URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2019, 11:05

S-a terminat! Şeful Termoficare Oradea, Stănel Necula, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Avarie" majoră la Termoficare Oradea! Directorul Stănel Necula a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un proces deschis de DNA în 2017. Marţea trecută, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondat recursul formulat de Necula împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti din iunie 2019.

Închisoare cu suspendare

Pronunţată în şedinţă publică pe 26 noiembrie, sentinţa definitivă a fost postată vineri pe portalul instanţei şi urmează să fie comunicată părţilor. Hotărârea a menţinut, practic, decizia Tribunalului Bucureşti. Astfel, Necula a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de "tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei".

Directorul Termoficare a mai primit ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit la săvârşirea infracţiunii, precum şi cel de a fi administrator sau asociat al unei societăţi comerciale pentru o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei.

Chiar dacă a scăpat de închisoare, Stănel Necula va intra pentru 4 ani sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor şi va presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii la Şcoala Generală Lucreţia Suciu sau la Primăria Sântandrei.

"Nu credeam că am să pierd"

Practic, sentinţa pare să pună capăt oricărei cariere politice ori administrative a directorului adus în 2013 de la Brăila de primarul Ilie Bolojan pentru a relansa termoficarea orădeană.

Stănel Necula a aflat de la BIHOREANUL, vineri, despre sentinţa definitivă, iar conţinutul acesteia l-a luat prin surprindere. "E clar că mă aşteptam la o achitare şi toate gândurile mele au fost în direcţia asta. Nu credeam nici 1% că s-ar putea să pierd".

Directorul a spus că va avea discuţii la începutul săptămânii viitoare cu conducerea Consiliului de Administraţie al societăţii şi cu primarul Ilie Bolojan, pentru a vedea ce va face. "Sentinţa face trimitere la funcţia de administrator şi la cea de acţionar într-o firmă, dar nu la cea de director, cum sunt eu, care are un mandat limitat. Vom analiza dacă sunt sau nu compatibil cu funcţia şi vom acţiona în consecinţă", a spus Necula, decis să caute cu avocaţii săi noi căi de atac. Acestea sunt, însă, extraordinare, şi nu-l vor ajuta prea mult, căci sentinţa, fiind definitivă, trebuie pusă în aplicare.

Vor păsuire

Deşi ştiau despre procesul lui Necula încă din 2017, şefii săi au fost luaţi prin surprindere de hotărârea instanţei şi de vidul de putere pe care îl creează la vârful Termoficare.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii, Eduard Florea, a refuzat să se pronunţe cu privire la îndepărtarea directorului din funcţie. "În contractul de mandat al domnului Necula există prevederi clare cu privire la faptele pentru care nu are voie să aibă condamnări. Vom analiza zilele următoare contractul, pentru a vedea dacă acestea se regăsesc în sentinţă, după care se va lua o decizie", a spus Florea.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a solicitat un răgaz pentru analizarea situaţiei. Asta, după ce, şi la condamnarea de la Tribunal, a amânat o pronunţare până după sentinţa definitivă. "Voi verifica, iar la sfârşitul săptămânii voi lua o decizie", a fost tot ce a declarat edilul.

Bani pentru calculatoare

Aşa cum a mai scris BIHOREANUL, Stănel Necula a fost condamnat pentru fapte din martie 2012. La acea vreme, aflat încă în Brăila, acesta era de numai o zi directorul unei firme care dorea să atragă fonduri europene pentru achiziţia de calculatoare şi softuri. Dosarul a fost trimis în instanţă abia la sfârşitul lui 2017, când Necula era deja la Termoficare Oradea, iar prima condamnare a fost pronunţată în iunie 2019.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Galaţi, Necula ar fi folosit şi prezentat "cu rea-credinţă, în numele unei societăţi comerciale, în cadrul căreia nu avea în mod real nicio calitate sau împuternicire, la Ministerul pentru Societatea Informaţională - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, documente şi declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept a unei finanţări nerambursabile în sumă totală de 367.785 lei".

Proiectul lui Necula nu a obţinut finanţare, dar procurorii DNA au reţinut tentativa de fraudă. Deşi directorul la declanşarea procesului a declarat că este acuzat pentru un proiect pe care nu l-a scris, nu l-a depus şi pentru care nu a obţinut finanţare, judecătorii l-au găsit vinovat. Definitiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Comment ça va
Vrea si retarzii sa priceapa...Facuse deja cheltuieli fictive pe care a vrut sa le deconteze printr-un proiect european?Asta poate fi deja un delict fiscal. Sau a aplicat si el,ca tot omul,la un project care nu a mai primit finantare? Se poate inscrie direct in USR, linga barna, sa salveze romania, termoficare e deja salvata...
Postat 03 Decembrie 2019, 10:39 de excalibur
Dacă ar fi fost vorba de altcineva, din afara PNL, doar o simplă bănuială ar fi dus la "decapitarea" potențialului "penal" !?!
Așa însă, fiind vorba și de "complicitatea morală" a lui Bolojan în păstrarea unui "specialist în absorbția de fonduri" ... reiese că Necula ar fi chiar nevinovat !?! Doar că, justiția Statului Paralel a condamnat pe unul de-al lui, nicidecum pe unul care să fie "adversar politic" !?! Manipularea Bihoreanului, în loc să citeze din sentința inițială, de la fond ... este evidentă și descalifică calitatea de pretendent jurnalist a semnatarului acestui articolaș superficial și mincinos !?! Ca să fie clar ... Necula avea deja calitatea de administrator al firmei cu pricina de mai multă vreme și a pus de un proiect european, ca să bage fraudulos niște bani în buzunar. Așadar, conducea administrativ firma cu pricina. Pentru că în astfel de proiecte se cere ca liderul aplicației de finanțare să fie clar definit, nu numai ca la Registrul Comerțului ci după formatul CEO ... Necula și-a semnat o decizie de numire ca Director și a depus dosarul ca atare. Așa că, era normal să fie catalogat ca atare pentru doar o zi, aspect nerelevant pentru instanță care l-a condamnat pentru fraudă în calitate de administrator și patron/acționar !?! Cum Necula a depus deconturi pentru "recuperarea" unor bani, ziși cheltuiți în proiect de către firmă - bani fără efectuarea plăților în realitate - este evident că-i băgase deja în buzunar, fraudând atât firma (acționariatul), dar și afectând structura banilor europeni cofinanțați cu cei de la bugetul Statului Român !?! Așa că, hoțul prins nu e nici pe departe "negustor cinstit", cu tentativa la purtător ... el fiind dovedit nu numai ca intenție de fraudare a fondurilor europene, ci și ca escroc care a furat din banii firmei, respectiv din impozitele aferente și datorate la ANAF pe sumele trecute la cheltuieli, în loc de capitolul venituri în folos propriu !?! Problema e că primarul orădenilor a știut treaba asta, a primit și informări în acest sens de la SRI dar, totuși, l-a angajat pe Necula și l-a menținut chiar și după sentința definitivă și executorie din 2018 ... până acum după apel/recurs !?!
Postat 03 Decembrie 2019, 10:26 de CrisDumi
Cu voia dvs...
...se excomunica cetatenii de sex barbatesc care pot fi dovediti ca au practicat cel putin o data in viata onania.In oradea in momentul in care iesi din casa ,esti declarat contravenient sau infractor,dupa caz si dupa placul si reglemantarile unora.2 ani cu suspendare pentru niste aiureli,dar nu vad si n-au vazut raptul unei tari,in fundal.
Postat 02 Decembrie 2019, 21:43 de excalibur
E de la pnl?
E de la pnl? E bum bai ca e penal penelist!!! Ce pnl sa fie fara penali? Fugi bre!
Postat 02 Decembrie 2019, 20:54 de scortosul
pnl=psd
Care este diferenta intre pnl si psd daca mai stau sa se gandeasca daca il dau afara sau pe ce motiv sa il mai tina ? De demisie vad ca nu se pune problema ... Chiar nu mai sunt oameni competenti in Oradea sau in Romania ? Aud tot timpul despre Gigel, Stanel, Fanel, Dorel etc La fel era si cu liviu ...
Postat 02 Decembrie 2019, 12:03 de oradea_mea_si_a_ta
Tipic DNA
Nu sunt fan Necula,nu-l cunosc ,nu stiu se-i poate capul.Condamnarea e pe litera legii,ceva nebulos,anti-patriotic.Pe vremuri se vehiculau diverse povesti cu insi/firme care au accesat fonduri,care si-au gajat viata in ele,si la care,pe parcurs venea un gigea si hopa, aici era in proiect 2.6m, mata ai facut 2.5...stop joc,frauda, returneaza tot ce-ai primit.Total neintimplator.Cine se stie si se simte perfect,in tara asta,sa ridice piatra...Pe modelul asta, dealul ciumperca ar asigura garantat puscarie cu executare la mai multe persoane, si banii returnati.In alta ordine de idei,pretul consumator final distrigaz vest este 138.49+tva lei/Mwh aka 165lei/Mwh.O gigacalorie este 1162kwh=1.162Mwh Rezultat:191.75 lei. Lu' stanel ii iese 325, in conditiile in care cumpara gazul direct de la transgaz cu 30% mai ieftin ,plus mai vinde curent si taxa cogenerare.Ma rog,are pierderi...dar chiar asa?
Postat 02 Decembrie 2019, 11:43 de excalibur
...
Se poate totuși o demisie de bun simț?
Postat 02 Decembrie 2019, 11:14 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON