URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2017, 10:00

"Renaştere prin restaurare". Piese de muzeu readuse la viaţă au fost prezentate publicului la Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După prezentarea, acum mai bine de o lună, a câtorva dintre materialele arheologice rezultate în urma cercetărilor în Palatul Princiar, adunate în cadrul unei expoziţii permanente, sălile de la parterul aceluiaşi corp sunt acum gazda unor noi obiecte, revitalizate.

Este vorba despre câteva zeci de piese arheologice, pictură şi mobilier supuse restaurării în laboratorul dedicat al Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, în ultimii ani. La vernisajul expoziţiei "Renaştere prin restaurare" a participat echipa de restauratori a muzeului, alături de colegii lor şi de publicul curios.

Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, a mulţumit, în cuvântul de deschidere, colegilor pentru munca depusă. Totodată, aceasta a precizat că prin această expoziţie "deschidem Festivalul Medieval".

"Restaurarea necesită timp. Nu e vorba doar de spălat şi reconstituit piese. (…) A face restaurare înseamnă a cunoaşte intimitatea obiectului. El este ca un pacient, dar care nu este capabil să spună ce îl doare. (…) Tratamentul (adică restaurarea – n. r.) nu este făcut pentru totdeanua, ci contează microclimatul în care stă piesa respectivă, astfel că, periodic, urmărim periodic efectele tratamentului", a declarat restauratorul Olimpia Mureşan.

Ştefan Lipot, de asemenea restaurator al Muzeului, a precizat că "am încercat să expunem cam tot ce am lucrat pe parcursul unui an de zile", iar Constantin Costea a prezentat publicului câteva piese de mobilier şi un tablou la care a lucrat. Mobilierul a fost adus de la Biertani, judeţul Sibiu, aparţinându-i în trecut episcopului ortodox de Oradea Nicolae Popoviciu. Aducerea mobilierului la Oradea a fost posibilă prin grija părintelui Nicolae Bordaşiu.

Expoziţia se află la parterul Palatului Princiar, corp B, şi poate fi văzută până la sfârşitul anului. Accesul se face pe bază de bilet, în cuantum de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii, elevi şi studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON