URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2024, 15:32

S-a terminat: Victor Micula a scăpat de procesul în care a fost acuzat că a vrut să înşele o firmă de asigurări cu 275.000 euro

S-a terminat: Victor Micula a scăpat de procesul în care a fost acuzat că a vrut să înşele o firmă de asigurări cu 275.000 euro montaj foto: capturi Tik-tok
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victor Micula şi un apropiat al său din comuna Budureasa, Raul Goina, judecaţi într-un proces care priveşte o tentativă de fraudă cu asigurări auto, au scăpat de acuzaţii, după ce răspunderea penală pentru faptele care le sunt imputate s-a prescris. 

Victor Micula şi Raul Goina au fost trimişi în judecată pe 1 februarie 2022, Goina pentru fals în declaraţii, iar Micula pentru instigare la această infracţiune, iar procesul, despre care BIHOREANUL a relatat în premieră la vremea respectivă, priveşte încercarea lui Micula jr. de a încasa despăgubiri de 275.000 euro pentru un Mercedes Benz G 500 distrus într-un accident, orchestrat din umbră chiar de tânărul milionar.

Atenţie, cad maşini!

Incidentul rutier s-a produs pe 30 martie 2018, în preajma Paștelui, şi a fost anunţat la 112 de Raul Goina. Acesta susţinea că, în timp ce conducea una dintre maşinile de teren Mercedes Benz G 500 ale lui Micula jr. pe drumul judeţean DJ 764A, pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale, a pierdut controlul bolidului în momentul în care a vrut să evite nişte pietre de pe carosabil, iar maşina s-ar fi prăbuşit în prăpastie, în timp ce el a reuşit să se salveze în ultima clipă. Maşina, după cum aveau să constate poliţiştii în raportul lor, a fost distrusă în totalitate, neavând "niciun singur element în stare de funcţionare". 

Mercedesul fusese asigurat împotriva distrugerii prin poliţă de asigurare facultativă încheiată cu firma Omniasig Vienna Insurance doar cu o lună mai devreme, pe 28 februarie 2018, iar tânărul milionar a solicitat deschiderea unui dosar de daună totală şi plata sumei asigurate, adică 275.000 euro. Doar că, verificând circumstanţele în care s-a produs evenimentul rutier, inspectorii de asigurări au ajuns la concluzia că avariile maşinii nu erau defel în concordanţă cu traiectoria şi modul în care fusese descris accidentul. Ca atare, au refuzat să plătească. 

Un an mai târziu, pe 13 mai 2019, Victor Micula a deschis un proces la Tribunalul Bucureşti, insistând să primească despăgubirile, dar după câteva luni, pe 22 august 2019, s-a răzgândit, anunţând că renunţă la proces, iar în toamna aceluiași an, pe 2 octombrie, Tribunalul Bucureşti a luat act de dorinţa sa. Numai că, între timp, firma de asigurări a denunţat tentativa de fraudă, iar Goina şi Micula au ajuns anchetați de procurorii Parchetului Oradea.

Pe 1 februarie 2020, cei doi au ajuns în faţa instanţei, însă doar pentru depoziţia mincinoasă dată de primul în faţa poliţiştilor, căci pentru tentativa de înșelare a firmei de asigurări cercetările au fost oprite, ca urmare a împăcării între milionar și asigurator.

Munca în zadar

Procesul ar fi trebuit să se desfăşoare la Judecătoria din Beiuş, dar nu s-a mai întâmplat.

În octombrie anul trecut, după mai bine de un an în care cauza s-a plimbat în două rânduri în Camera preliminară a Judecătoriei Beiuş, iar apoi şi a Tribunalului Bihor, pentru verificarea actelor de urmărire penală şi a rechizitoriului, dosarul a dispărut, reapărând abia în februarie, în acest an, "cusut" la o altă cauză. În tot acest timp, procesul a trenat, iar răspunderea penală pentru faptele celor doi împricinaţi, pedepsite cu închisoare între 3 luni la 2 ani sau cu amendă, s-a prescris.

De altfel, la primul termen de judecată, pe 29 februarie, avocaţii lui Victor Micula şi Raul Goina au arătat că nu solicită continuarea procesului penal, iar o zi mai târziu, la pronunţarea soluţiei, instanţa a şi dispus încetarea dezbaterilor "ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale".

Că cei doi n-au fost nevinovaţi o dovedeşte faptul că Judecătoria a dispus, totuşi, desfiinţarea declaraţiei făcute de Goina "la data de 30 martie 2018 în faţa organelor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Beiuş" şi i-au obligat pe inculpați să plătească toate cheltuielile cu urmărirea penală și cu procesul, în sumă de 3.500 lei.

Soluţia ar putea fi atacată de procurori şi inculpaţi la Curtea de Apel Oradea, însă, până marţi, niciuna dintre părţi nu a făcut-o.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stați bine la bani, dacă vă imaginați că a scăpat de vreo pedeapsă.
Doar de citațiile prezentării la acest proces a scăpat, prin îndeplinirea termenului de prescripție. În rest, să calculăm. Odată 275.000 Euro prețul mașinii la data tentativei de fraudare a daunei totale, pierduți prin faptul că "merțanul" este casat și dus la fiare vechi. Apoi cei 10.000 Euro dați în "dreapta și stânga" de tac-su și mă-sa, ca să-și scape beizadeaua de belea (nu spun câți beneficiari sunt ai sumei, că-i pe șest). Pe urmă vin cheltuielile de judecată pe care trebuie să le plătească firmei cu care s-a judecat civil și penal, adică încă vreo 5.000 Euro. Ca bani ar veni cu totul cca. 290.000 Euro, din fondurile proprii ale "germenului secund". E puțin sau mult, pentru unul fără niciun loc de muncă și care trăiește acum fugit pe la o rudenie din spațiul rural al Suediei, la coada vacii unei ferme familiale? După aceea vine partea cu "consemnul" dat de către "asigurator" ... mucosul nemaiputând timp de 10 ani să dețină, pe numele lui, o mașină cu asigurare valabilă pe teritoriul Uniunii Europene. Norocul prostalăului e că suedezii și-au brăzdat țara cu multe piste de biciclete, așa că la toată pierderea vine și un câștig ... prin faptul că pedalatul este izvor de sănătate. Nu așa scrie și pe "Minunea Izvoarelor" ?!?
Postat 06 Martie 2024, 07:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON