URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
08 Mai 2022, 01:59

La cât mai multe Cuvinte! Trupa Celelalte Cuvinte a sărbătorit 40 de ani de existență cu fanii din Oradea (FOTO / VIDEO)

Una dintre puținele trupe românești care se pot lăuda cu o asemenea performanță, Celelalte Cuvinte și-a sărbătorit cei 40 de ani de existență cu fanii de acasă.

Rockerii orădeni au concertat, sâmbătă seară, la berăria Bers Nova din Borș, alături de fani care îi știu de la începuturi sau care i-au descoperit cândva, în ultimele patru decenii. S-au strâns în fața scenei din curtea berăriei artizanale atât orădeni cu părul sau chiar pletele sure, dar și adolescenți care n-au ani de viață nici măcar pe jumătate din câți a adunat trupa.

„Contează că suntem”

Încălzirea pentru concertul serii a făcut-o trupa Specimenul 45 (foto jos), o formație de garage/metal care s-a născut în Oradea, în primăvara anului trecut și care este compusă din Alexandru Boldiș (voce și chitară), Marcu Băcilă (bass), Vlad Muntean (chitară) și Daniel Bot (tobe). Printre piesele cântate de Specimenul 45 s-a numărat și „Cântă cadavrele”, primul cântec înregistrat și care va da numele primului album.

Puțin după ora 20.30, pe scenă au urcat și sărbătoriții serii: Marcel Breazu (bas), Leontin Iovan (tobe), Ovidiu Roşu (vioară şi inginer de sunet), Marius Pop (chitară) şi Călin Pop (voce şi chitară). Timp de două ore, rock-ul de calitate a răsunat la Bers Nova, spre satisfacția fanilor care, deși n-au fost foarte mulți la număr (aproximativ 200), au dovedit că sunt cunoscători. „Deviza noastră este nu contează câți suntem, contează că suntem. Mulțumim că ați fost alături de noi în acești 40 de ani și mulțumim celor care v-ați alăturat pe parcurs”, a spus liderul formației, Călin Pop.

Cuvinte! Cuvinte! Cuvinte!

Cântece mai noi sau mai vechi, precum „Lumea asta”, „O să am”, „Așa e viața mea”, „Armaghedon” ori ultra-cunoscutele „Scrisori iubite”, „Fântâna suspinelor”, „Iarbă prin păr” sau „Un sfârșit e un început”, au dezlănțuit fanii de muzică rock. În evidență au ieșit mai ales un grup de adolescente care, ținându-se una de alta, și-au scuturat pletele energic și în sincron.

Fanii care cunosc bine trupa Celelalte Cuvinte au sesizat că se remarcă influența chitaristului Marius Pop, fiul solistului Călin Pop, care s-a alăturat formației nu de foarte multă vreme.

Pe lângă piesele ultra-cunoscute ale formației, din curtea berăriei a răsunat și „La mulți ani”, de data asta cântat de fani, după ce, strigând puternic „Cuvinte! Cuvinte!”, au rechemat trupa pe scenă, pentru un bis.

Concertul s-a încheiat aproape de ora 23, dar rockerii nu au fost lăsați să plece de public, mulți fani dorind să-și facă fotografii cu legendarii artiști.

Împreună din liceu

Formația Celelalte Cuvinte a susținut primul concert în decembrie 1981, la Timișoara. Înainte de asta, Călin Pop, Leontin Iovan şi Marcel Breazu au format, la Liceul Gojdu, trupa Sonic, care făcea furori la finalul anilor ’70 în Oradea și era premiată și la festivaluri. După absolvirea liceului, cei trei au devenit studenți la Timișoara, și așa s-a născut trupa care acum sărbătorește patru decenii de concerte.

Formula de start, menţinută în bună măsură de-a lungul anilor, a fost Călin Pop - voce, chitară, blockflöte, Marcel Breazu - bas, voce, Leontin Iovan - tobe, Ovidiu Roşu - sunet, Radu Manafu - chitară, voce, vioară.

Cu coveruri, iar din 1982 numai cu compoziţii proprii, Celelalte Cuvinte a prins imediat pe scena festivalurilor studenţeşti, nu doar din Timişoara, ci din toată ţara. "Rockul era o formă de luptă, era fructul oprit, era mai occidental. Oamenii se simţeau liberi la concerte", a explicat liderul formaţiei Călin Pop, anul trecut, pentru BIHOREANUL, în preajma aniversării a 40 de ani de la primul concert.

Tot el a explicat și numele trupei: "Sunt cuvintele care ar mai fi de spus parcă după ce ai terminat cântecul şi se aşterne tăcerea...".

Vezi mai jos atmosfera de la concertul de la Bers Nova:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON