URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2022, 01:59

La cât mai multe Cuvinte! Trupa Celelalte Cuvinte a sărbătorit 40 de ani de existență cu fanii din Oradea (FOTO / VIDEO)

Una dintre puținele trupe românești care se pot lăuda cu o asemenea performanță, Celelalte Cuvinte și-a sărbătorit cei 40 de ani de existență cu fanii de acasă.

Rockerii orădeni au concertat, sâmbătă seară, la berăria Bers Nova din Borș, alături de fani care îi știu de la începuturi sau care i-au descoperit cândva, în ultimele patru decenii. S-au strâns în fața scenei din curtea berăriei artizanale atât orădeni cu părul sau chiar pletele sure, dar și adolescenți care n-au ani de viață nici măcar pe jumătate din câți a adunat trupa.

„Contează că suntem”

Încălzirea pentru concertul serii a făcut-o trupa Specimenul 45 (foto jos), o formație de garage/metal care s-a născut în Oradea, în primăvara anului trecut și care este compusă din Alexandru Boldiș (voce și chitară), Marcu Băcilă (bass), Vlad Muntean (chitară) și Daniel Bot (tobe). Printre piesele cântate de Specimenul 45 s-a numărat și „Cântă cadavrele”, primul cântec înregistrat și care va da numele primului album.

Puțin după ora 20.30, pe scenă au urcat și sărbătoriții serii: Marcel Breazu (bas), Leontin Iovan (tobe), Ovidiu Roşu (vioară şi inginer de sunet), Marius Pop (chitară) şi Călin Pop (voce şi chitară). Timp de două ore, rock-ul de calitate a răsunat la Bers Nova, spre satisfacția fanilor care, deși n-au fost foarte mulți la număr (aproximativ 200), au dovedit că sunt cunoscători. „Deviza noastră este nu contează câți suntem, contează că suntem. Mulțumim că ați fost alături de noi în acești 40 de ani și mulțumim celor care v-ați alăturat pe parcurs”, a spus liderul formației, Călin Pop.

Cuvinte! Cuvinte! Cuvinte!

Cântece mai noi sau mai vechi, precum „Lumea asta”, „O să am”, „Așa e viața mea”, „Armaghedon” ori ultra-cunoscutele „Scrisori iubite”, „Fântâna suspinelor”, „Iarbă prin păr” sau „Un sfârșit e un început”, au dezlănțuit fanii de muzică rock. În evidență au ieșit mai ales un grup de adolescente care, ținându-se una de alta, și-au scuturat pletele energic și în sincron.

Fanii care cunosc bine trupa Celelalte Cuvinte au sesizat că se remarcă influența chitaristului Marius Pop, fiul solistului Călin Pop, care s-a alăturat formației nu de foarte multă vreme.

Pe lângă piesele ultra-cunoscute ale formației, din curtea berăriei a răsunat și „La mulți ani”, de data asta cântat de fani, după ce, strigând puternic „Cuvinte! Cuvinte!”, au rechemat trupa pe scenă, pentru un bis.

Concertul s-a încheiat aproape de ora 23, dar rockerii nu au fost lăsați să plece de public, mulți fani dorind să-și facă fotografii cu legendarii artiști.

Împreună din liceu

Formația Celelalte Cuvinte a susținut primul concert în decembrie 1981, la Timișoara. Înainte de asta, Călin Pop, Leontin Iovan şi Marcel Breazu au format, la Liceul Gojdu, trupa Sonic, care făcea furori la finalul anilor ’70 în Oradea și era premiată și la festivaluri. După absolvirea liceului, cei trei au devenit studenți la Timișoara, și așa s-a născut trupa care acum sărbătorește patru decenii de concerte.

Formula de start, menţinută în bună măsură de-a lungul anilor, a fost Călin Pop - voce, chitară, blockflöte, Marcel Breazu - bas, voce, Leontin Iovan - tobe, Ovidiu Roşu - sunet, Radu Manafu - chitară, voce, vioară.

Cu coveruri, iar din 1982 numai cu compoziţii proprii, Celelalte Cuvinte a prins imediat pe scena festivalurilor studenţeşti, nu doar din Timişoara, ci din toată ţara. "Rockul era o formă de luptă, era fructul oprit, era mai occidental. Oamenii se simţeau liberi la concerte", a explicat liderul formaţiei Călin Pop, anul trecut, pentru BIHOREANUL, în preajma aniversării a 40 de ani de la primul concert.

Tot el a explicat și numele trupei: "Sunt cuvintele care ar mai fi de spus parcă după ce ai terminat cântecul şi se aşterne tăcerea...".

Vezi mai jos atmosfera de la concertul de la Bers Nova:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON