URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2021, 08:02

Rea, deci bună! Cum şi-a pus primarul Sorban Levente protejata directoare la şcoala din Lugaşu de Jos

Rea, deci bună! Cum şi-a pus primarul Sorban Levente protejata directoare la şcoala din Lugaşu de Jos SORBAN CEL DARNIC. Susținătoare înfocată a primarului Sorban Levente (stânga), Loredana Berzovan (dreapta) a fost răsplătită din plin. Edilul i-a făcut soțul consilier personal, iar pe ea directoare, fără să-i pese că a închis un copil într-un dulap și a uitat de el, iar pe alții i-a pus să-i spele mașina
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clădiri insalubre, tavane gata să se surpe, săli încălzite cu godine, mobilier din comunism şi latrine în fundul curţii... Primarul Sorban Levente se laudă, însă, că a ridicat şcoala din comuna Lugaşu de Jos la rang de şcoală profesională, "pentru comunitate", fireşte. În realitate, acuză profesorii, a urmărit doar să "inventeze" clase cu predare în limba maghiară şi să-şi angajeze ori promoveze persoane fidele, inclusiv pe propria soţie.

Mai nou, edilul a reuşit să vicieze proba de interviu a concursului pentru funcţia de director al şcolii, punându-se în comisia de examinare ca s-o hărţuiască pe una dintre candidate, "vinovată" că n-a "colaborat" cu el, şi s-o ajute pe cealaltă, care l-a ajutat. Pentru asta, n-a ezitat să depună la Inspectoratul Şcolar o declaraţie mincinoasă, cum că nu are nici relaţii apropiate, nici de adversitate cu niciuna dintre candidate...  

Profesionala pe hârtie

Situaţia Şcolii Gimnaziale Ovidiu Drimba din Lugaşu de Jos e tensionată din 2019, când primarul Sorban Levente s-a ambiţionat s-o transforme în Şcoală Profesională cu ajutorul directorului de atunci, Técsi Francisc, şi al UDMR, care a "procurat" o acreditare din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

Ana Danca PoţcleanÎn urma unei inspecţii a IŞJ desfăşurate anul trecut şi apoi a unui control al ARACIP, despre care BIHOREANUL a scris la acea vreme, s-a descoperit însă că cele 6 specializări ale "profesionalei" funcţionau într-o clădire părăginită a şcolii primare din Urvind, cu săli încremenite în anii comunismului, fără laboratoare, ateliere, toalete, profesori şi, culmea, fără elevi. Singurul "cadru didactic specialist" era, pe hârtie, şoferul microbuzului şcolar, Kolozsvári József, iar pentru ca formaţiunile de învăţământ cu predare în limba maghiară să poată fi înfiinţate au fost înscrişi copii de etnie romă fără ştirea lor ori a părinţilor.

ARACIP a dat termen şcolii ca "deficienţele" să fie remediate în cel mult un an, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că în prezent nu mai este autorizată nicio clasă de profesională. Pe de altă parte, IŞJ a numit-o directoare în locul lui Técsi pe profesoara de limba română Ana Danca Poţclean (foto). Femeia, de etnie slovacă, n-a rezistat decât până luna aceasta, în ochii primarului Sorban fiind un "duşman", fiindcă a pactizat cu Inspectoratul. Urmarea? A "şuntat-o" la concursul pentru funcţia de director, desfăşurat anul acesta între 15 octombrie şi 6 decembrie, în favoarea susţinătoarei sale, învăţătoarea Loredana Berzovan.

În conflict de interese

La proba scrisă a concursului, cel mai greu de măsluit tocmai pentru că "scripta manent", Poţclean a obţinut nota 8,60, iar Berzovan 7,20. Şi totuşi, cea din urmă a câştigat concursul, proba interviului dovedindu-se decisivă. "Jurizarea" acesteia a revenit unei comisii formate din două cadre didactice ale şcolii, un reprezentant al IŞJ Bihor, profesoara Zoiţa Nagy, unul al Universităţii Oradea şi unul al Consiliului Local.

Surpriza neplăcută pentru Poţclean e că reprezentantul Universităţii s-a întâmplat să fie Marius Ţepelea, profesor la Facultatea de Teologie, iar reprezentant al CL primarul Sorban Levente. "Mi-am dat seama abia ulterior că unul era în incompatibilitate, iar celălalt în conflict de interese", a spus BIHOREANULUI profesoara. Motivul? Partenera lui Ţepelea, Karla Barth, profesoară la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, e prietenă cu Berzovan şi i-a fost îndrumătoare. La rându-i, primarul îi este dator învăţătoarei, fiindcă aceasta i-a făcut campanie înaintea alegerilor locale de anul trecut, iar în ziua scrutinului, ca preşedintă a secţiei de votare, i-a permis să stea lângă urne "monitorizând" alegătorii.

Pe de altă parte, pe Poţclean edilul o duşmăneşte. "La interviu mi-a imputat că din cauza mea nu mai există clase profesionale, iar anul trecut mi-a făcut şi o plângere penală la Parchetul Aleşd din cauza asta şi pentru că nu i-aş fi dat o hotărâre a Consiliului de Administraţie al şcolii, plângere clasată anul acesta în august. De altfel, primarul a şi participat la acea şedinţă a CA şi a fost extrem de agresiv. A ridicat pumnul la mine, să mă lovească, noroc că l-a oprit un om de-al lui din Primărie, Ehupov Robert. Altul, Grim András (n.r. – fost consilier judeţean UDMR), m-a sechestrat, n-a vrut să mă lase să ies din birou", povesteşte profesoara. De altfel, o înregistrare a camerei de supraveghere din holul şcolii arată cum nervosul Sorban a deschis uşa încăperii izbind-o cu piciorul, încât era să lovească câteva profesoare aflate dincolo de ea.

Angajare pe care

Poţclean afirmă că la interviu, când şi-a susţinut strategia de management, a fost umilită atât de Ţepelea, care ar fi comentat că "n-a mai văzut aşa proastă strategie", cât şi de primar.

Sorban a întrebat-o cum ar trebui să procedeze dacă un director îşi angajează rude, însă reprezentanta IŞJ a atenţionat că întrebarea era nepotrivită. "Primarul făcea aluzie la faptul că în urmă cu 7 ani tatăl meu a fost angajat fochist cu jumătate de normă şi salariu de 400 lei după un concurs la care nu s-a prezentat nimeni altcineva, iar în urmă cu 12 ani sora mea a fost angajată prin pretransfer de la şcoala din Popeşti, unde era profesor titular, prin concurs de dosare. Dacă puteam, aş fi lămurit nu doar angajarea lor, prin proceduri în care nu am fost implicată, ci i-aş fi amintit şi cum şi-a angajat soţia secretară şefă", spune Poţclean.

În 2019, când plănuia transformarea Şcolii Gimnaziale în Şcoală Profesională, consoarta edilului, Sorban Orsolya (foto), a fost făcută secretară şefă, sub pretextul că nu era suficientă o secretară şi cu promisiunea că jumătate din salariu îl va suporta Primăria, iar jumătate IŞJ, ceea ce nu s-a întâmplat. "Tot salariul i-a fost plătit de Primăria condusă de propriul soţ", dezvăluie profesoara.

Cu note tăiate

La finalul interviului, Poţclean a fost notată de cele două cadre didactice ale şcolii cu 10, reprezentanta IŞJ i-a dat 9, Ţepelea 7, iar Sorban 4, motivând că "nu m-am exprimat corect". Cum între nota cea mai mare şi cea mai mică diferenţa era de 3 puncte, conform metodologiei de concurs a fost eliminat atât 10-le dat de profesori, cât şi nota de 4 a primarului, astfel că media probei a fost 8.

În schimb, Berzovan n-a avut emoţii şi nu i-a fost ciuntită media pentru un decalaj de 3 puncte între note: cadrele didactice i-au dat 7, reprezentanta IŞJ 9, iar Ţepelea şi Sorban 10, deci media probei i-a fost 8,60. Nici aşa suficient...

Pentru că Poţclean a obţinut o medie pe ambele probe de 8,30, în timp ce ea avea 7,90, Berzovan a contestat rezultatul de la interviu. Înregistrarea video a fost "judecată" în alt judeţ din Transilvania, iar în urma reevaluării media iniţială i-a fost crescută cu 1 punct, suficient cât media pe ambele probe să devină 8,40, cu o zecime peste a lui Poţclean.

Acum, fosta directoare interimară, simţindu-se "lucrată", regretă că nu a depus şi ea contestaţie, dar nu atât pentru reevaluarea interviului său, cât pentru eliminarea din comisie a lui Sorban şi a lui Ţepelea. "Singura posibilitate care mi-a rămas este să deschid un proces, pentru ca instanţa să constate că au fost în incompatibilitate şi respectiv în conflict de interese, şi că au dat declaraţii neconforme cu realitatea, susţinând că nu sunt rude sau afini, dar nici în stare de conflict, cu niciunul dintre candidaţi. Primarul a fost clar în conflict cu mine", spune Poţclean.

Tardiv

Horea Abrudan, sef Inspectoratul Şcolar Bihor Înainte de publicarea rezultatelor finale ale concursului, aflând că Berzovan va fi directoare, 39 dintre cele 42 de cadre didactice ale şcolii au scris IŞJ un memoriu pentru a-şi arăta opoziţia faţă de numirea acesteia, însă degeaba. Tot degeaba şi-au amintit şi că în trecut învăţătoarea a închis un elev într-un dulap şi a uitat de el, copilul fiind eliberat de femeia de serviciu, că pedepsea copiii punându-i să stea cu mâinile sus, şi că îi obliga să-i spele maşina.

Inspectoratul nu mai poate ţine cont de aceste detalii, mai ales că şi calificativele primite de Berzovan de-a lungul timpului au fost doar foarte bune. "Concursul s-a încheiat, iar rezultatele nu mai pot fi schimbate", a declarat BIHOREANULUI şeful IŞJ Bihor, Horea Abrudan (foto), concluzia fiind că profesoara Poţclean trebuia să conteste comisia de examinare la proba de interviu doar înaintea desfăşurării acesteia, după ce ar fi luat la cunoștință decizia reprezentării Consiliului Local de către primar.

Pe de altă parte, spune Abrudan, şi el a aflat tot tardiv că între femeie şi primar a existat o stare de conflict, iar problema e că aceasta nu a fost definită clar de Ministerul Educaţiei. "Primarul ne-a dat o declaraţie scrisă că nu este în stare de conflict cu niciun candidat, dar metodologia de concurs nu defineşte ce înseamnă această stare de conflict. Am cerut clarificări într-o videoconferinţă cu Ministerul şi ni s-a răspuns că stare de conflict este dacă între examinator şi examinat există un proces penal", spune şeful IŞJ. Asta deşi, admite el, un conflict există şi fără aşa ceva.

Ca atare, pentru că metodologia nu prevede nicio procedură de invalidare a concursului, singura posibilitate rămasă e ca profesoara să se adreseze justiţiei. Fără nicio garanţie, însă, că judecătorii vor considera "conflict", de exemplu, intenţia primarului de a o lovi ori ambiţia de a scăpa de ea cu orice preţ...


TĂCERE
"Relaţie cetăţean-primar"

BIHOREANUL i-a solicitat primarului Sorban Levente să lămurească de ce a ţinut morţiş să "jurizeze" concursul pentru direcţiunea şcolii în ciuda relaţiei de duşmănie cu profesoara Ana Danca Poţclean şi a celei de amiciţie cu învăţătoarea Loredana Berzovan, dar edilul a refuzat orice explicaţie timp de două săptămâni.

Berzovan, în schimb, s-a apărat afirmând că singura sa relaţie cu Sorban este una obişnuită "între un cetăţean şi un primar", admiţând totuşi că primarul i-a angajat soţul, fost salariat al unei firme de pompe funebre, pe un post de consilier personal. În ce priveşte acuzele privind comportamentul inadecvat faţă de elevi, susţinute atât de cadre didactice, cât şi de părinţi, învăţătoarea a declarat că nu sunt decât "atacuri de campanie", refuzând să intre în detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dreptatea trebuie ceruta in tribunal, prin judecata!
mi-e scarba de acest grohaitor sorban levente, care ar trebui cautat un pic mai mult de dna. ***** stimata doamna Poţclean, sper ca v-ati contactat deja un avocat cu greutate care sa va apere in fata unei asemenea hotii marsave! aparati-va meritul si rezultatul, dati-l pe primar in judecata pt vicierea rezultatelor! ne-am saturat sa vedem cum toate nulitatile sunt promovate in sistemul educational si o data pentru totdeauna, acesti paraziti politici gen sorban trebuie reeducati in puscarie, are destule bube administrative demonstrate!
Postat 29 Decembrie 2021, 21:12 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON