URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
21 Septembrie 2023, 15:40

„Record” amar: România a trecut de borna primilor 1.000 km de autostradă. Se circulă pe „ciotul” dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău (VIDEO)

„Record” amar: România a trecut de borna primilor 1.000 km de autostradă. Se circulă pe „ciotul” dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău (VIDEO) captură video / Facebook, Cristian Pistol
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După doi ani de la reluarea lucrărilor începute de americanii de la Bechtel în urmă cu două decenii, tronsonul dintre Nușfalău (jud. Sălaj) și Suplacu de Barcău (jud. Bihor) al Autostrăzii Transilvania a fost deschis circulației.

Cei 13,55 km ai șoselei duc lungimea totală a autostrăzilor din România la 1.008 km, dar funcționalitatea lotului recent dat în folosință este practic nulă, de vreme ce, în continuare, nu leagă cele două orașe importante din regiune, Clujul și Oradea.

Lot izolat

„Atingem astăzi borna de 1000 km de drum de mare viteză în România. După deschiderea circulației pe secțiunea Nușfalău - Suplacu de Barcău (13,55 km) a Autostrăzii Transilvania, lungimea drumurilor de mare viteză (autostradă și drum expres) a ajuns la 1004 km”, a scris pe contul său de Facebook directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Potrivit unei analize făcute de Hotnews.ro, însă, România a ajuns nu la 1.004, ci la 1.008 km de autostrăzi și drumuri expres.

Trebuie precizat că bucățica de autostradă dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău nu leagă localități importante, descărcarea circulației făcându-se pe drumuri de importanță secundară.

Odată cu explicația dată pe rețeaua de socializare, oficialul a postat și un videoclip de 10 minute ce arată autoturisme și camioane circulând pe acest „ciot” de autostradă.

Lucrările pe acest sector au fost executate de o firmă din Turcia, Nurol Insaat ve Ticaret SA, contra sumei de 384,14 milioane lei (fără TVA), în baza unui contract semnat în septembrie 2020, șantierul fiind deschis în august 2021 și având ca termen de finalizare luna septembrie a acestui an.

În Bihor, doar contestații

În ce privește loturile A3 ce traversează Bihorul, unul singur, de 5,35 km, între Borș 2 și Biharia, a fost finalizat, fiind dat în folosință în septembrie 2020 după lucrările executate de asocierea firmelor Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (toate din grupul Selina), East Water Drillings (București) și Vahostav SK (Slovacia) pentru suma de 134 milioane lei.

Pentru sectorul Suplacu de Barcău - Chiribiș (26,35 km), cea mai recentă licitație, a patra după plecarea Bechtel, a fost câștigată la începutul lunii de firma Erbașu Construcții (București), contra sumei de 884,12 milioane lei (fără TVA), însă CNAIR nu a putut semna contractul din cauza contestațiilor formulate de alți doi competitori, Nurol și Precon Transilvania (controlată de Beniamin Rus, patronul grupului Selina).

În ce privește lotul Chiribiș – Biharia (28,55 km), cea mai recentă licitație organizată de CNAIR a fost câștigată, în luna iunie, de asocierea aceleiași Precon Transilvania cu Citadina 98 (Galați), pentru suma de 785,21 milioane lei (fără TVA), însă aici a depus contestație un alt competitor, și anume Strabag. Contestația acestuia a fost respinsă de CNSC, dar firma a deschis și o acțiune în justiție, la Curtea de Apel București.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bine că nu au mai venit ecologiștii,
... Că ei lipseau. Să ne spună că dispare nu știu ce specie de pe Pământ din cauza la câte autostrăzi se construiesc în România.
Postat 22 Septembrie 2023, 06:55 de Vio_427
Daca nu schimba legea
Datorita contestatiilor vom mai trece inca 10-15 ani ca sa se mai construiasca 1000 de km.
Postat 21 Septembrie 2023, 18:46 de Timi
sau
acum nu merge zicala vesnic pomenita la oradie si la cejeu? “bine ca se face, macar astia fac ceva, ceilalti n-or facut nimic” :)))))
Postat 21 Septembrie 2023, 16:58 de denis
mama ei de dubla masura
daca era ministru la transporturi un individ de la un alt partid politic (nu spunem care) cred ca titlul ar fi sunat intr-un alt fel. nu mai spunem de premier :)))))
Postat 21 Septembrie 2023, 16:56 de denis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON