URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2023, 18:31

Rockeri specimen: O trupă de tineri rockeri din Oradea câștigă fani printre colegii de generație (FOTO/VIDEO)

Rockeri specimen: O trupă de tineri rockeri din Oradea câștigă fani printre colegii de generație (FOTO/VIDEO) SĂ FIE ROCK! Unul dintre cele mai importante evenimente la care au cântat Vlad, Seba, Alex și Marcu (de la stânga la dreapta) a fost deschiderea concertului aniversar al formației orădene Celelalte Cuvinte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rockul orădean renaşte, iar la asta contribuie din plin şi membrii trupei Specimenul 45, formată din tineri între 17 şi 24 de ani. 

Cei cinci membri sunt rockeri veritabili, care îşi iau în serios viaţa de artişti, până acum fiind invitaţi la mai multe evenimente caritabile, în deschiderea unor concerte de trap, dar şi la show-ul aniversar de 40 de ani al emblematicei formaţii Celelalte Cuvinte, de anul trecut. 

Către finalul acestei luni, pe 25 martie, tinerii rockeri orădeni vor putea fi ascultaţi cu ocazia unui nou eveniment, în deschiderea spectacolului Alternosfera. 

Pe cont propriu 

Specimenul 45 s-a născut în aprilie 2021 la inţiativa lui Alexandru Boldiş (20 ani), pe atunci elev la Liceul Don Orione, proaspăt ieşit dintr-o altă trupă. I-a cooptat rapid pe basistul Marcu Băcilă (17 ani), elev la Colegiul Emanuil Gojdu, pe chitaristul Vlad Muntean (18 ani), de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, iar mai târziu pe Sebastian Cefan (24 ani), toboşar cunoscut în rândul trupelor orădene, şi pe Diana Miheş (24 ani), backing vocalistă, cu o experienţă de 10 ani în canto.

Cum au ales numele? "Azi suntem Specimenul 45, mâine putem fi 46. În fiecare zi am putea fi alţi oameni, cu alte păreri, cu alte obiective, dar când cântăm suntem un întreg, un specimen", detaliază Alex.

Încă de la început au avut un manager, pe Ioana Chirilă (19 ani), iubita solistului, a cărei misiune este de a-i conecta cu fanii, alintaţi "specimene", şi cu organizatorii de concerte. 

Faimă după jaf  

Primul single al trupei a fost "Cântă cadavrele", cu versuri scrise de Alex, despre oameni care rămân în zona de confort, iar următorul, "Dreptul sfânt la răzvrătire", cu un text semnat de Marcu, despre democraţia ratată a României. 

La primul eveniment la care au participat s-au simţit de-a dreptul vedete. Se întâmpla în iulie 2021, când Vlad făcea voluntariat pentru Centrul de Tineret The Spot. "Trebuia să venim cu idei care să atragă fonduri pentru amenajarea unei grădini destinate persoanelor cu dizabilităţi. Eu am sugerat să facem un concert cu trupe rock. Atunci am cântat noi, iar în deschiderea noastră o altă formaţie locală. Atmosfera a fost super, iar curtea centrului plină, cu peste 200 de adolescenţi", povesteşte Vlad. 

Au urmat apoi alte show-uri organizate în scop filantropic, cum a fost şi unul susţinut în aprilie anul trecut la MA Hub care le-a adus, preţ de câteva zile şi în mod neintenţionat, o faimă la nivel naţional, banii donaţi de spectatori, circa 6.000 de lei, fiind furaţi de un tânăr din mulţime. Ştirea a ajuns în presa locală şi naţională, iar Europa FM a folosit prilejul pentru a le difuza piesa "Cântă cadavrele". "Râuri de safir ce curg pe dealuri albe / Ochi ce nu mi se mai deschid / Orbiţi de minciuni şi şoapte", s-a auzit la radio. "A fost tare!", îşi aminteşte Marcu.

Rock şi trap

În următoarele zile, telefonul Ioanei a sunat mai des decât de obicei, membrii Specimenul 45 fiind solicitaţi inclusiv la spectacole cu un tip de public diferit. Aşa au ajuns să cânte, în toamnă, la un concert cu public numeros în Biharia, în deschiderea unor trapperi aduşi de Storm Events, firmă înfiinţată de doi adolescenţi orădeni care şi-au dorit să ofere artişti până acum neinvitaţi aici. "Am fost surprinşi să vedem că o grămadă de adolescenţi din public au început să cânte alături de noi şi să danseze. În zilele următoare, unii ne-au dat follow pe Instagram şi ne-au scris că de acum sunt admiratorii noştri", spune orădeanca (foto)

Tot anul trecut, în mai, trupa a cântat şi în deschiderea emblematicei formaţii orădene Celelalte Cuvinte cu ocazia aniversării de 40 de ani, la "Bers Nova". "La final am fost felicitaţi de membrii trupei şi am reuşit să-i binedispunem şi pe fanii lor", zice şi backing vocalista Diana (foto).

Diana Mihes, Specimen 45

O vară specimen 

Ioana i-a înscris pe tineri şi la un festival de rock din Mureş programat anul acesta în iulie, aşteptând încă răspuns de la organizatori. Până atunci, băieţii se pregătesc să cânte din nou pe o scenă din oraşul natal, pe 25 martie, la Casa de Cultură a Tineretului, în deschiderea formaţiei moldoveneşti de rock alternativ Alternosfera, pentru care mai pot fi cumpărate bilete de pe Entertix.ro.

"Avem în lucru mai multe piese noi, inclusiv una cu influenţe trap. Şi vrem să înregistrăm din nou «Cântă cadavrele», ca să sune mai bine, pentru a o urca pe Spotify", spune Alex. 

La aproape doi ani de la înfiinţare, formaţia este la fel de unită, chiar dacă o parte dintre rockeri sunt la facultate în Cluj. Diana, Ioana şi Alex fac, însă, naveta la Oradea pentru repetiţii şi concerte şi sunt hotărâţi că, orice-ar fi, nu se vor lăsa de cântat. Pentru că rockul le curge prin vene şi n-au cum să se lase de el...

Ascultă mai jos "Cântă cadavrele", primul single al trupei Specimenul 45:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON