URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Septembrie 2023, 15:40

„Record” amar: România a trecut de borna primilor 1.000 km de autostradă. Se circulă pe „ciotul” dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău (VIDEO)

„Record” amar: România a trecut de borna primilor 1.000 km de autostradă. Se circulă pe „ciotul” dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău (VIDEO) captură video / Facebook, Cristian Pistol
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După doi ani de la reluarea lucrărilor începute de americanii de la Bechtel în urmă cu două decenii, tronsonul dintre Nușfalău (jud. Sălaj) și Suplacu de Barcău (jud. Bihor) al Autostrăzii Transilvania a fost deschis circulației.

Cei 13,55 km ai șoselei duc lungimea totală a autostrăzilor din România la 1.008 km, dar funcționalitatea lotului recent dat în folosință este practic nulă, de vreme ce, în continuare, nu leagă cele două orașe importante din regiune, Clujul și Oradea.

Lot izolat

„Atingem astăzi borna de 1000 km de drum de mare viteză în România. După deschiderea circulației pe secțiunea Nușfalău - Suplacu de Barcău (13,55 km) a Autostrăzii Transilvania, lungimea drumurilor de mare viteză (autostradă și drum expres) a ajuns la 1004 km”, a scris pe contul său de Facebook directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Potrivit unei analize făcute de Hotnews.ro, însă, România a ajuns nu la 1.004, ci la 1.008 km de autostrăzi și drumuri expres.

Trebuie precizat că bucățica de autostradă dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău nu leagă localități importante, descărcarea circulației făcându-se pe drumuri de importanță secundară.

Odată cu explicația dată pe rețeaua de socializare, oficialul a postat și un videoclip de 10 minute ce arată autoturisme și camioane circulând pe acest „ciot” de autostradă.

Lucrările pe acest sector au fost executate de o firmă din Turcia, Nurol Insaat ve Ticaret SA, contra sumei de 384,14 milioane lei (fără TVA), în baza unui contract semnat în septembrie 2020, șantierul fiind deschis în august 2021 și având ca termen de finalizare luna septembrie a acestui an.

În Bihor, doar contestații

În ce privește loturile A3 ce traversează Bihorul, unul singur, de 5,35 km, între Borș 2 și Biharia, a fost finalizat, fiind dat în folosință în septembrie 2020 după lucrările executate de asocierea firmelor Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (toate din grupul Selina), East Water Drillings (București) și Vahostav SK (Slovacia) pentru suma de 134 milioane lei.

Pentru sectorul Suplacu de Barcău - Chiribiș (26,35 km), cea mai recentă licitație, a patra după plecarea Bechtel, a fost câștigată la începutul lunii de firma Erbașu Construcții (București), contra sumei de 884,12 milioane lei (fără TVA), însă CNAIR nu a putut semna contractul din cauza contestațiilor formulate de alți doi competitori, Nurol și Precon Transilvania (controlată de Beniamin Rus, patronul grupului Selina).

În ce privește lotul Chiribiș – Biharia (28,55 km), cea mai recentă licitație organizată de CNAIR a fost câștigată, în luna iunie, de asocierea aceleiași Precon Transilvania cu Citadina 98 (Galați), pentru suma de 785,21 milioane lei (fără TVA), însă aici a depus contestație un alt competitor, și anume Strabag. Contestația acestuia a fost respinsă de CNSC, dar firma a deschis și o acțiune în justiție, la Curtea de Apel București.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bine că nu au mai venit ecologiștii,
... Că ei lipseau. Să ne spună că dispare nu știu ce specie de pe Pământ din cauza la câte autostrăzi se construiesc în România.
Postat 22 Septembrie 2023, 06:55 de Vio_427
Daca nu schimba legea
Datorita contestatiilor vom mai trece inca 10-15 ani ca sa se mai construiasca 1000 de km.
Postat 21 Septembrie 2023, 18:46 de Timi
sau
acum nu merge zicala vesnic pomenita la oradie si la cejeu? “bine ca se face, macar astia fac ceva, ceilalti n-or facut nimic” :)))))
Postat 21 Septembrie 2023, 16:58 de denis
mama ei de dubla masura
daca era ministru la transporturi un individ de la un alt partid politic (nu spunem care) cred ca titlul ar fi sunat intr-un alt fel. nu mai spunem de premier :)))))
Postat 21 Septembrie 2023, 16:56 de denis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON