URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Decembrie 2023, 12:59

România se prostește

România se prostește Ministra Educației, Ligia Deca, la evenimentul de prezentare a rezultatelor testării PISA. Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre temele Intelighenției naționale a fost, săptămâna trecută, Raportul PISA pe 2022 (Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor), al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Evaluând sistemele educaționale din 81 de țări prin testarea competențelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică și științe, raportul arată că doar jumătate dintre adolescenții români înțeleg un text oarecare de întindere medie, pot rezolva situații matematice simple și explica elementare fenomene fizice, chimice, biologice.

Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.

O noutate? Nu prea. Noutate este, în schimb, prăbușirea sistemelor educaționale din toată Europa, raportul indicând o „scădere fără precedent” în Germania, că lăudata Finlandă a ajuns campioană la regres, iar mândra Franță a devenit, pur și simplu, mediocră, după cum se exprimă analiștii educaționali ai OCDE.

Unul din ei, Eric Charbonnier, nuanțează interesant, avertizând că „nu investițiile mari, deși sunt importante, explică performanța” (apropo, Estonia e fruntașa clasei în Europa), și că „lumea nu mai este împărțită între națiuni bogate și educate și, respectiv, sărace și needucate”. Decepționant, pesemne, pentru sindicalismul din învățământul românesc, cel mai puternic, care nu știe decât să ceară cei 6% magici din PIB. Or, căderea unor națiuni bogate contrazice teza că vom avea o școală mai bună doar - sau neapărat - cu mai mulți bani.

Un fost ministru, Mircea Miclea, bun, susține că învățământul românesc are nevoie de „soluții remediale”, dar cine să „mediteze”, deodată, cohorte de corigenți? Aceiași profesori care au obținut aceste rezultate? Mai bine plătiți, ar fi mai pregătiți, mai dedicați, mai eficienți? Ar refuza cardurile cadou de la părinți, parfumurile ori excursiile prin Europa și nu le-ar mai da 10 sau FB plozilor, ci i-ar învăța carte? Dar câtă carte știu ei, în primul rând?

De ce nu ar fi mai vindecătoare soluțiile clasice, care au ridicat România din noroi, care au făcut ca atâți fii ai satelor să devină savanți și cărturari? Soluțiile de tip Spiru Haret, care a introdus examen de capacitate pentru profesori și de admitere în învățământul secundar, care predica „Non multa, sed multum”, nu mult, ci substanțial (pe înțelesul contemporanilor, nu toceala, ci înțelegerea trebuie urmărită), căci scopul examenelor nu e „ca absolvenții să dovedească gradul cunoștințelor, ci să demonstreze influența studiilor efectuate asupra formării și dezvoltării gândirii lor”.

Iată-ne că, după ce am tot desființat examene, inclusiv cele de treaptă din licee și admitere în facultăți, maimuțărim Europa, mai ales în eșecuri. Acum ne târâm la coada ei, ca o ariergardă tot mai incompetentă, adică mai neputincioasă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
excalibur
Batranule ciudos, ratat mai ia o pauza. Iti urez ca de sarbatori si in anul care vine sa ai parte de tot cacatul pe care incerci sa-l imprastii pe aici! Oricum ai parte de asta, "pretenarule" dereglat. Viata iti mai da si dupa cum meriti.
Postat 12 Decembrie 2023, 14:30 de Timi
România se prostește
Adica si-o trage singura? Se pacaleste pe ea insasi? That's a feature, not a bug. România prostește, asta putea fi o problema...
Postat 12 Decembrie 2023, 10:23 de excalibur
Munca l-a creat pe om
Lasand la o parte subiectivitatea unui astfel de test, tara are nevoie si de palmasi nu doar de bugetari.
Postat 12 Decembrie 2023, 07:24 de OrbanKula
Abramburica este cea care a început.
Ăștia de acum care se ocupă de educație sunt elevii ei.
Postat 12 Decembrie 2023, 07:17 de KP
Totusi este bine cã.......
In toatã aceastã situatie foarte multi dintre elevii participanti la Pisa si-au dat seama cã , fãrã scoalã nu ar fi vacanta!!!!!!
Postat 12 Decembrie 2023, 06:59 de iahim
Teste de nimic
Un bun prilej de propaganda si imagine pt tari ca si China si altele sa manipuleze lumea, ca vezi ce sisteme performante au pus ei la punct (de exemplu nomenclatura de partid din China). Fiecare tara raporteaza ce rezultate vrea. Nu cred ca i-au inclus pe nord-coreeni in clasamentul asta. Aia ar fi iesit pe locul doi dupa chinezi. Tare ar vrea si nord-coreeni sa se treaca primii dar le dau fratii lor mai mari peste cap.
Postat 11 Decembrie 2023, 17:56 de Timi
Inca unul
Verde de rautate si ura la adresa romanilor si a Romaniei. Inca unul care incearca sa pretinda ca cacatul e aurit la altii. Inca un "pretenar" care vede paiul din ochii altora si nu barna din ochii lui. Inca un neterminat. In ultima vreme i-a cuprins disperarea pe distrusii astia, vazand ca Romania si romanii merg inainte, iar ei au imbatranit fara sa poata opri asta. O urare de sarbatri pt "pretenari": Anul viitor sa aveti parte de "bucuriile si sperantele" (rahatul) pe care incercati sa-l imprastiati aici! :))
Postat 11 Decembrie 2023, 17:38 de Timi
Luati lumina de la Mircea Miclea
https://pressone.ro/mircea-miclea-crezi-in-conspiratii-fiindca-te-face-sa-te-simti-special
Postat 11 Decembrie 2023, 13:24 de excalibur
"indiferență vecină cu autismul"
E indiferenta generala, o indiferenta suverana, suficienta. Citeam undeva ca, la animalele pradatoare, de mare viteza, leu,tigru,ghepard, foamea este un stimulent perfect. Cind le chioraie matele, li se ascut simturile, vederea, auzul, se descarca adrenalina care-i poate duce la zeci de km/ora, antilopa nu are nici o sansa in fata acestei dezlantuiri...dupa care, urmeaza festinul, pradatorul se imbuiba de carne si devine un digestor, indiferent, poti sa-l tragi de mustati. Digestia insasi presupune mari eforturi. Deci, generatiile noastre de copii au de toate, n-au nici o grija, societatea ii asteapta pe toti, nu prea risca mare lucru, suntem in faza de satietate, de suficienta. O tinem tot asa, vom deveni si mai contra-performanti, e un fenomen de adaptare, nu exista cerere, scade oferta. Nici nu ar avea rost sa ne agitam, pentru ce? Avem de toate. Da, daca vremurile se vor strica, vom incepe sa gindim prin stomac si ni se va augmenta inteligenta, performanta,eficienta. E societatea de consum pe care ne-au impus-o elitele lumii. Finantisti. Acuma, nu stiu cum sa repare greseala, cu pasaport de carbon, cu europa neutra si zero emisii etc. The best is yet to come...
Postat 11 Decembrie 2023, 13:21 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON