URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Noiembrie 2018, 18:00

Republica Inexistentă Europa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale", scrie în comunicatul postat pe Facebook de Academia Civică Oradea, organizatorul local al evenimentului...

Dacă simţiţi că sintagma "europeni de pe întreg continentul" nu vă include şi că nu aţi ştiut de eveniment, nu vă îngrijoraţi! Genul acesta de întruniri şi conferinţe simbolice sunt făcute parcă special să rămână în anonimat. E drept că nici noi, cetăţenii obişnuiţi, nu ne înnebunim după dezbateri politice dacă nu-s făcute la televizor, în prime-time, cu 3-4 invitaţi nervoşi, cu multă gălăgie şi cu breaking-news.

Expresia "cetăţenii care să fie principalii actori ai unei democraţii reale" pare desprinsă dintr-un manual din care, atunci când e deschis, se împrăştie aşchii de lemn. Asemenea formulări par făcute de către straturile superioare ale societăţii pentru a-şi ermetiza mesajele şi a le face neinteligibile şi neinteresante pentru ceilalţi. Rata lor de succes în mobilizarea oamenilor simpli pentru o democraţie reală se află în imediata vecinătate a cifrei zero.

Dar ce înseamnă "democraţie reală"? Trăim cumva în momentul de faţă într-o falsă democraţie europeană? Se pare că da, după cum dau de înţeles organizatorii, care consideră că o republică europeană va face treabă mult mai bună decât o uniune. Faptul că se cer "drepturi şi oportunităţi egale" pentru toţi cetăţenii Europei pare să adâncească hăul între teorie şi realitate. Avem încă destul de proaspăt în memorie exemplul unui alt sistem care îi considera pe toţi cetăţenii egali şi ştim bine cât de "egali" erau.

Cred că există o cale mult mai simplă şi mai eficientă de a-i învăţa pe români să fie cetăţeni europeni. Să înveţe mai întâi să fie cetăţeni români: să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile, să înţeleagă că nu numai la alegeri şi la proteste se arată gradul de implicare, ci şi în situaţiile de zi cu zi. Abia după ce vor pricepe asta vor putea să gândească în exteriorul propriului cerc şi să se preocupe de o profund ipotetică republică europeană.

Până atunci, iniţiative ca aceasta, organizată de The European Democracy Lab, un think-tank care are pe foaia de parcurs exact aceleaşi idei care stau şi la baza UE, vor îndepărta tot mai mult oamenii simpli de conceptele europene. Dacă nu vor învăţa să vorbească pe limba oamenilor, complicatele organizaţii europene o vor păţi ca politicienii - se vor izola sub globul autosuficienţei şi vor trăi într-o realitate paralelă. Dacă nu cumva asta se şi întâmplă deja.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON