URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2023, 16:58

Investigaţiile BIHOREANULUI, la „România, te iubesc”: Încrengăturile politico-economice din jurul imperiului fraţilor Micula şi bătălia acestora cu Statul român (VIDEO)

Investigaţiile BIHOREANULUI, la „România, te iubesc”: Încrengăturile politico-economice din jurul imperiului fraţilor Micula şi bătălia acestora cu Statul român (VIDEO) captură ProTV
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul judiciar dintre Statul român şi fraţii Micula, istoria imperiului creat de cei doi milionari bihoreni cu cetățenie suedeză, complicităţile cu funcţionari şi politicieni locali sunt abordate în cea mai recentă ediţie a emisiunii „România, te iubesc!”. Echipa de jurnalişti a reluat şi a confirmat în timpul documentării multe dintre investigaţiile şi reportajele realizate de-a lungul vremii de BIHOREANUL.

Ampla anchetă a jurnalistului Cosmin Savu porneşte de la epopeea juridică dintre statul român şi fraţii Ioan și Viorel Micula şi cei peste un miliard de lei pe care, în 2019, milionarii i-au încasat după decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington, unde au reclamat anularea facilităţilor pentru investitorii din zonele defavorizate.

„E o poveste despre bani, mulți bani, dar și despre decizii proaste luate de statul român prin funcționarii săi. Am încercat să înțeleg care sunt resorturile care au stat în spatele investițiilor fraților Micula și să explic mizele enorme pe care le au bătăliile juridice în care România este implicată”, spune în reportaj Cosmin Savu. 

Concluzia jurnalistului este că „peste 2 miliarde de lei au intrat în conturile fraților Micula și ale firmelor pe care aceștia le cotrolează și este vina exclusiv a funcționarilor statului care, din prostie, neglijență sau complicitate, ne duc în situații critice”.

Ancheta Pro TV arată cum au dezvoltat milionarii platforme mamut în localităţile din Munţii Apuseni, unde produc alcool, produse alimentare, dar şi cum au cumpărat sute de mii de metri pătrați de terenuri, vile și hoteluri pe litoral și în Băile Felix.

Totul, bazat pe ajutorul dat de politicieni locali sau factori de decizie din statul român, după cum a explicat în emisiune şi Adrian Criș, redactor-șef adjunct BIHOREANUL, care a adus în discuţie modul în care administrația Consiliul Județean Bihor a cedat fraţilor Micula patrimoniul Complexului Crișana din Băile Felix, fostul hotel de protocol al Partidului Comunist, Peștera Urșilor sau hotelul Iadolina din Stâna de Vale

În emisiune s-au adus în discuţie şi problemele penale ale lui Victor Micula, fiul excentric al magnatului Viorel Micula, implicat în numeroase scandaluri. „Gravă este natura relaţiei pe care acest tânăr o are cu Poliţia Bihor. Să te prindă poliţiştii şi tu să-l suni în miez de noapte pe şeful Poliţiei Bihor şi să te plângi că papagalii în uniformă te-au oprit şi nu te lasă în pace şi te deranjează, e incredibil", a mai punctat Adrian Criș.

Vezi mai jos întreaga investigaţie despre "Alchimia fraţilor Micula", în emisiunea "România, te iubesc!"

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Cornel Popa
Fost DIRECTOR GENERAL al trustului „European Drinks” si fost deputat PNL de Bihor și fost presedinte de consiliu judetean etc = Cornel Popa. Ia mergeti pe filiera. Asa se face in toata lumea: firmele de securisti isi baga angajatii in politica, care la randul lor isi fac echipe pentru a proteja firmele de securisti care le-au dat joburile. Mulți știu că fratii Micula au fost oameni ai securitatii, ca mulți securiști din tara care conduc Romania. Din cauza lor a ramas in urma zona Beius-Stei pt ca au blocat investitorii sa nu le faca concurenta la salarii ca le plecau oamenii. Nu mai vb de combinațiile greco-catolicilor impreuna cu ei și furtul miilor de hectare din Stana de Vale ca deja vb de alt film.
Postat 07 Noiembrie 2023, 11:11 de georgemarian
Bai effepefe
Nu mai bea tata tutti frutti ca se frutti neuronii la tine. Ce sa ia ma din Biinj? Saracie? Acolo sunt 2 sau 3 firme care fac ceva profit local, in rest sunt procurori pe militience, statui spalate cu jetul si un giratoriu din bidoane de vreo 10 ani. 3 semafoare sau 4 nesincronizate si 5 6 carciumi. Aia de la cacaceni au incercat ei sa fie stapani pe mosie si a dat gurilor de acolo o lingura de mancare. Ca apoi nu le-a ajuns, voi de acolo nu contati pentru ei oricum, mergeati in continuare sa lucrati la ei. Ce sa bage bolo in Alesd cand si acolo e vai steaua lor? Si mai ales ce sa ia din biins unde veniturile primariei depasesc mult cheltuielile. Stii tu ca centura nu o fi gata? Macar atata sa faca pt judetul asta, ca toti dinaintea lui au facut numai case de vacanta si conturi offshore (qia inseamna afara din tara, nu prea ai de unde ati de astea). Meri la Popular si baga o pizza cu 3 lei si un ciko de la ianateti (da vezi sa nu fie de la cacaceni). Pana nu s-a reabilitat dn-ul ce voiai sa se faca in zona? Aeroport probabil, sau ce?
Postat 07 Noiembrie 2023, 10:39 de poiu
Forma scrisa
https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/alchimia-fratilor-micula-cum-s-au-plans-constant-de-relatia-cu-statul-roman-dar-au-beneficiat-de-sprijin-politic.html
Postat 07 Noiembrie 2023, 09:54 de pinonel
KP aka mama Omida
Doar ca asa a fost si in vremea CDR, ei se baga sub plapuma caldă. @vasi13 si Filip a fost pus de ei si Claudiu Pop si Tarau
Postat 07 Noiembrie 2023, 09:45 de Sandu2100
Ca să-l trezim și pe prostul de serviciu care o ține ca orbu' de bâtă despre nocivitatea grupărilor PSD din marea coaliție PNLSD.
"Germenii" au dat cu mita, iar PSD-ul lui Iliescu și Năstase au tras gard în jurul lor, cu titlu de zonă defavorizată. Asta-i clar ... dar, în decembrie 2019 după instaurarea "guvernului meu" cu Johannis, Orban și Câțu, la putere absolută, Bolojan era mul dintre cei trei prim-vicepeședinți ai PNL. Plata anticipată a peste 400.000.000 Euro către clanul Micula, cu titlul de despăgubiri în pofida interdicției date de către Comisia Europeană, s-a făcut de la rezerva de stat ... urmare deciziei luate de către BPN al PNL, la solicitarea expresă a lui Bolojan. Așadar, este bine știut că Miculeștii au cotizat la PSD, în vremea când PNL era partid adevărat, nu troaca de acum ... dar ținerea lor în viață s-a făcut, din 2004 încoace, de către PNL. Iar astăzi, tot PNL îi ajută să prăduiască în Oradea și în județ ... în timp ce "liberalul" Boloș întârzie voit executarea silită și recuperarea sumelor datorate de "suedezii lui pește" către Statul Român. Cu alte cuvinte, că-i Colacu sau Ciucă, tot aia este ... din moment ce puterea și guvernarea în România se face în prezent de către PNLSD (sau PSDNL cum ar spune alții).
Postat 07 Noiembrie 2023, 08:11 de KP
Noi tot ne minunăm și aflăm și lumea știe
Dar îi păcat și trist că rămânem cu atât. Ei o să meargă cu a lor, o să continue, au făcut deja bani care alții nu fac în o viață de pe urma unui stat care încă are de exemplu școli fără apă! Păcat că în atâția bani câți au intrat în țară de când suntem în UE nu am dat mai mult înainte. Păcat...
Postat 07 Noiembrie 2023, 06:57 de Vio_427
Sandu cel cu buda in curte
Ai uita sa ne spui sandule cum fratii l-au bagat in politica pe Bolojan, si ca bolovanul e sluga fratilor
Postat 07 Noiembrie 2023, 05:41 de vasi13
@sandu
Pai daca bagau pasapoartele de Cacaceni nu pupau banii ;). Eu nu-i felicit cu nimic pe faraonii astia, in afara de apa plata pt care au bagat in teava tot paraul - au produs doar otrava. Soilent green. Cei care in tranzitie au castigat un salariu de la ei si sunt fericiti cu asta sunt fie asemenea lor fie sufera de sidromul Stockholm.
Postat 06 Noiembrie 2023, 22:20 de nihil
nihil
Stana de vale nu e cu discriminare :::::)))) nu deține Micula totul :::::))))) Dar totuși observ ca e corupți și își băgă pașapoartele Suedeze la inaintare. Pe de alta parte îi felicit pt locurile de muncă create în zonă dar cu asta șantajează.
Postat 06 Noiembrie 2023, 21:01 de Sandu2100
Bun reportaj.
Dintre toate mie imi pare cel mai rau de Stana de Vale.
Postat 06 Noiembrie 2023, 20:50 de nihil
coho ness
stiti ce am observat din interviul dat de purtatorul de cuvant la Tribunalului? faptul ca ii tremura vocea si se simtea inconfortabil de subiect.... probabil ca e mai mult decat evident ca toate faptele se vor prescrie si ca iar justitia va fi oarba si cu mainile legate la spate din cauza mirosului banilor. ce trist si descurajant - oare mai sunt in judetul asta si in tara judecatori cu cohones, care sa inteleaga si sa aplice fara sovaiala valorea legilor si sa urmareasca interesele statului roman?
Postat 06 Noiembrie 2023, 20:18 de roger
KP aka mama Omida
Ai uitat sa ne spui de legătura lu ăștia cu PZD, Bolojan e mic copil ::::)))))
Postat 06 Noiembrie 2023, 20:12 de Sandu2100
Bine ca investitori locali au cumparat hotelurile Miculestilor de pe litoral si investesc in reabilitarea lor. Poate asa, in 5 ani o sa fie si Marea Neagra ca la bulgari, nu doar o destinatie ptr voucherele de vacanta ale bugetarilor
ei, nu sunt chiar atatia bani din taxe din Tara Binsului, ca economia acolo e la gri, si taxele la minim. Nu s-a investit la Alesd ca orasul ala e blocat in timp, nu are nici parc industrial, nici pietonale, nici parcari publice, nici aquapark. Centura, aia se face si la Beius, dar de 5x mai scumpa, mare, cu pasaje nu giratorii, cum trebuia sa faca si la Alesd, dar NU face. Adevarul e ca banii din impozite vin de la Oradea si pleaca la Alesd, Beius si alte zone, iar tot ce face Bolojan e sa vrea sa ii tina nu 30% din ei, ci 60% din ei, in zona metropolitana. Ca nu suntem de-acord cu decizia asta politica, pot sa inteleg si sa fiu de-acord, dar sa nu rastalmacim realitatea!
Postat 06 Noiembrie 2023, 19:15 de unu
primarul PSD Laza din Sanmartin
"vom supraimpozita cladirile neingrijite (dupa modelul lui Bolojan), legea ne permite +500% supraimpozit (dupa modelul lui Bolojan)." PSD la Oradea critica, la Sanmartin fac acelasi lucru.
Postat 06 Noiembrie 2023, 19:10 de unu
Bolojan a luat toti banii din valea Beiușului si i-a investit in Alesd. Si acum da vina pe Micula ca nu poate dezvolta valea Beiușului.
De cd Bolojan nu ia banii din Aleșdului lui si sa ii dea promarilor din Tara Beiușului? Sau măcar impozitele plătite de Beiușeni sa rămână in Beiuș, nu sa plece in investiții in Aleșd la Bolojan in zonă! Ilie, nu da vina pe Micula ca nu ai învestit un leu in zona doar ai început o centură pe care nici nu ești in stare sa o finalizezi, ca nu suntem proști sa nu vedem! Toti banii din Țara Beiușului ii redirecționezi la Aleșd!
Postat 06 Noiembrie 2023, 19:10 de EffePefe
Reportajul de la ProTV ne-a arătat, printre altele, caracterul lui Bolojan.
Intervievat fiind, fostul prefect al județului din perioada 2006-2007, secretar general al guvernului în intervalul 2007-2008, primar la Oradea din 2008 până în 2020, actualmente președinte al CJ Bihor și președinte/vicepreședinte PNL Bihor timp de 16 ani, are tupeul și obrăznicia să se detașeze de propriile lui decizii ... privind privatizarea și modificarea aportului acțiunilor la hotelul Crișana din Felix, privatizarea infrastructurii peșterii Urșilor, refacerea fațadelor imobilelor Transilvania și Astoria, cumpărarea la de 4x prețul real a numeroase bunuri (terenuri) pe false motive, construirea parcării publice de pe I. Vulcan pe teren privat și pietonalizarea zonei adiacente, amenajarea pieței Teatrului, etc, etc. Bani publici, așadar ... fără număr în favoarea "germenilor", pentru "nașii" financiari Micula, care l-au propulsat pe Bolojan în funcții publice în care se poate ajunge pe bani foarte mulți și cu susținere politică la cel mai înalt nivel. Vă imaginați că fără celălalt "naș" pe numele lui Vasile Blaga, adevărat "regina vămilor" sub oblăduirea lui Traian Băsescu, unul ca Bolojan ar fi putut ajunge departe? Sau mai apoi "plasat" în zona celor precum Hellvig, Coldea și Kovesi ... ca supus executant al unor interese politico-financiare de rang național la nivelul acestui județ. Prăduirea bihorenilor și mai ales a orădenilor în favoarea intereselor private directe a celor precum "frații căcănari", de când a fost "lansat" Bolojan în "politica mare" până acum, depășește cu mult tot ce s-a prăduit în această urbe în ultimele trei decenii plus trei ani.
Postat 06 Noiembrie 2023, 18:56 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON