URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2015, 09:19

Rumânii şi mistreţii lui Ţiriac

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu 10 ani în urmă BIHOREANUL era singurul cronicar al primei vânători (unii zic masacru) organizate de Ion Ţiriac la Balc. În premieră, Adrian Năstase, al cărui hobby cinegetic fusese până atunci doar aproximat folcloric, era certificat ca un al doilea Ceauşescu (din acest punct de vedere) după ce BIHOREANUL a dezvăluit că şi-a adjudecat 23 de trofee.

Deşi înţeleg pofta de bârfă a orişicui, de atunci am ajuns să regret vânzoleala vecină cu isteria repetată an de an în legătură cu "tradiţionala vânătoare". Cohorte de jurnalişti şi care de transmise "live" sunt mobilizate pentru a povesti ce se întâmplă dincolo de ţarc, dar în anii din urmă nu doar imaginile, ci şi "povestea" sunt tot mai serbede. Reporterii "de la faţa locului" sunt blocaţi "ante portas", de unde îşi mestecă din oră în oră clişeele, anunţând nu cine participă şi câţi mistreţi împuşcă, ci pălăvrăgind despre cine e aşteptat să participe şi născocind adesea numărul mistreţilor doborâţi.

În Afacerea Balc a devenit rutină nu doar mimarea reportajului, ci şi a militantismului activiştilor pentru drepturile animalelor, care-i acuză pe bogătanii lui Ţiriac că strică echilibrul natural între mistreţi şi pădure. Asta deşi, de fapt, animalele nu sunt nici pe departe aşa sălbatice cum s-ar crede, fiind crescute anume pentru a fi sacrificate când vrea proprietarul. E, deci, mai degrabă o vânătoare de porci decât una de mistreţi.

Cel mai util este, însă, să stabilim dacă impactul economic promis acum 10 ani de "corul vânătorilor" a devenit realitate, dacă notorietatea lor a adus prosperitatea localnicilor. Căci, dacă vă mai amintiţi, se zicea că aducerea la Balc a mogulilor Europei va transforma comuna şi împrejurimile într-un magnet pentru investitori, cu argumentul că aceştia, precum Cresus, transformă în aur tot ce ating. Naivi, sătenii au tras nădejde că se vor molipsi şi ei de succesul celui mai bogat român prin simpla prezenţă a duhului său.

După un deceniu, nici vorbă de aşa ceva: niciun Porsche n-a rămas în zonă, nu s-a deschis niciun atelier Chrysler-Daimler, singurul profit rămânând al Aeroportului orădean, pentru "parcarea" avioanelor magnaţilor. La Balc, sătenii capătă doar mărunţiş, ca să hăituiască animalele în bătaia puştilor şi să le care leşurile spre camerele frigorifice, de unde carnea e trimisă unor orfelinate şi aziluri de bătrâni (din Braşov). Să socotim: 100 lei înmulţiţi cu două zile, cât durează evenimentul, şi împărţit la 365 zile, înseamnă că un localnic rămâne din toată povestea, pentru un an întreg, cu 0,54 lei/zi. Ce-i drept, probabil neimpozabili (mă îndoiesc că Ţiriac le face contracte de zilieri pentru atât).

Nu "show"-ul, aşadar, şi nu activitatea sezonieră aduc investiţii, nici la Balc, nici altundeva. Ne place sau nu, prosperitatea vine nespectaculos, cu muncă susţinută zi de zi, iar investiţiile sunt posibile doar după ce construim reţele de drumuri, de apă, de canalizare, de gaz ş.a.m.d. Cât timp nu înţelegem o lecţie pe cât de banală, pe tot atât de adevărată, vom vâna degeaba bunăstarea şi vom nimeri mereu nimicul, derizoriul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON