URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2023, 09:01

Replica viceprimarului din Marghita, prins de primar că stă mai puțin de 4 ore în Primărie: „Nu se va schimba nimic” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conflictul de la conducerea Primăriei Marghita continuă. Viceprimarul municipiului, Demian Zsolt, a publicat luni pe Facebook un răspuns la acuzațiile pe care i le-a adus primarul Marcel Sas Adăscăliții, care a dezvăluit că, monitorizându-și adjunctul, a descoperit că acesta petrece în medie 3 ore și 41 de minute pe zi în instituție, dintre care 24 de minute la țigară.

În replica sa, vicele nu neagă că nu prea stă prin Primărie, dar susține că, în schimb, iese „pe teren” să afle „problemele reale” chiar de la marghiteni. 

„Dacă aș sta opt ore la birou...”

Reprezentant UDMR, Demian Zsolt a publicat două clipuri pe pagina sa oficială de Facebook, unul în limba română, în care își citește replica de pe o foaie, și unul în limba maghiară, în care vorbește liber. 

„Despre orele petrecute la birou, stimați cetățeni, în afară de domnul primar, toată lumea știe, în fiecare oraș, în fiecare comună din această țară, că niciun viceprimar nu are un program de lucru fix. În plus, el câteodată este chiar nevoit să iasă pe teren. Vă spun sincer, eu chiar mă simt bine între dumneavoastră, când sunt înconjurat de oameni, când descopăr problemele, când sunt pe stradă, când văd, aud problemele reale chiar de la dumneavoastră, de la cetățenii orașului”, a spus Demian Zsolt, fără să nege acuzațiile pe care i le-a adus Sas Adăscăliții, care susține că l-a monitorizat la secundă pe camerele de supraveghere. 

Viceprimarul vrea să întoarcă balanța în favoarea sa și le spune cetățenilor că, dacă ar sta la birou, nu ar ști problemele locuitorilor Marghitei. „Vă spun altfel: dacă aș sta opt ore la birou, ar însemna că nu mă interesează problemele cetățenilor”, spune Demian. 

Nu se va schimba nimic

Acesta continuă cu un contraatac la adresa lui Sas Adăscăliții, pe care-l acuză de ineficiență. „Nu știu domnul primar ce face în opt ore la birou, fiindcă rezultate nu sunt, dar nu vreau să intru în detalii, nu vreau să fac jocul murdar practicat de fapt de el. Se vede clar că nu poate să dea comunicate despre realizări și atunci este nevoit dânsul să facă circ ca să rămână în atenția publică”, a spus vicele. 

Mai mult, Demian spune că nu își va schimba programul. „Stimați marghiteni, stați liniștiți, nu se va schimba nimic în privința timpului meu petrecut în birou și în afara biroului, pe stradă, în preajma dumneavoastră. Voi fi alături de dumneavoastră, indiferent dacă acest lucru normal deranjează sau nu pe unii”, a afirmat acesta. 

Bani meritați?

În același clip, viceprimarul s-a referit și la o altă acuzație pe care i-a adus-o primarul, și anume faptul că, în 2021, când salariile angajaților din Primăria Marghita au fost reduse cu 10%, Demian nu și-a redus și el indemnizația de viceprimar, în contextul în care salariile edililor pot fi micșorate doar la cerere. „Da, așa este”, a recunoscut viceprimarul, fără să explice de ce n-a făcut-o, dar susținând că, de fapt, nici Marcel Sas Adăscăliții nu și-ar fi tăiat cu 10% salariul, ci doar din sporul de derulare a proiectelor cu fonduri europene. 

„Dacă vrem să fim cinstiți și corecți trebuie să spunem că nici domnul primar nu și-a tăiat cu 10% indemnizația. S-a tăiat cu 10% din coeficientul luat pentru proiectele europene. Trebuie să vă spun că domnul primar nu are dreptul moral să ia niciun ban din aceste proiecte pentru că toate acestea au fost făcute de echipa UDMR din care eu am făcut și fac parte, dar domnul primar nu. Mai mult, el ia 15% din proiecte în condițiile în care, în doi ani jumate, nu a dat startul la aproape niciun proiect, dar banii îi ia în fiecare lună”, a spus viceprimarul. 

Situația este tensionată în Primăria Marghita de mai multă vreme, primarul independent al municipiului, Marcel Sas Adăscăliții, având deseori de-a face cu opoziție nu doar din partea consilierilor locali, ci și din partea viceprimarului UDMR. De pildă, în luna ianuarie, consilierii au votat peste voința lui mărirea salariilor angajaților cu 10%, după ce Sas Adăscăliții reușise să le reducă în 2021. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Si eu ii inteleg pe unguri....
... dar pe romani nu-i inteleg! Cum sa permiti unor neica-nimeni, chiar daca vagabondeaza pe aici de o mie de ani, sa te tufa-n gura la tine-n casa?! Dar se pare ca alor nostri le place! De ma_ciuca & ciolanu si de gastile lor (sa traiesti, nea ilie! esti singurul care ai avut-o vice pe bipeda!) zic!
Postat 07 Martie 2023, 15:51 de pinonel
...
Adevarul e ca i-a luat cateva zile sa isi traduca discursul din maghiara in romana. Pe de alta parte, simt un pic de mistocareala si dat explicatii sablon 'sunt printre locuitorii orasului', bullshit-uri din astea ieftine. Poate daca mergeti si intrebati oamenii de pe strada daca s-au întâlnit sau nu cu acest edil si daca i-a ascultat baiurile, multi o sa recunoasca ca nici nu l-au vazut pe strada de la impartirea pliantelor cu ocazia campaniei electorale.
Postat 07 Martie 2023, 15:23 de corm16
Realitatea
Realitatea este ca ungurii din România nu sunt devotati statului roman. Ba, din contra, urasc statul roman, Marea Unire de la 1918 contituind pentru ei o traumă de care nu vor scăpa niciodata, poate doar daca Putin ar domina Europa, atunci și-ar pune in practica promisiunile facute lui Orban si Ungariei in urma sustinerii Rusiei. Daca sunt obiectiv, îi înțeleg pe unguri, dar mi se pare degradant sa spere in câstiguri teritoriale in stil medieval, asa cum face Orban si adeptii lui, majoritatea ungurimii transilvane, in acest mileniu, al treilea dupa Hristos.
Postat 07 Martie 2023, 12:35 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON