URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2021, 14:32

Decenii de Cuvinte: Povestea emblematicei trupe orădene Celelalte Cuvinte, care împlineşte 40 de ani de existenţă (FOTO / VIDEO)

Decenii de Cuvinte: Povestea emblematicei trupe orădene Celelalte Cuvinte, care împlineşte 40 de ani de existenţă (FOTO / VIDEO) CUVINTELE DE AZI. Rockerii orădeni au lucrat la noul album în formula Leontin Iovan, Ovidiu Roşu, Călin Pop, Marcel Breazu şi Marius Pop, fiul lui Călin, care de un an s-a alăturat legendarei formaţii (foto: Ovi D. Pop) 
Decenii de Cuvinte: Povestea emblematicei trupe orădene Celelalte Cuvinte, care împlineşte 40 de ani de existenţă (FOTO / VIDEO) STUDENŢII CÂNTĂ ROCK. Pe 13 decembrie 1981, trupa Celelalte Cuvinte debuta pe scena Casei Studenţilor din Timişoara, în formula Leontin Iovan, Marcel Breazu, Călin Pop, toţi trei orădeni, Ovidiu Roşu şi Radu Manafu
Decenii de Cuvinte: Povestea emblematicei trupe orădene Celelalte Cuvinte, care împlineşte 40 de ani de existenţă (FOTO / VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)

"Când s-a terminat cântecul şi se aşterne tăcerea, parcă mai e de spus ceva, dar nu se spune. Acelea sunt celelalte cuvinte...", zice Călin Pop, liderul şi vocalistul formaţiei orădene Celelalte Cuvinte, care, alături de colegii săi, se pregăteşte să celebreze "actul de naştere", mai precis împlinirea a 40 de ani de la primul concert al trupei, printr-un eveniment aparte, care se va ţine, la fel ca în urmă cu patru decenii, la Timişoara. 

Ţesute în piese ca "Dacă vrei", "Iarbă prin păr" sau "Un sfârşit e un început", compoziţiile şi versurile semnate de Celelalte Cuvinte au intrat în Panteonul muzicii româneşti. BIHOREANUL a stat de vorbă cu liderul formaţiei, care şi-a amintit momente cheie din istoria formaţiei şi anunţă -  vorba cântecului - un nou început... 

Rădăcini orădene 

Formaţia Celelalte Cuvinte s-a înfiinţat în 1981 în Timişoara, dar rădăcinile îi sunt orădene. În componenţa Călin Pop, Leontin Iovan şi Marcel Breazu, trupa "Sonic" formată la Liceul Gojdu făcea furori la "dansurile" de weekend din Oradea, la finalul anilor ’70, ba şi primea premii la festivaluri. "Era scandal la poartă, voiau să intre şi cei de la LFI, că ei nu aveau formaţie. Pe unii, pe care-i cunoşteam, îi băgam pe geam", îşi aminteşte Călin Pop. 

Pentru el, rock-ul a fost singura cale. Decizia a luat-o de mic, de pe la 11 ani, când a văzut în concert la Oradea trupa Phoenix, care îşi promova primul album, "Cei ce ne-au dat nume". "M-a determinat să-mi doresc la nebunie să cânt şi să devin un artist. Eu cântasem şi înainte, dar după acel concert am fost vrăjit şi am spus: «Asta vreau să fac, rock!». Am auzit cum sunau instrumentele, am simţit forţa Marshall-urilor, am rămas înmărmurit...", povesteşte Călin.

Începuturi timişorene 

În 1980 s-a dus la facultate în Timişoara, îndemnat de tatăl său, Pavel. "Tata a fost procuror şi a încercat să mă facă să fiu ca el, dar mie îmi plăcea muzica. M-a îndemnat să mă duc, totuşi, la facultate. M-a întrebat: "Ţie îţi place Phoenix? Atunci, du-te la Timişoara şi umple golul!". Mi s-a părut o frază prea măreaţă. La Timişoara a fost, într-adevăr, cel mai bun mediu să ne afirmăm ca formaţie, căci acolo, în rândul studenţilor, era un mediu elitist, propice lansării unei trupe rock", spune liderul Cuvintelor. 

După un an, când au absolvit şi ei liceul, l-au urmat la Timişoara, începând şi facultatea, Leontin Iovan şi Marcel Breazu. Acolo, orădenii i-au cooptat în trupă şi pe Radu Manafu şi Ovidiu Roşu, astfel apărând, în 1981, formaţia care avea să scrie istorie în rockul românesc. Membrii ei au cugetat şi la alte denumiri, precum Celelalte Rugi sau Celelalte Porunci, însă la vremea aceea referirile religioase nu erau bine văzute. Aşadar, au ales Celelalte Cuvinte.

"Sunt cuvintele care ar mai fi de spus parcă după ce ai terminat cântecul şi se aşterne tăcerea...", explică vocalistul una dintre semnificaţiile numelui. De altfel, de-a lungul timpului, rockerii au folosit un motto pentru a se prezenta fanilor: "Cuvintele pe care le rostim ni se par prea puţine pentru a exprima ceea ce simţim". 

Într-o duminică cu zăpadă...

Celelalte Cuvinte a devenit imediat formaţia Casei Studenţilor din Timişoara, unde, pe 13 decembrie 1981, într-o duminică geroasă, a susţinut primul concert integral (lista de piese în facsimil), considerat "actul de naştere" al trupei. Formula de start, menţinută în bună măsură de-a lungul anilor, a fost Călin Pop - voce, chitară, blockflöte, Marcel Breazu - bas, voce, Leontin Iovan - tobe, Ovidiu Roşu - sunet, Radu Manafu - chitară, voce, vioară.

Fiind la debut, rockerii i-au chemat să concerteze, în aceeaşi seară, pe artişti deja cunoscuţi la acea vreme, mai precis pe fondatorul formaţiei ABRA, Adrian Dinu-Schwartz, alături de Miruna Mureşian. "Era într-o duminică cu zăpadă. Mă uitam pe geamurile Casei Studenţilor şi mă gândeam: "Cine naiba o să vină la concertul ăsta?". Mulţi erau deja acasă, veneau sărbătorile...", îşi aminteşte Călin.

Au fost, totuşi, câteva sute de persoane, iar imediat după debut, trupa şi-a câştigat primii fani. "Atât de entuziast am cântat, că la al doilea concert, pe care l-am ţinut după vreo două luni, au rupt uşile, aşa mulţi au venit...", spune rockerul. 

Afişul primului concert a fost o grafică cu un vultur, cealaltă imagine propusă, o fotografie cu membrii formaţiei lângă un tren, fiind respinsă imediat, pentru că ar fi putut sugera fuga din ţară... 

Fructul oprit 

Cu coveruri, iar din 1982 numai cu compoziţii proprii, Celelalte Cuvinte a prins imediat pe scena festivalurilor studenţeşti, nu doar din Timişoara, ci din toată ţara. "Rockul era o formă de luptă, era fructul oprit, era mai occidental. Oamenii se simţeau liberi la concerte", explică liderul formaţiei. 

Primul show la Oradea l-au dat în 1983, organizându-l cu sprijinul tatălui lui Călin Pop. "Îl ţin minte şi-n ziua de azi, a fost în 1983, în februarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cred că a fost acolo aproape tot Liceul Gojdu. A fost frumos, un succes răsunător. Tatăl meu se mândrea deja cu mine", îşi aminteşte el.

Cuvintele lui Pittiş 

O întâlnire importantă în istoria trupei s-a consumat în 1984, când ilustrul Florian Pittiş (foto), actor şi folkist, i-a ascultat la Festivalul TIM Rock nr. 3, ţinut în Parcul Rozelor din Timişoara. "Ne-a plăcut pe loc şi mi-a spus să-i trimit o bandă. Întâmplător, în acel an făcusem şi primele înregistrări, la Radio Cluj, şi intrasem în topuri cu "Iarbă prin păr" (n.r. – şi astăzi una dintre cele mai fredonate piese ale trupei). Şi lui i-a plăcut tare melodia, dar şi cum o cânta publicul alături de noi", îşi aminteşte Călin. 

Cu ajutorul lui Pittiş, formaţia Celelalte Cuvinte şi-a făcut, în 1985, debutul discografic, pe albumul Formaţii Rock nr. 8, scos de Electrecord, cu patru piese: "Iarbă prin păr", "Caracteruri", "Despre suferinţele de iarnă" şi "O să am". 

Primul album propriu, intitulat "Celelalte Cuvinte", a apărut în 1987, an în care rockerii au dat în Timişoara un concert de "adio" ca studenţi. Discul cuprinde compoziţii remarcabile, care au trecut testul timpului, devenind hituri, cum ar fi "Dacă vrei", "Un sfârşit e un început" şi "Fântâna suspinelor". Pentru aceasta din urmă, au colaborat cu Florian Pittiş, care recită, în stilu-i pătrunzător, poezia "Era o fântână" a Elenei Farago.

De pe raftul părinţilor 

De-a lungul timpului, Celelalte Cuvinte a mai scos "Celelalte Cuvinte II", "Se lasă rău", "Armaghedon", "Ispita", "N.O.S", cel mai recent album de studio, "Stem", fiind lansat în 2008. Au existat, însă, şi apariţii discografice din concerte live, spre exemplu "Trup şi suflet", live acustic (2014) şi dublul CD "Electric live" (2019). În perioada 1986-2020, din trupă a făcut parte şi Tiberiu Pop, la claviaturi. 

Creaţiile muzicale semnate de rockerii orădeni au fost mereu inspirate din provocările societăţii, ale sufletului şi ale minţii, alternând între diferite subgenuri ale rockului şi între sonorităţi mai molcome şi hard. La fiecare pas au fost urmaţi de fani, care îi apreciază atât pentru piesele lor, cât şi pentru că au creat muzică evitând comercialul. "Am spus-o recent şi în podcastul lui Andi Moisescu: Noi nu prea am fost difuzaţi la radio, aşa că despre Celelalte Cuvinte mulţi ştiu de pe raftul părinţilor, muzica transmiţându-se de la o generaţie la alta. Nu ne-a interesat să cântăm o muzică comercială şi n-am fost nici din Bucureşti, dar iată că, până la urmă, valoarea tot iese la suprafaţă", spune Călin Pop. 

Un nou album, un nou chitarist 

Membrii formaţiei au pus mereu pe primul loc autenticitatea artistică, nu posibilele câştiguri: "N-am trăit niciodată din asta, am trăit pentru asta, pentru muzică. Am văzut generaţii întregi pe care le-am bucurat, le-am ajutat sufleteşte. Şi atunci nu-ţi trebuie bani, nu-ţi trebuie neapărat nici glorie, căci faci ceva în care te simţi cu adevărat bine...". 

La 40 de ani de la înfiinţare şi la 13 de la lansarea ultimului album de studio, formaţia nu dă semne de oboseală. Rockerii au pregătit un nou album, alături de Universal Music România, în formula Călin Pop, Marcel Breazu, Leontin Iovan, Ovidiu Roşu şi Marius Pop, fiul vocalistului şi chitarist apreciat. "Este chitara pereche, care lipsea din trupă, nemaivorbind de experienţa şi de pregătirea lui", îl laudă Călin. 

Aniversare de suflet 

Albumul intitulat "Clepsidra fără nisip" nu a apărut încă, însă au fost lansate primele două piese, cea care îi dă titlul şi una cu iz nostalgic "Aproape cerul", care pot fi descoperite pe platformele de streaming, inclusiv pe Spotify. 

Pentru a le mulţumi fanilor, rockerii plănuiesc şi un concert aniversar. Va fi unul atipic, fără public, din cauza pandemiei, transmis dintr-un studio din Timişoara. Cei care vor să-i sărbătorească îl vor putea urmări online, exclusiv pe platforma vStage. "Va fi fără public, dar sperăm că cei care ne vor urmări vor simţi aniversarea, la rândul lor, în suflet. Este un concert prin care le mulţumim fanilor că ne-au urmat în aceşti 40 de ani în toate aventurile noastre muzicale", prefaţează Călin Pop evenimentul. 

Şi după patru decenii, rockerii rămân la fel de energici, de creativi şi determinaţi ca studenţii care urcau pe scena din Timişoara în 1981. O explică cel mai bine Călin: "Cum sugerează şi titlul albumului, Clepsidra fără nisip, scoatem din ecuaţie timpul, în sensul că el n-a afectat spiritul viu al trupei. Poate ne-a schimbat fizic pe noi, dar spiritual suntem aceiaşi...". 


DE LA TIMIŞOARA
Concert de 4 decenii

Concertul aniversar "Celelalte Cuvinte - 40 de ani" va avea loc pe 18 decembrie, de la ora 20, într-un studio anume amenajat în Timişoara, fiind transmis live pe platforma vStage. Show-ul va putea fi urmărit de cei care îşi cumpără în prealabil bilete prin intermediul site-ului specializat www.iabilet.ro

De asemenea, biletele pentru accesul online se pot cumpăra şi în format fizic în magazinele Flanco, Diverta, Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag şi pe terminalele Selfpay. Preţul unui bilet în sistem pre-sale este de 60 lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON