URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2017, 10:00

"Renaştere prin restaurare". Piese de muzeu readuse la viaţă au fost prezentate publicului la Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După prezentarea, acum mai bine de o lună, a câtorva dintre materialele arheologice rezultate în urma cercetărilor în Palatul Princiar, adunate în cadrul unei expoziţii permanente, sălile de la parterul aceluiaşi corp sunt acum gazda unor noi obiecte, revitalizate.

Este vorba despre câteva zeci de piese arheologice, pictură şi mobilier supuse restaurării în laboratorul dedicat al Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, în ultimii ani. La vernisajul expoziţiei "Renaştere prin restaurare" a participat echipa de restauratori a muzeului, alături de colegii lor şi de publicul curios.

Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, a mulţumit, în cuvântul de deschidere, colegilor pentru munca depusă. Totodată, aceasta a precizat că prin această expoziţie "deschidem Festivalul Medieval".

"Restaurarea necesită timp. Nu e vorba doar de spălat şi reconstituit piese. (…) A face restaurare înseamnă a cunoaşte intimitatea obiectului. El este ca un pacient, dar care nu este capabil să spună ce îl doare. (…) Tratamentul (adică restaurarea – n. r.) nu este făcut pentru totdeanua, ci contează microclimatul în care stă piesa respectivă, astfel că, periodic, urmărim periodic efectele tratamentului", a declarat restauratorul Olimpia Mureşan.

Ştefan Lipot, de asemenea restaurator al Muzeului, a precizat că "am încercat să expunem cam tot ce am lucrat pe parcursul unui an de zile", iar Constantin Costea a prezentat publicului câteva piese de mobilier şi un tablou la care a lucrat. Mobilierul a fost adus de la Biertani, judeţul Sibiu, aparţinându-i în trecut episcopului ortodox de Oradea Nicolae Popoviciu. Aducerea mobilierului la Oradea a fost posibilă prin grija părintelui Nicolae Bordaşiu.

Expoziţia se află la parterul Palatului Princiar, corp B, şi poate fi văzută până la sfârşitul anului. Accesul se face pe bază de bilet, în cuantum de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii, elevi şi studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON