URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2021, 19:22

Ruina fostei fabrici Avântul din Oradea va fi demolată pentru a face loc unui bloc de locuinţe cu şapte etaje

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruina fostei fabrici Avântul din Oradea, din strada Dimitrie Cantemir nr. 24, va fi demolată pentru a face loc unui bloc de locuinţe cu şapte etaje, din care ultimele două retrase.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a dezbătut vineri 69 de lucrări propuse de diferiţi beneficiari orădeni.

Din ruină, bloc...

Specialiştii au dat aviz de oportunitate pentru Planului Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 50 din 2019 în sensul demolării ruinei fostei fabrici Avântul, aflată într-un stadiu avansat de degradare.

"Iniţial prin PUZ-ul aprobat s-a propus reconversia acestei clădiri într-un bloc de locuinţe cu 34 apartamente, însă în urma expertizelor tehnice s-a constatat că imobilul existent nu poate fi restructurat, motiv pentru care se propune demolarea în întregime şi construirea unei noi clădiri pe acelaşi amplasament, dar cu amprentă mai mică la sol şi regim de înălţime mai mare", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Viitorul bloc de locuinţe va avea subsol, parter, cinci etaje şi încă două etaje retrase.

Fostul magazin Mercur se reabilitează

În cadrul aceleaşi şedinţe, comisia a aprobat, la cererea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, și reabilitarea faţadelor şi învelitorilor clădirii fostului magazin Mercur din strada Republicii 3 - 5.

"Momentan, imobilul se află într-o stare de degradare. De menţionat că, prin proiect, faţada clădirii îşi păstrează forma iniţială: rămâne cărămida aparentă care va fi curăţată, restul faţadei se va reabilita, iar învelitoarea va fi din tablă fălţuită de culoare gri antracit", a declarat viceprimarul Arina Moş.

Imobilul va fi reabilitat prin programul multianual de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban al centrului istoric Oradea.

Imobil nou pe strada Satelitului

Pe de altă parte, CMUAT a mai avizat vineri construirea unui imobil din strada Satelitului nr. 23 şi demolarea construcţiilor existente.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, clădirea va avea spaţii comerciale la parter şi locuinţe la cele două etaje din care unul retras.

Terenul, în suprafaţă de 980 metri pătraţi, se află în imediata vecinătate a ansamblului Cazarma Husarilor.

Propunerea privind construcția imobilului a mai fost discutată în CMUAT în luna aprilie însă atunci proiectul a primit aviz negativ.

La acea dată comisia a invocat printre altele dimensiunile prea mari ale construcției și apropierea de Cazarma Husarilor care ar pune în umbră monumentul.

„Noua volumetrie va trebui să arate mai mult respect față de monumentul istoric”, declara la acea dată arhitectul șef al orașului, Radu Fortiș.

Cazarma Husarilor, acum în ruină, se numără printre puţinele monumente orădene rămase în picioare încă din secolul XVIII.

Construcția cu destinație militară a avut de-a lungul timpului mai mulţi proprietari şi a găzduit, pe rând, ateliere, depozite, birouri şi chiar locuinţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pinonel RCA
Acolo dezvoltatorul a stopat lucrările pt că a mai avut finanțare. Macar sa te informezi că tu nu ești analist
Postat 01 Iunie 2021, 20:36 de Sandu2100
E plina Oradea de exemple!
Bloc la intersectia Muntele Gaina cu Stegan ZWEIG. Zona de case cu un nivel, Filip aproba 3E. ,,DezvoltatoruL" stopeaza lucrarile. Trec 7 ani. Vine taranul si aproba 5(cinci) etaje. Se finalizeaza lucrarile. Muntele Gaina, fosta statier peqo. In zona case cu parter sau cu parter+etaj. Se aproba demolarea statiei si constructia unui impozant bloc cu 5E. Si pot continua.
Postat 01 Iunie 2021, 19:21 de pinonel
"Specialiștii au dat aviz ..."
Cu așa specialiști se va ajunge ca jumătate din populația orașului să locuiască în centrul orașului, demolând casele din jur pentru a face loc parcărilor. Indolența "specialiștilor" e fără limite, pentru că infrastructurile de apă, canalizare, termie, gaze, energie electrică, tv și conexiunile de date, la care se adaugă dimensiunea de circulație pentru străzi și trotuare, rămân aceleași ca înainte de îndesirea locuirii. Vai de ei "specialiști". Opriți masacrarea urbanistică și răriți pe cât se poate zona centrală. Este loc de construit în neștire, către marginea orașului. Nu așa se face dezvoltare, pe verticală. Se face pe orizontală, modernizând etapizat structuri și infrastructuri deopotrivă, dinspre centru către zonele limitrofe. Nu invers, ca proștii crescuți la C.A.P. Birtin ori la I.A.S. Ioșia.
Postat 01 Iunie 2021, 08:57 de KP
daca nu se face mai inalt decat cea mai joasa cladire din jur
Niciodata nu o sa aiba Oradea un bloc de 37 de etaje. En fin, je suis bucuros ca presa acorda atentie acestor teme de urbanism.
Postat 31 Mai 2021, 23:09 de unu
Mda
Iar e plina lumea de arhitecti si"experti"..bine ca nu sant plangeri ca se demoleaza mandrete de fabrica..si blocul Cicero..care e la o aruncatura de bat...cate etaje are...?
Postat 31 Mai 2021, 23:02 de zorro
Felicitari
Bine ca se demoleaza
Postat 31 Mai 2021, 22:35 de Sandu2100
urbanism zero in comisia lu' peste!
nu se justifica/potriveste arhitectural un bloc de 7 etaje in locul fostei fabrici avantul, acolo e zona de case si blocuri cu cel mult 4 etaje. se face o porcarie exact in stilul vandana din decebal. rusine celor din comisie, continua in stilul lor caracteristic... astia bag de seama ca habar n-au ce inseamna URBANISM si cu ce se mananca... o echipa de neprofesionisti decide mai departe soarta orasului. faceti-l cu 37 de etaje, sa se vada dobitocia voastra din spatiu!
Postat 31 Mai 2021, 22:22 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON