară a Palatului Vulturul Negru cu ziduri şi cupolă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON