URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
23 Mai 2024, 19:01

Redactorul-șef al ziarului Bihari Napló, condamnat cu suspendare pentru accidentul mortal pe care l-a provocat. Una dintre victime avea 6 ani (FOTO/VIDEO)

Redactorul-șef al ziarului Bihari Napló, condamnat cu suspendare pentru accidentul mortal pe care l-a provocat. Una dintre victime avea 6 ani (FOTO/VIDEO) (foto: ISU Crişana / eletmod.transindex.ro)

Redactorul-şef al ziarului Bihari Napló, Kristály Lehel, acuzat că a provocat un tragic accident rutier în Biharia, soldat cu moartea a două persoane, între care şi un copil de doar 6 ani, a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Procesul priveşte un accident provocat în dimineaţa zilei de 25 iulie 2021, pe DN19, în localitatea Biharia de Kristály Lehel, care este nu doar redactorul-şef al cotidianului Bihari Napló, ci și administratorul firmei româneşti Inform Media Press SRL, care editează numeroase ziare şi portaluri de ştiri româneşti şi maghiare din România, parte a celui mai important trust de presă al Ungariei, Mediaworks Hungary, controlat de Guvernul Orbán. 

Carnagiul de la Biharia

După cum a relatat BIHOREANUL la vremea respectivă, Kristály Lehel se întorcea în acea dimineaţă, împreună cu fiul său în vârstă de 15 ani, de la Universitatea de Vară a maghiarilor din Bazinul Carpatic, din Sátoraljaújhely, localitate situată în nordul Ungariei, la graniţa cu Slovacia, eveniment la care Kristály a fost responsabilul în relaţia cu presa din partea organizatorilor. 

Aflat la volanul unui autoturism Mazda, Kristály Lehel se îndrepta pe DN19 spre Oradea. Şoseaua era aglomerată, circulaţia se desfăşura în coloană, iar jurnalistul a vrut să depăşească maşina din faţa sa, crezând că va putea intra înapoi în coloană. Doar că a făcut manevra fără să se asigure, izbind frontal un Mercedes care rula din sens opus şi al cărui şofer, un bărbat de 38 de ani din Salonta, nu a mai apucat să reacţioneze, murind pe loc în urma impactului.

În acelaşi accident a murit şi un băieţel de 6 ani, fiul şoferului din Mercedes, care era pasager pe bancheta din spate a maşinii. Soţia salontanului, o femeie de 34 de ani care călătorea pe scaunul din faţă, şi două adolescente de 17 şi 15 ani, care se aflau tot pe bancheta din spate a maşinii, au supravieţuit, însă au ajuns la spital în stare gravă, la fel ca Kristály Lehel şi fiul său. 

La judecată

Autorul accidentului a fost trimis în faţa instanţei de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, vara trecută, după doi ani de anchetă, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Bărbatul şi-a recunoscut vinovăţia, iar, la solicitarea lui, procesul început la Judecătoria Oradea s-a desfăşurat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse în faza de urmărire penală, beneficiind în acest fel şi de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunile de care era acuzat.

În final, joi, potrivit hotărârii pronunţate la Judecătoria Oradea, Kristály Lehel a primit o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni, a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani, timp în care acesta este obligat să presteze şi 60 zile de muncă în folosul comunităţii. 

De asemenea, bărbatul şi asiguratorul autoturismului pe care l-a condus în momentul tragediei vor achita daune materiale de 24.464 lei şi daune morale în sumă totală de 280.000 euro către părţile civile, rudele celor două victime decedate, precum și 3.500 lei pentru cheltuielile statului cu ancheta şi procesul din Camera preliminară a Judecătoriei Oradea. 

Totodată, asiguratorul a fost obligat să plătească onorariile avocaţilor angajaţi de părţile civile, în sumă totală de 5.152 lei, şi pretenţiile Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea, în sumă de 30.314.42 lei, reprezentând cheltuielile cu spitalizarea pentru două persoane rănite în accident. 

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Sentința poate fi atacată, cu apel, atât de procurori, cât şi de Kristály, respectiv de compania de asigurare pusă la plată, iar în acest caz, procesul va continua la Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Societatea este de vină! Toți evită legea
Justiția este bârfită degeaba. În acest caz instanța a dat bine însă la apel suma se va micșora. Oamenii vor să nu fie pedeapsă legea fiind trunchiată, de obicei ancheta câțiva ani, etc. Este cazul 2 Mai cu drogatu un Caz Model(El arestat, ancheta 2 luni) MEDIA a fost la înălțime și asigura MEDIATIZAREA, altfel ciuciu
Postat 25 Mai 2024, 16:59 de Just-22
Da, plin de interlopi mână în mână cu poliția / justiția
Dar nu e vb de asta în articol. Nu cred că personajul e un interlop. Însă da, ai dreptate, plin de mânării. Dar asta peste tot în țară. Uită-te la Baia mare cu primar condamnat, uită-te la Iași cu primar interlop. Uită-te la Pandele a lui Firea, câte reportaje au fost cu ce face, dar el continuă. Toată țara e așa, prietene. Toată țara... Nu cred că orașul nostru e cel mai rău. Eu nu m-aș muta în Brăila sau Craiova deloc de exemplu...
Postat 25 Mai 2024, 08:28 de Vio_427
@vio427
Beius , Oradea aceeasi mizerie, cine conduce politia in Oradea si jdetul nu tot cei din zona Beius? Oradea e magnetul taranilor din zona Beius, care aduc numai coruptie . Educatia si oamenii educati sunt zero aici. In Oradea toti smecherii, interlopii sunt prieteni cu politistii, procurorii judecatorii. Uite in primarie , apropae toate sotiile ce lucreaza acolo sunt cu soti afaceristi, interlopi. Aici toata lumea se cunoaste si se ajuta. Asta e sistemul din Bihor Oradea.
Postat 24 Mai 2024, 15:51 de vasi13
@vasi13 - Aici nu-s de acord.
Nu cred că e doar în Oradea. Uită-te în Beiuș doar ce decizii au fost. Uită-te în Țăndărei sau unde a fost cazul acela cu abuzul de copii. Asta așa doar ce-mi aduc aminte acum. Stăm prost ca țară la capitolul ăsta... Mai ne mirăm de ce pleacă lumea din țară
Postat 24 Mai 2024, 15:25 de Vio_427
Normal doar e in Oradea.
Cea mai infecta justitie e in Oradea. Aici toti scapa, cei cu bani. Aici primaria castoga, dar pierde in alte orase. Cum vine asta ca toti "nevinovatii", aici scapa, apoi daca se muta recursul in alt oras pierde. Sistemul medical e la fel.
Postat 24 Mai 2024, 14:21 de vasi13
Numiți-o cum vreți, dar asta nu e justiție. Trist...
El a intrat în depășire. Deci a fost intenție. Că el credea... Nu poți să crezi la volan, ești sigur sau nu. Nu ești sigur, stai dreaq în banca ta! Mergi la biserică să crezi, nu la volan. A luat viața a doi oameni și a unui copil că el credea că are timp! Și scapă fără a primi pedeapsă cu executare. Ar merita cel puțin 10 ani să stea la răcoare! Să iei viața a două persoane după o acțiune intenționată, și să nu faci pușcărie? Cum se poate?! Ce justiție? Ce speranță să ai în țara asta de la o dreptate?!
Postat 24 Mai 2024, 06:52 de Vio_427
georgemarian
Exista coruptie in Romania asa cum exista coruptie in fiecare tara, si trebuie sa luptam impotriva ei. Rusia si Belarusul idolilor tai Putin si Lukashenko conduc in topul celor mai corupte tari, cel putin din Europa. In buna directie vrei sa ne duci. Vai de capul tau.
Postat 24 Mai 2024, 00:18 de Riviera
Justiția "europeană"...
și "democrată" a lui Riviera. Îți place nivelul de "top" la care a ajuns România? În restul cazurilor cum crezi că e? Tot cu placa aia stricată și blocată pe KGB și Putin vii? Astea-s singurele cuvinte din dicționarul tău cand nu ai argumente. Dar dacă erau drumurile cu 4 benzi, măcar de 20 de ani, cate accidente se puteau evita, prin reducerea oboselii și stresului, ai făcut vreun calcul? Tu erai mic copil, prin 2000, când eu făceam sesizare Ministerului Transporturilor să elimine copacii in care se rupeau tirurile dacă drumuri de calitate nu aveam. Laudă administrația și justiția, acuma să te văd! Ipocritule și fațarnicule!
Postat 23 Mai 2024, 23:35 de georgemarian
Dacă ești membru de partid
Altfel se aplica legea. Nu ca pentru prostime. Poți omorâ câți iobagi vrei când te crezi descendent de grof.
Postat 23 Mai 2024, 23:02 de CivisUlpianum
Tot in Oradea l-au judecat si pe asta ?
Omora un om, pe alti patru ii nenoroceste iar el e liber. ca si unul care n-a facut rau nimanui, in viata sa.
Postat 23 Mai 2024, 19:51 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON