URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2021, 17:16

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Vezi cum va arăta! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul aparţine Comunităţii Evreilor din Oradea.

Singura pe o rază de 1.000 kilometri

Echivalentă facultăţii de teologie, şcoala de religie iudaică ortodoxă de la Oradea va instrui tineri care vor să îşi aprofundeze studiile în iudaism sau să devină, după absolvire, rabini.

"Va fi prima şcoală rabinică ridicată pe o rază de peste o mie de kilometri după ultimul război mondial. În zonă au mai existat Yeshiba (n.r. şcoală rabinică) la Valea lui Mihai şi Săcueni înainte de război, şi la Arad şi Timişoara până în anii ʼ60, dar apoi au dispărut", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann.

Potrivit acestuia, şcoala va fi ridicată pe un amplasament aparţinând comunităţii evreilor de la intersecţia străzilor Mihai Viteazul şi Mihail Kogălniceanu, cu front la aceasta din urmă.

"La parter va funcţiona cantina cu mâncare kosher şi bazinul pentru îmbăiere ritualică, la primul etaj vor fi două săli de clasă, o bibliotecă şi birourile administrative, iar la cel de al doilea dormitoarele pentru cei 15 – 20 studenţi şi cam trei profesori", a spus Koppelmann.

Investiţie de 1,2 milioane euro

Construcţia şcolii rabinice va costa circa 1,2 milioane euro, bani care vor fi asiguraţi de Comunitatea Evreilor, şi ar putea fi finalizată în circa un an. Investiţia a ajuns în faza analizării în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Construcţia va putea fi autorizată după ce Comunitatea Evreilor din Oradea va fi primit avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor, dat fiind faptul că aceasta se află în proximitatea sinagogii din strada Mihai Viteazul, care este monument istoric.

În plus, pentru a face loc imobilului, constructorul va trebui să demoleze o anexă ridicată în primul deceniu al anilor 2000 şi două garaje.

"La proiectarea noii clădiri am încercat să păstrăm memoria locului, fapt pentru care am făcut apel la ceea ce a fost moara Emilia de peste drum, acum demolată. Ca o referire la aceasta, la faţadă am păstrat textura de cărămidă", a declarat arhitectul Cristian Puşcaş, reprezentantul firmei Novartis, care a proiectat mobilul.

Clădire lângă Cazarma Husarilor...

Pe de altă parte, CMUAT a discutat în aceeaşi şedinţă de săptămâna trecută posibilitatea construirii unei clădiri moderne, cu spaţii comerciale la parter şi locuinţe la cele două etaje, pe o parcelă de colţ de la intersecţia străzilor Satelitului şi Retezatului, în proximitatea Cazarmei Husarilor.

Construcţia cu destinaţie militară, aflată în ruină, se numără printre puţinele monumente orădene rămase în picioare încă din secolul XVIII. Aceasta a avut de-a lungul timpului mai mulţi proprietari şi a găzduit, pe rând, ateliere, depozite, birouri şi chiar locuinţe.

Având în vedere importanţa monumentului, membrii CMUAT au analizat cu atenţie documentaţia primită. Comisia a respins propunerea beneficiarului, invocând regimul de finisaje, volumul construit, suprafeţele vitrate, retragerile către anumite străzi şi distanţa prea mică faţă de monumentul istoric. "Noua volumetrie va trebui să arate mai mult respect faţă de monumentul istoric", a declarat pentru BIHOREANUL arhitectul şef, Radu Fortiş.

Iniţiatorii proiectului vor trebui să revină în CMUAT cu o nouă propunere, în care imobilul să îşi reducă din înălţime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
fatada mobila?
grilajuc cela maro pa fatzada in video ii mobil, si se misca. Ce misto ar fi asa sa o si construiasca. Fitza fratica! Ne baga punctu in harta la Oradie
Postat 23 Aprilie 2021, 05:51 de unu
Articol.
Văd că se face o confuzie între manej și cazarmă, în imagini apare manejul. Important pentru că, cazarma e într-un stadiu avansat de degradare, nu cred că mai poate fi salvată. Interesant cum o administrație ce excelează în expropieri, nu a fost în stare să rezolve problema acestei clădiri, intrare în posesia unei societăți rusești. Păcat, e una dintre cele mai vechi clădiri, construită de localnici pe vremea lui Iosif al-II-lea.
Postat 23 Aprilie 2021, 05:21 de User anonimizat
@Originals
nu stiu de gri, insa a avut curajul si a spus public, in presa, ca piata unirii este un esec: "Piața Unirii, așa cum arată ea astăzi, este superficială. Este o pastișă (explicatie dex = Lucrare literară, muzicală sau plastică, de obicei lipsită de originalitate și de valoare). Ea este dovada palpabilă a neînțelegerii geniului locului. Iar pentru a susține cele afirmate, întreb doar, cum ar fi arătat astăzi Piața Unirii dacă în urmă cu mai bine de o sută de ani, arhitecții Vulturului Negru, ai palatului Moskovits, ai palatul episcopal greco-catolic sau ai clădirii primăriei ar fi copiat modelele imobilelor în locul cărora s-au ridicat?"
Postat 22 Aprilie 2021, 20:07 de roger
Evident.
roger, Pușcaș e meseriaș, a avut curajul să zică că griul e ok, vezi sinagogă sau filarmonică, într-un oraș care trăiește din pestriț, numai bun pentru Oradea Heritage și Larisa Birta.
Postat 22 Aprilie 2021, 19:32 de User anonimizat
felicitari pentru constructia inteligenta la nivel de 2021, intr-un oras orbit de kitschuri srhitecturale ale unor arhitecti inchipuiti
un articol foarte bun despre o constructie care va face cinste Oradiei! ASA DA! un arhitect cu viziune si cu inteligenta superioara - dl. Puscas: https://elitaromaniei.ro/cristian-puscas-arhitectul-spiritului-si-al-cladirilor-art-nouveau-din-oradea/
Postat 22 Aprilie 2021, 19:22 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON