URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Aprilie 2021, 17:16

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Vezi cum va arăta! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul aparţine Comunităţii Evreilor din Oradea.

Singura pe o rază de 1.000 kilometri

Echivalentă facultăţii de teologie, şcoala de religie iudaică ortodoxă de la Oradea va instrui tineri care vor să îşi aprofundeze studiile în iudaism sau să devină, după absolvire, rabini.

"Va fi prima şcoală rabinică ridicată pe o rază de peste o mie de kilometri după ultimul război mondial. În zonă au mai existat Yeshiba (n.r. şcoală rabinică) la Valea lui Mihai şi Săcueni înainte de război, şi la Arad şi Timişoara până în anii ʼ60, dar apoi au dispărut", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann.

Potrivit acestuia, şcoala va fi ridicată pe un amplasament aparţinând comunităţii evreilor de la intersecţia străzilor Mihai Viteazul şi Mihail Kogălniceanu, cu front la aceasta din urmă.

"La parter va funcţiona cantina cu mâncare kosher şi bazinul pentru îmbăiere ritualică, la primul etaj vor fi două săli de clasă, o bibliotecă şi birourile administrative, iar la cel de al doilea dormitoarele pentru cei 15 – 20 studenţi şi cam trei profesori", a spus Koppelmann.

Investiţie de 1,2 milioane euro

Construcţia şcolii rabinice va costa circa 1,2 milioane euro, bani care vor fi asiguraţi de Comunitatea Evreilor, şi ar putea fi finalizată în circa un an. Investiţia a ajuns în faza analizării în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Construcţia va putea fi autorizată după ce Comunitatea Evreilor din Oradea va fi primit avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor, dat fiind faptul că aceasta se află în proximitatea sinagogii din strada Mihai Viteazul, care este monument istoric.

În plus, pentru a face loc imobilului, constructorul va trebui să demoleze o anexă ridicată în primul deceniu al anilor 2000 şi două garaje.

"La proiectarea noii clădiri am încercat să păstrăm memoria locului, fapt pentru care am făcut apel la ceea ce a fost moara Emilia de peste drum, acum demolată. Ca o referire la aceasta, la faţadă am păstrat textura de cărămidă", a declarat arhitectul Cristian Puşcaş, reprezentantul firmei Novartis, care a proiectat mobilul.

Clădire lângă Cazarma Husarilor...

Pe de altă parte, CMUAT a discutat în aceeaşi şedinţă de săptămâna trecută posibilitatea construirii unei clădiri moderne, cu spaţii comerciale la parter şi locuinţe la cele două etaje, pe o parcelă de colţ de la intersecţia străzilor Satelitului şi Retezatului, în proximitatea Cazarmei Husarilor.

Construcţia cu destinaţie militară, aflată în ruină, se numără printre puţinele monumente orădene rămase în picioare încă din secolul XVIII. Aceasta a avut de-a lungul timpului mai mulţi proprietari şi a găzduit, pe rând, ateliere, depozite, birouri şi chiar locuinţe.

Având în vedere importanţa monumentului, membrii CMUAT au analizat cu atenţie documentaţia primită. Comisia a respins propunerea beneficiarului, invocând regimul de finisaje, volumul construit, suprafeţele vitrate, retragerile către anumite străzi şi distanţa prea mică faţă de monumentul istoric. "Noua volumetrie va trebui să arate mai mult respect faţă de monumentul istoric", a declarat pentru BIHOREANUL arhitectul şef, Radu Fortiş.

Iniţiatorii proiectului vor trebui să revină în CMUAT cu o nouă propunere, în care imobilul să îşi reducă din înălţime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
fatada mobila?
grilajuc cela maro pa fatzada in video ii mobil, si se misca. Ce misto ar fi asa sa o si construiasca. Fitza fratica! Ne baga punctu in harta la Oradie
Postat 23 Aprilie 2021, 05:51 de unu
Articol.
Văd că se face o confuzie între manej și cazarmă, în imagini apare manejul. Important pentru că, cazarma e într-un stadiu avansat de degradare, nu cred că mai poate fi salvată. Interesant cum o administrație ce excelează în expropieri, nu a fost în stare să rezolve problema acestei clădiri, intrare în posesia unei societăți rusești. Păcat, e una dintre cele mai vechi clădiri, construită de localnici pe vremea lui Iosif al-II-lea.
Postat 23 Aprilie 2021, 05:21 de User anonimizat
@Originals
nu stiu de gri, insa a avut curajul si a spus public, in presa, ca piata unirii este un esec: "Piața Unirii, așa cum arată ea astăzi, este superficială. Este o pastișă (explicatie dex = Lucrare literară, muzicală sau plastică, de obicei lipsită de originalitate și de valoare). Ea este dovada palpabilă a neînțelegerii geniului locului. Iar pentru a susține cele afirmate, întreb doar, cum ar fi arătat astăzi Piața Unirii dacă în urmă cu mai bine de o sută de ani, arhitecții Vulturului Negru, ai palatului Moskovits, ai palatul episcopal greco-catolic sau ai clădirii primăriei ar fi copiat modelele imobilelor în locul cărora s-au ridicat?"
Postat 22 Aprilie 2021, 20:07 de roger
Evident.
roger, Pușcaș e meseriaș, a avut curajul să zică că griul e ok, vezi sinagogă sau filarmonică, într-un oraș care trăiește din pestriț, numai bun pentru Oradea Heritage și Larisa Birta.
Postat 22 Aprilie 2021, 19:32 de User anonimizat
felicitari pentru constructia inteligenta la nivel de 2021, intr-un oras orbit de kitschuri srhitecturale ale unor arhitecti inchipuiti
un articol foarte bun despre o constructie care va face cinste Oradiei! ASA DA! un arhitect cu viziune si cu inteligenta superioara - dl. Puscas: https://elitaromaniei.ro/cristian-puscas-arhitectul-spiritului-si-al-cladirilor-art-nouveau-din-oradea/
Postat 22 Aprilie 2021, 19:22 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON