URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2012, 09:00

Restituţie sau prostituţie?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii lui Laszlo Tokes de la PPMT au făcut un protest în faţa Colegiului Eminescu prin care revendicau clădirea pentru fantomaticii urmaşi ai ordinului călugăresc Premonstratens.

Din start precizez că e normal şi obligatoriu ca toate clădirile revendicate cu acte în regulă să fie restituite celor în drept. Din păcate, însă, foarte multe imobile au fost revendicate prin matrapazlâcuri şi falsuri ordinare, profitându-se de faptul că, la Bucureşti, Comisia de restituire era condusă de nişte inşi care făceau jocuri politice şi nicidecum o analiză a documentelor din arhive.

În ce priveşte clădirea Colegiului Eminescu e chiar scandalos ca un ordin călugăresc, care a depus jurământul de sărăcie, să fie băgat la înaintare de nişte şmecheri care vor să trăiască din chirii. Cel mai bun mijloc de a pune capăt acestui jaf imobiliar este ca toate cultele să fie obligate să plătească statului impozit pe clădiri. Poţi scuti de la impozitare o casă în care preoţii îngrijesc nişte bătrâni sau copii ai străzii, dar e obligatoriu să pui bir pe clădirile transformate în magazine, birturi şi cupleraiuri.

E aiurea să existe şcoli în care elevii stau claie peste grămadă, iar fostele licee retrocedate să zacă abandonate doar pentru că popii n-au vrut să lase din preţul chiriei. Iar dacă tot doresc preacinstitele feţe bisericeşti să aibă parte de clădiri în centru, atunci să facă bine să şi le şi renoveze din veniturile proprii, nu să stea cu mâna întinsă către Consiliul Local.

P.S. Parlamentarul care are curaj să propună o lege privind impozitarea clădirilor bisericilor are votul meu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
cam tarziu...
cam tarziu, nea Chirila, cam tarziu ai inteles cu cine avem de-a face in Transilvania. udmr si ppmt, doua denumiri, aceleasi planuri.
Postat 24 Noiembrie 2012, 05:52 de Valhalla-Asgard
Manastire srl.
Pai nu cred ca Parlamentul ar vota un astfel de lege care ar impozita cel mai bogat biserica cea ortodoxa, in 20 de ani 25 de biserici noi in Oradea :D
Postat 23 Noiembrie 2012, 14:17 de Paul
...
Parlamentarul care are curaj să propună o lege privind impozitarea clădirilor bisericilor are si votul meu.
Postat 23 Noiembrie 2012, 06:50 de Jack the bimmer
de ziua ta
Baaaii , human knigts sau ce rights-u -n seapca-i fi tu , dar daca primesti tu de craciun un concert cu parazitii , in usa la ma-ta , cu cratima , ca tot vorbim de ip , cu tokes infipt intr-un tarus in flacari pe post de karacionyfa , cantand cu vocea stinsa: da , da , sa-mi ... ... ... de ziua ta , cam cum ar fi ??!!?? ca vad ca de amenintat din spatele monitorului esti harnic ... !!! ai grija ce-ti doresti , ca daca ai fost cuminte anul asta si ai facut si tu ce a facut popa , s-ar putea sa ti-se-ndeplineasca ! :-)))
Postat 22 Noiembrie 2012, 01:05 de satana
pentru anonimul de mai jos!
Ce zici daca primesti de craciun un proces pt. instigare la violenta si discrimnare etnica? Cu grija ce scrii si cu adresa de ip ! Instigarea la discriminare - articolul 317 dinCodul penal 139 „Instigarea la ură pe temei de ras ă , na ţionalitate, etnie, limbă ,religie, gen, orientare sexual ă , opinie, apartenen ţă politic ă ,convingeri, avere, origine social ă, vârstă, dizabilitate, boală cronic ă necontagioas ă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseş te cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Postat 22 Noiembrie 2012, 00:49 de Human rights
muwe bozzzgorilor
pacat ca nu i a rupt gitu la tirrrrfa aia la fel cum ar trebui sa va rupem noi gitu tuturor bozzzgorilor imputttiti, sa va retrocedam niste pumni in gura si o iapa ca sa aveti cu ce pleca inapoi si ce phooote inafara de curvele de mame ale voastre in asia tuvaneamuncur de iredentisti.
Postat 21 Noiembrie 2012, 22:30 de bozzzgori imputtiti
Frica de adevar in arhivele statului?
\" www.ghimpele.ro/2012/10/andreea-varga-lovita-in-centrul-capitalei-a-venit-spre-mine-un-tip-si-m-a-lovit-cu-pumnul-in-fata-pentru-a-ma-intimida \" \" www.ziare-pe-net.ro/stiri/cat-de-reformate-si-deschise-sunt-astazi-arhivele-romanesti-669441.html \" Este interesant si nu intamplator cazul lui Andreea Varga, istoric din Ungaria medaliat al Academiei Romane angajat de Ordinul Premonstratens pentru studierea documntelor din Arhivele Statului, a fost lovită în centrul Bucurestului cu doar câteva zile înainte de termenul de judecată in luna Octombrie 2012, inainte de fi lovit a fost si intimidata.... Arhivele statului oare de ce nu lasa ca Ordinului Premonstratens s-a studieze documnetel pentru acest proces? Totul este intamplator de frica de adevar? Scortosule nu uita ca Radu Gyr acele randuri a scris in 1956 impotriva regimului comunist care a confiscat prorietatile oamenilor indiferent de etnie si era un strigat pentru libertate.
Postat 21 Noiembrie 2012, 18:29 de EU
Amintirea
Amintirea mea despre Oradea interbelica se refera la o majoritate zdrobitoare, 80%, proprietari evrei. Razboiul, cand Oradea era sub Horthy, a dus la distrugerea acestei comunitati. Apoi comunistii. Retrocedarile au ca punct de plecare perioada interbelica. Cum se poate ca acei oameni aruncati in lagare si decimati de nazistii in proportie de peste 60% sa revedince imobilele oradene? Domnul Tokes a revendicat si primit palatul Baroc, dar nu e in stare sa faca curat in parcul din jur. Dar sa-l mai si intretina? sau daca ar trebuii sa plateasca impozit pe imobil?
Postat 21 Noiembrie 2012, 18:11 de demolarii
imi plac scortosii
... garda moare , dar nu se preda ... !!!
Postat 21 Noiembrie 2012, 15:31 de satana
Rdica-te frate ROMANE ! RIDICA-TE !
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!" de Radu Gyr Nu pentru-o lopată de rumenă pâine, nu pentru pătule, nu pentru pogoane, ci pentru văzduhul tău liber de mâine, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri, pentru cântecul tau ţintuit în piroane, pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele, ci ca să aduni chiuind pe tăpşane o claie de zări şi-o căciulă de stele, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane şi zarzării ei peste tine să-i scuturi, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Şi ca să pui tot sărutul fierbinte pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane, pe toate ce slobode-ţi ies înainte, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii! Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane! Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Postat 21 Noiembrie 2012, 10:41 de scortosul
muweee bozzgorilor
tuvangura de bozzgori imputiti, nu va crapa obrazul de rusine sa veniti cu povesti nesimtite de genul asta? NU va ajunge ca tot asa cu acte false ati furat cladirea muzeului, spitale si alte proprietati din oras...
Postat 21 Noiembrie 2012, 10:23 de bozzzgori imputiti
a
da ce p...a mati o sa faci cu o mega cladire? o sa ti-o tragi cu amantele in fiecare zi in alta camera? ordinaruleeee. copiiii unde o sa mai invete ,ca voi tot o sa inventati tot felul de odine calugaresti si acte false
Postat 21 Noiembrie 2012, 09:07 de a
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON