URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iunie 2024, 15:41

România îi donează Ucrainei un sistem Patriot. Klaus Iohannis își retrage candidatura pentru șefia NATO

România îi donează Ucrainei un sistem Patriot. Klaus Iohannis își retrage candidatura pentru șefia NATO sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro / lt. Radu Chirilă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul ședinței de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, conduse de președintele Klaus Iohannis, s-a decis donarea către Ucraina a unui sistem de apărare antirachetă Patriot din dotarea Ministerului Apărării Naționale, hotărârea fiind luată „ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile”. Totodată, Iohannis i-a informat pe membrii CSAT că s-a retras din cursa pentru funcția de secretar general al NATO.

După cum se știe, președintele SUA, Joe Biden, i-a propus președintelui României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii din luna mai de la Casa Albă, ca România să intensifice ajutorul acordat Ucrainei, inclusiv prin donarea unui sistem Patriot. 

Negocieri pentru „un sistem similar sau echivalent”

„Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem. Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată într-o informare oficială făcută joi de Administrația Prezidențială.

Tot acolo se arată că donația „se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”.

Administrația Prezidențială menționează că „decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”.

Iohannis se retrage. România îl susține pe Mark Rutte 

Pe de altă parte, în ședința CSAT, „Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației”.

Mai mult, Iohannis le-a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru această funcție. Membrii CSAT s-au declarat în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.

Cumpărate cu 4 miliarde de dolari din SUA

Printr-o investiție fără precedent, România a cumpărat cu circa 4 miliarde de dolari 7 sisteme de apărare Patriot de la Statele Unite ale Americii. 

Dintre acestea, 4 au fost livrate, iar două dintre ele au fost și operaționalizate. Alte două urmează să fie operaționalizate. 

Următoarele 3 sisteme ar urma să fie livrate României până în 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ca să-ți retragi candidatura ...
... ar trebui ca aceasta să fi fost depusă la NATO, în acest caz. Numai că, desemnarea secretarului general și apoi a celor 8 adjuncți, pe departamente, se face cu totul altfel și nu presupune răspunsul la depunerea vreunei candidaturi. Așadar, așa-zisa retragere a acestei candidaturi, este cea mai mare gafă politică a lui KWJ în toți anii cât a trădat România și interesele ei legitime. Niciun stat care are în dotarea militară un sistem de apărare de tipul Patriot (sau altele similare franceze israeliene sau germane), nu a renunțat la o asemenea achiziție (de peste 4.000.000.000 Euro) doar de dragul Ucrainei și slugărniciei față de SUA, care este astăzi pericolul nr. 1 al instabilității planetei.
Postat 22 Iunie 2024, 15:29 de KP
Am ales raul mai mic!
Nici rusii si nici ukrainenii nu ni-s frati, dar e de dorit sa fim vecini cu ukrainenii, nu cu rusii! Nu mai zic de Moldova de peste Prut, de gurile Dunarii.... O victorie a rusilor ar veni 100% la pachet cu pretentiile pigmeului de la Vest (ati vazut ce i-a facut curba lui Iohannis, adica Romaniei, la NATO ?!) . O sa fiu cinic, dar mai bine sa lupte ukrainenii decat noi.
Postat 21 Iunie 2024, 09:56 de pinonel
tocmai ce le-am mai donat inca 570 milioane de dolari
nu e cel mai mult, nu suntem la nivelul Poloniei sau tarilor Baltice, SUA, Olanda, UK sau Germania, dar nu e nici putin. Sper sa primim la schimb ceva chiar mai bun si mai nou, mai eficient si chiar si mai ieftin cand este in uz. Nu neaparat raza de actiune mai mare, cat mai degraba protectie impotriva dronelor, cu munitie mai ieftina si abundenta. Israelul are Iron Dome, David's Sling si Arrow3, iar americanii vorbesc de sisteme similare Patriot pe sateliti in spatiu.
Postat 20 Iunie 2024, 17:37 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON